Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Екипът на "Двери" започна да обогатява рубриката "... и рече старецът". Идеята е колекцията да съдържа кратки светоотчески цитати и поучения от различните времена и епохи, като текстовете се въртят на случаен принцип под всеки текст в сайта. Засега сбирката ни е доста скромна, но се надяваме с ваша помощ да я обогатим.

Приканваме нашите читатели и приятели да участват, като добавят по-долу своите любими цитати. Посочването на първоизточника не е задължително, но ще улесни редакцията на текстовете и ще даде възможност за сравняване с оригинала.

Можете да публикувате в карето по-долу:

4.71875 1 1 1 1 1 Rating 4.72 (32 Votes)

531340 3937190158390 1538943969 3474691 386806132 nНа 30 април проф. Иван Желев Димитров стана дядо за трети път. Новото попълнение във фамилията е малката Илина. То е третото дете в семейството - от сина му Георги и Петя, които вече имат дъщеря Йоана на 3 години и син Александър  на 2 години.

Желаем на родителите и децата много здраве, сили и радостни преживявания заедно. На професор Желев желаем здраве и повече време за внуците.

4.3846153846154 1 1 1 1 1 Rating 4.38 (26 Votes)

Продължава разколът в редакционната колегия на списание „Църковен егоист”. Досегашният редактор на популярното издание за хумор и православен лайфстайл Теодор Кефалов беше изгонен от своите подчинени, а неговото място беше отново заето от основателя на списанието Славка Божкова, която се завръща в редакцията като на бял кон заедно със своя съпруг Добромир Правдев. Причината за настъпилите промени е ескалацията на моден спор сред редакторите и множество лични драми. Членовете на редколегията са се скарали относно допустимостта на "секънд хенд" бутиците и тяхната приемливост за всеки, комуто не са чужди новите тендеции в православната мода: "радикалите", оглавявани от Теодор Кефалов, са настоявали, че пазаруването на дрехи втора употреба не само е желателно, но и задължително за всеки благочестив православен християнин, а опонентите крещяли нечленоразделно (предполагаме какво, но ни е някак си неудобно да го изпишем).

Така редколегията на "Църковен егоист" се раздели окончателно на две групи: обновленци и старостилци, които започнаха да се наричат презрително помежду си "отворковци" и "затворковци". Вследствие на скандала преди няколко дена модернистите се обърнаха към техническия екип на Двери и помолиха редакторската парола на Теодор Кефалов да бъде отнета. Така контролът беше отново предоставен на бившия главен редактор Славка Божкова. Останалата без собствен сайт групичка на Теодор Кефалов (същият успя да радикализира част от екипа и да ги превърне от шегобийци във верни до смърт старостилци) смята да направи собствен алтернативен сайт, който да продължи да излиза на 13/14 април. Засега работното заглавие на проекта е "Врати на Благочестието", но ние нямаме нищо общо с него и не можем да ви информираме за бъдещия му web адрес.

Въпреки неуредиците брой 6 на "Църковен егоист"  вече  е факт точно на 1 април!

4.875 1 1 1 1 1 Rating 4.88 (32 Votes)

osveshtavane1Новият сървър на Двери БГ е готов и в понеделник ще бъде колокиран в Нетера. Това означава, че нашите читатели утре няма да имат достъп до сайта от 9:30 до 10 ч. След това, ако акцията е успешна, посетителите и редакторите трябва да усетят рязко повишение на производителността.  В четвъртък и петък сървърът, закупен и  асемблиран от софийската фирма Евроофис, беше подложен на интензивни тестове. В Неделя на св. Григорий Палама машината беше осветена от о. Николай Танев, предстоятел на храма "Покров Богородичен".

След освещаването о. Николай пожела този сървър да служи за духовен мост между хората и да допринася за разпространението на православната вяра, за проповед за нашия Господ Иисус Христос. Свещеникът се обърна към екипа на Двери с пожелание на хард дисковете на машината да се качва само полезна и душеспасителна информация. О. Николай пожела на авторите и читателите на Двери здраве и преуспяване в добрите начинания.

Новата машина е третата поред в историята на Двери БГ и отново е Intel Server System (моделът е новият R1304BTLSHBN). През последните четири години броят на посетителите на нашия портал се удвои, а скорошната миграция на системата за управление на съдържанието наложи спешната подмяна на сървъра. Както и предишните пъти, разходите за закупуването на новата машина бяха поети от членове на екипа на Двери (сем. В. и Ц. Биюкови, сем. М. и Д. Спасови и сем. П. и К. Спирови).

Колокацията при нашите партньори от телекомуникационния оператор Нетера дава възможност за бърз достъп до Двери от всички Интернет доставчици на територията на страната ни. "София Телепорт" осигурява връзки към основните комуникационни центрове в София, свръхбърза оптична свързаност към мрежите на БТК, МТел, Глобул, кабелни оператори и доставчици на интернет услуги + международна наземна свързаност. Всичко това се допълва от професионализма на инженерите от центъра за управление на мрежата на Нетера, работещи по световноутвърдени телекомуникационни стандарти.

4.4117647058824 1 1 1 1 1 Rating 4.41 (102 Votes)

Двери БГ се завръща след 100-часово отсъствие от глобалната мрежа. Досега новият сървър на Двери работи без прекъсване точно 4 години. Последното ни по-продължително спиране беше между 10 и 12 февруари 2008 година, а качествената ни Интернет-свързаност през Нетера осигуряваше максимум няколко минути отсъствие годишно. В момента сайтът е с нов двутерабайтов RAID масив, до броени часове ще бъдат възстановени партньорските сайтове и електронната поща.
 
Чисто технически се случи следното: сървърът на Двери е конфигуриран с два твърди диска, в които се съхранява копие на цялата информация, така че при отказ на единия системата продължава да работи безпроблемно. За съжаление преди 4 дни, докато системата беше в "критичен режим" (в период, когато единият хард диск беше дефектирал), отказа и резервният хард-диск. Частично вината за това е и на нашия технически екип, защото не използвахме буферния период, който беше напълно достатъчен, за да подменим диска (последните седмици бяхме съсредоточили ограниченото си свободно време и лични финансови ресурси в бъдещите нови подпроекти).

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора