Мобилно меню

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)

IMG 4825-1Има развитие по случая с Ваня, която беше намерена пребита на улицата миналата седмица. Вчера лекар-доброволец посети Ваня в общинското жилище, в което живее, за да я прегледа. Констатирано беше, че жената е в добро общо състояние, но е изтощена от живота на улицата, когато е гладувала, била е обезводнена и нападната от паразити.

Сега Ваня не напуска стаята си, дори в рамките на апартамента, защото е много слаба и дезориентирана, и след това се затруднява да се върне обратно.

Какво може да се направи за нея:

След първоначалните спасителни действия за Ваня се оформят най-непосредствените задачи в грижата за нея.

4.725 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (40 Votes)

7899804166 0e2657f4c3_zНа 24 май сайтът Двери навършва 9 години от своето начало като медия за църковни новини и просвета. Вече 9 години Двери не само съществува, но и се развива. Погледнато реално, от бизнес-перспектива няма никаква логика в неговото битие. Един доброволен нефинансиран проект у нас е обречен. Това обаче е бизнес-перспективата. Църковната логика е друга. Църквата е алтернативата на света; в Христос човешката логика се губи. Двери беше създаден с идеята да дава църковната, алтернативната гледна точка на събитията у нас, която не се влияе от светски и бизнес интереси, от конюктура и  кариеризъм. В много случаи Двери се оказва единствената трибуна за позицията на „гладните и жадните за правда”. Затова си струват усилията Двери да го има. А тези усилия са не само на редакторите и техническия екип на сайта. Двери е уникална медия с това, че залага на сътрудничеството със своите читатели, които наравно участват в изграждането на сайта като отражение на нашата църковна действителност. Благодарение на съобщенията, писмата, обажданията, сигналите на наши сътрудници от цяла България и от различни части на света Двери предлага разнообразни новини, репортажи и материали, подобно на скъпоплатените медии. Но не само за екипа на сайта, а и за мнозина от читателите и почитателите Двери е не само медия, но и кауза. Кауза, която звучи просто на думи, но на дела се постига трудно: да се казва истината такава, каквато е, защото само истината ни прави свободни.

Затова Двери ще съществува, докато има потребност от подобно информационно пространство, докато има хора, които започват деня с новините и коментарите от сайта ни, а богословските текстове в него ги вълнуват толкова много, че променят живота им. В Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура благодарим на всички вас, които четете Двери, за подкрепата и сътрудничеството ви!

Честит празник!

 

4.8787878787879 1 1 1 1 1 Rating 4.88 (33 Votes)

През последните няколко години „Двери” публикува проповедите на един кипърски духовник – Лимасолския митрополит Атанасий, който за кратко време успя да спечели българския читател и се превърна в един от най-търсените съвременни православни автори у нас. На български език бяха преведени над 40 негови проповеди, които в своя оригинален вид съществуват само на аудиозапис. Отзвукът от живото слово на митрополит Атанасий беше толкова силен, че неговите статии в „Двери” започнаха да се превеждат и на други езици – руски, македонски, сръбски, английски и дори арабски... Станахме свидетели на едно смятано за исторически изживяно явление, а именно: как живото църковно слово на владика Атанасий достига до други народи през българския език – както е било в миналото, в зората на славянските църкви. Така кипърският епископ стана любим автор и в Русия, а радостта на екипа на „Двери” и нашите сътрудници в това дело е наистина голяма.

Много наши читатели искат проповедите на митр. Атанасий да бъдат издадени в книга. Такова е и нашето желание – в бъдещия сборник ще влязат не само най-четените от вече публикуваните статии, но и нови проповеди, непознати на българския читател. За тази цел се обръщаме към всички почитатели на словото на митр. Атанасий Лимасолски с призив да съберем заедно необходимите за издаването на книгата средства – около 5000 лв. Екипът на „Двери” има благословията на митрополита за публикуването на проповедите му. Надяваме се с общи усилия да направим възможно довеждането до край на едно благословено мисионерско начинание, което, вярваме, ще даде богат плод сред много наши сънародници, търсещи живото Божие слово.

Идеята е, част от тиража на изданието с проповедите на митрополит Атанасий, направено с финансовата подкрепа на нашите читатели, да се раздаде безплатно на църковни, академични и училищни библиотеки, на участници в неделни училища и курсове, за да достигне до повече хора, които имат нужда от духовните му наставления.

„Двери” се ангажира да дава информация за набраните средства и за какви дейности по издаването са били похарчени. За контакти с редакционната колегия: redaktori@dveribg.net

Дарение можете да направите по три различни начина:

1. За дарение чрез банков превод:

IBAN: BG80 SOMB91301052727501, BIC: SOMB BGSF (Общинска банка),
Титуляр: Фондация „Православие България”, основание: за книгата на митр. Атанасий

 

3. За дарение чрез ePay.bg:

Описание Сума
Дарение за издаване на книгата на митр. Атанасий BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg - Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (10 Votes)

predanie2Страницата за съвременно православно богословие „Живо предание” – проект на „Двери на православието”, стартирал на Благовещение 2012 г. – вече предлага на читателите си и азбучен каталог на представените автори. Публикуваните досега статии биваха групирани само в тематичен каталог. След публикуването на азбучния каталог читателят ще може вече да търси интересуващите го автори и в именния показалец.

В новия азбучен каталог присъстващите в „Живо Предание” автори са представени накратко с указания за конфесионалната им принадлежност и богословската област, в която работят, и църковната юрисдикция (когато са клирици). Повече информация за представените в проекта автори, заедно с библиография, се съдържа в раздел „Биографии и творчество”, работата по който ще продължава и занапред.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (24 Votes)

На борба с Двери!Днес стартира един отдавна въжделен от благочестивите християни у нас сайт, който ще носи името "Врати на Благочестието". Проектът беше основан през 2012 от група  журналисти, работещи в изданието "Църковен егоист". Предвождани от бившия главен редактор Теодор Кефалов, те решиха да се отцепят от списанието-майка, за да намерят своя собствен път в църковната лайфстайл журналистика. Драматичната предистория може да се проследи в "Двери" през годините туктук и тук.

Вратите на благочестието сплотяват вярващи с най-различни религиозни убеждения. Широки модернисти тук застават рамо до рамо с тесните антиикуменисти, старостилци и новостилци заравят томахавки и пишат с едно сърце и една душа срещу общия душманин Двери.бг.

Първият брой на списанието съдържа седем статии:

1. Стартира нов сайт "Врати на благочестието" - влизайте смело!

2. Нова серия карикатури на Благо Мегалов: Изповедалня

3. Синодалният сайт сезира прокуратурата заради Двери.бг

4. Ексклузивно: Екипът на Двери се оказа изцяло от цигани

5. Жертвите на Двери: Из Житие и страдание на игумен Филип в Рим

6. Любословие: Церковенъ азистъ, брой 1-ий

7. Православен речник "Врати на Благочестието" - първо издание.

Приятно четене!

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики