Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Продължава изграждането на южното крило на манастира "Св. пророк Илия" в Горна Оряховица. Средствата бяха осигурени от дарения, като най-голяма част се дължи на Дирекция "Вероизповедания" на МС в съгласие с Министерство на финансите. Фирмата-изпълнител на проекта е еленската "Перун".

"Вече имаме покрив, но парите бързо свършват и средствата се изчерпват", каза игуменката на манастира майка Пелагия, която заема тази длъжност от 1963 г. Тя допълни, че минимум 500 000 лв. ще са необходими още за довършването на строежа и призова гражданите да помогнат за това начинание.
Св. пророк Илия е избран от жителите на Горна Оряховица за техен покровител. Съществуването на манастира е датирано от 11-12 век. От 1207 до 1218 г. в него е бил заточен Борил след идването на Асеневци. Църквата е разрушена през 1404 г. и е пряко свързана с горнооряховската крепост "Ряховец" – по същото време и тя е унищожена. След това манастирът е бил изграждан и разрушаван още веднъж. През 1908 г. са построени част от настоящите постройки. През 1970 г. е направена последната реставрация. През 2008 г. светата обител ще отбележи 100 години от последното си пристрояване.

Агенция "Фокус"

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9wwk 

Разпространяване на статията: