Мобилно меню

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)
В Деня на българската просвета и култура и славянската писменост се навършиха шест години от стартирането на информационния портал "Двери на Православието".

От своето началото до днес екипът на "Двери" поставя в центъра на работата си своите читатели.

През тези години стремежът ни е бил да даваме най-бърза и обективна информация по важните църковни въпроси, да даваме гласност на ваши проблеми, да ви предлагаме задълбочени богословски текстове, които същевременно да ориентират съвременния християнин в църковния живот. Това се стараем, но сигурно не винаги успяваме. Затова с радост и благодарност четем винаги вашите забележки и мнения, така че работата ни да става по-добра ден след ден.

Шест години не са толкова много, но не са и малко. През това време порталът Двери се утвърди като информационно пространство не само в църковните среди, но и сред т. нар. "светски" медии. Принос за това имат не само участниците в редакционния екип на сайта ни, но и нашите кореспонденти от цял свят, които ни пращат новини, дописки, мнения и коментари. По този начин Двери придобива уникалния си облик на медия с различни гледни точки, с много информация, с нестандартен поглед, но винаги с отговорност и честност към своите читатели.

Честит празник на екипа на Двери и на всички наши автори и читатели!

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (30 Votes)
В редакционната колегия на списание „Църковен егоист” настъпи разкол, научи Двери. Това се дължи на политиката на новия главен редактор на популярното издание за хумор и православен лайфстайл Теодор Кефалов, който успял да радикализира част от екипа и да ги превърне от шегобийци във верни до смърт старостилци. Тези редактори се оказали по-гласовити и напористи и наложили своята гледна точка за точното място на деня на хумора и шегата в календара. В знак на протест бившият главен редактор на изданието Славка Божкова и нейният съпруг Добромир Правдев отново се завръщат на страниците на Двери БГ, където ще водят собствена коментарна рубрика, все още с неуточнено наименование.

Въпреки опитите за натиск, екипът на „Църковен егоист” реши да постъпи като общност от правоверни християни и списанието ще излезе на истинския 1 април”, заяви г-н Кефалов на нарочна пресконференция, която се проведе в пресцентъра на БТА на (лъжливия) 1 април. Той увери всички читатели, че и тази година ще могат да се възрадват (или оплюят) любимото списание.

„Независимо от промяната в редакционната политика, нашата главна цел остава непроменена. Ние искаме да помогнем на всички вас – фили и фоби, стари и нови, про или анти, да видите егоиста в себе си... И като го видите, да разпознаете в него своя стар приятел, който е с вас още от ученическата скамейка. Поговорете с него, спомнете си общото минало, вижте кой крив, кой прав, а пък после... Е, ние не искаме да ви даваме съвети, защото това не подобава на едно хумористично издание. Затова само се усмихваме и се надяваме и вие да ни отвърнете със същото”, завърши изявлението си г-н Кефалов.

Вижте също: "Църковен егоист"

4.9872881355932 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (236 Votes)

Първата новобългарска печатна книга Пoучитeлнo eвaнгeлиe, Неделник (Кириaкoдрoмиoн) или „Софроние“, както го е наричал народът, вече е достъпна в интернет. Книгата излиза за първи път през 1806 г. благодарение на трудовете на св. Софроний, епископ Врачански. Повече от двеста години по-късно тя е на разположение в удобен за ползване вид на читателите на Двери. Оригиналът на Неделника е публикуван в световната дигитална библиотека (тук).

Благодарение на двегодишните усилия на о. Виктор Иванов-Цимер, български свещеник в градовете Пасау и Регенсбург в Германия, и на негови сътрудници, днес потребителите на интернет могат да имат тази книга, при това с уникален интерфейс, напомнящ старинен ръкопис. Тя е достъпна в няколко варианта:

Мултимедийна версия на изданието от 2009 г.

Мултимедийна версия на изданието от 1868 г.

PDF-версия на Софронието

WORD-версия на Софронието

4.8965517241379 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (29 Votes)
В чест на големия празник на Христовата църква - деня на светите първовърховни апостоли Петър и Павел - редакцията на Двери.бг предлага на своите читатели български превод на акатист в чест на дивната двойка Христови апостоли (тук). Преводът е извършен от Георги Пърликов, преподавател в Езикова гимназия "Екзарх Йосиф І" в Ловеч, и редактиран от проф. Иван Желев Димитров от Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Инициативата за това начинание е на архим. Викентий (Митев). Преводът се предлага на всички, които желаят да отдадат почит на светите апостоли - било в частна молитва насаме, било заедно с други християни, било в храма под ръководството на свещенослужител.

Свети първовърховни апостоли Петре и Павле, молете Бога за нас!

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)
Центъра за колокация на Нетера

С цел осигуряване на още по-голяма надеждност на интернет достъпа на колокираната в Нетера апаратура на Двери.бг, днес беше направена конфигурирация на HSRP чрез два маршутизатора в един от дейта-центровете на комуникационния оператер. Резервираността на Ниво 3 позволява при хардуерен проблем с основния рутер, услугата веднага да се пренасочи към втория.

За целта се наложи на преместване на мрежата 212.73.138.4/30 в мрежа 87.120.7.240/29, тъй като старият блок беше само с четири IP адреса. Съответно бяха променени и записите в DNS сървърите.

Защо занимаваме нашите читатели с технически подробности? Целта ни е прозаична – искаме да се извиним за евентуалните проблеми в достъпа (дължащи се на т. нар. DNS кеширане), които са възможни през уикенда при някои български доставчици.

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики