Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 987

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (45 Votes)
_.jpgАхмед и Неджла са едни от хилядите турци, които през последните години са променили вярата си, и сред малцината, които не крият това. Те разказват за своите духовни търсения, отвели ги до Православието, и за това какво означава, да бъдеш християнин в Турция.

- Турската преса обяснява скорошните масови кръщения в страната като "връщане към корените" на турски граждани с гръцки или арменски произход. При вас националният произход също ли изигра решаваща роля, за да станете християни?

Ахмед: Произходът играе роля в някои случаи, но не и при нас. Аз лично съм роден в Кападокия, имам предци, които са дошли от Кавказ. Доколкото знам, в семейството ми не е имало християни. Влизането ми в Православната църква е плод на мой личен избор.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Няма нито едно благочестиво христианско семейство, което да не знае, че на 6 декември Църквата отдава молитвена и богослужебна почит на свети Николай Чудотворец, архиерископ на църквата в гр. Мира, обл. Ликия.

Но тази година 6 декември е троен празник за нас, миряните от Българската православна църква "Света София" в Чикаго. Затова искаме да споделим радостта си с всички православни братя и сестри и да им кажем, че на тази дата Негово Високопреосвещенство Йосиф, митрополит на САЩ, Канада и Австралия, чества 65-годишен юбилей от рождението си и 25 години архиерейско служение в САЩ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
патриарх Илия ІІ
Грузинският патриарх Илия ІІ е роден на 4 януари 1933 г. в гр. Владикавказ (през съветско време - гр. Орджоникидзе). Светското му име е Ираклий (Ерекле) Георгиевич Гудушаури-Шиолашвили.

Завършва Московската духовна семинария и Московската духовна академия (през 1960 г. с научната степен "кандидат на науките"). На 16.4.1957 г. е постриган за монах, а на 18.4. е ръкоположен за йеродякон. Йеромонашеска степен получава на 10.5.1959 г. На 25.8.1963 г. е хиротонисан за Шемокмедийски епископ и е назначен за патриаршески викарий.

От 1963 до 1972 г. е ректор на Мцхетската духовна семинария.

На 1.9.1967 г. е избран за епископ на Цхум-Ахпазети (Сухуми и Абхазия), а през 1969 г. е издигнат за митрополит на същата катедра. На 23 декември 1977 г. е избран за Грузински патриарх, а интронизацията му е на 25 декември с. г.

От 1978 до 1983 г. е избран за един от президентите на Световния съвет на църквите. Но след политическите промени в страната в резултат на силния натиск на 10 игумена на манастири и на много вярващи, заплашващи с разкол в Църквата, той предложи излизане на Грузинската църква от ССЦ (част от компромиса беше и издигането на някои от тези игумени в епископски сан). Такова излизане осъществи и БПЦ по грузински образец, макар у нас да нямаше такъв натиск.

По време на управлението му са отворени духовни училища в много градове на Грузия като Батуми, Ахалцих, Кутаиси и др.

При продължителната политическа нестабилност в страната ГрузПЦ и лично патр. Илия ІІ се оказаха фактор на стабилност. Вчера медиите разпространиха и негово изказване в полза на възстановяване на монархията в лицето на династията Багратиони.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)
Манастирът Джвари (Св. Кръст) е една от големите забележителности на Грузия. Намира се край древната грузинска столица Мцхета, при вливането на  река Арагва в река Кура. Издигнат е над дървения кръст, поставен на хълма от св. Нина. Според писмени свидетелства в средата на 6 в. кръстът се издигал на върха и се виждал отдалече. Той е бил обект на поклонение от местните хора. През втората половина на 6-ти век владетелят Гуарам построява до кръста малък храм.

4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (48 Votes)
194404.jpgКогато мислим за Гърция, първите асоциации обикновено са нашарени в синьо и бяло острови, лазурно небе и наситено-синьо море. Неслучайно тези два цвята са в основата на гръцкото знаме. Те сякаш символизират нескончаемия оптимизъм на южните ни съседи, бликащ от дълбините на топлото Егейско море и постоянно сгряван от лъчите на жаркото гръцко слънце. И все пак. Освен хилядите острови Гърция има още една визитна картичка – Метеора. Областта Тесалия в централна Гърция е била според гръцката митология жилище на боговете, тук е била и страната на кентаврите. А самата Метеора е едно от чудесата на природата с причудлива красота, която може да изненада дори опитното око на професионалния турист – спокойният релеф на Тесалийската равнина внезапно бива нарушен от монолитни отвесни скали, сякаш забити в земните недра, високи стотици метри и незнайно как оказали се на това равно място. Неслучайно мнозина туристи свързват феномена с паднали метеорити, от което извеждат и името на местността Метеора. Всъщност Метеора означава „висящ във въздуха”, „намиращ се между небето и земята” и специалистите-геолози отреждат на областта почетно роднинство с древния Олимп. Нагъването на земните пластове довело да образуването на Олимп, станало причина и за оттеглянето на водите на праисторическото Тесалийско езеро към морето, а на това място останали изваяните от водата каменни стълбове.


104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник