Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (26 Votes)
pict293.JPGЦърковни сатири и епиграми

ОДА ЗА СВЕЩЕНОТО ПРЕДАНИЕ

Потомци, вий напразно ще се борите!..
Докрай едва ли ще узнайте вий
как висшето наследство от Съборите
на прах и пепел попиляхме ний!..

О, с трудности безброй дойде епохата,
завидна беше нашата съдба:
Ръкоположих длани над пройдохата –
на нов разкол положи той бразда!..

4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (30 Votes)
pict272_2.JPGЦърковни сатири и епиграми

КАДРОВА ПОЛИТИКА
 
Първо – тоз човек ще уволним
после, ще разбуним таз епархия,
след това, ще пуснем малко дим,
с интриги всичко ний ще омерзим
и чак накрая – друг ще назначим
за „Управляващ
европейската анархия”!...

***

БЯГСТВА ОТ СВОБОДАТА

И в миналото, и към днешна дата,
в посока – старостилие домашно
душици бягаха от свободата!
Не бягайте, тя не е нещо страшно!...

4.9041916167665 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (167 Votes)
1_5.jpgЕдин професор обичал да провокира студентите си с различни въпроси, които според него безусловно доказвали, че Бог не съществува.

Веднъж той задал следния въпрос:
- Всичко, което съществува, е дело на Бога, нали?

Един от студентите смело отговорил:

– Да, Бог е създал всичко.
- Бог е създал всичко? – попитал професорът.
- Да, господине, – отговорил студентът.
- Ако Бог е създал всичко, означава, че Бог е създал и злото, защото за всички е видно, че злото съществува. И съгласно принципа, че нашите дела определят какви сме и ние самите, то това означава, че Бог е зло – доволно заключил професорът.

Студентите притихнали в изненада. Усмихнат, професорът заявил, че за пореден път е доказал, че вярата в Бог е мит. В този момент един студент вдигнал ръка и казал:

4.9180327868852 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (61 Votes)
 
По повод някои актуални събития в БПЦ екипът на Двери се обърна към ст. н. с. Галилео Ротердамски с молба да изясни понятието автокефалия. Предлагаме на нашите читатели отговора на екипа на проф. Г. Ротердамски:

Определение за „галактическа автокефалия”

Преди време един от моите сътрудници забелязал в някакъв постинг прекрасно обяснение на думата „автокефалия”: автокефалия е това да гледаш собствения си кеф. Богословите отнасят това понятие към учението за Църквата – еклисиология. Нашата родна еклисиология обаче не може да бъде обяснена богословски, без да вземем под внимание фундаменталното значение на „автокефалия” като гледане на собствения кеф.
Затова моят екип формулира някои основни принципи на автокефалията, които могат да обяснят сюжетите с галактически адрес. Ето накратко резултатите от нашите задълбочени проучвания:

4.8857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (105 Votes)
20060420161933_1.jpgПрез 2007 г. Сръбският патриарх Павле навърши 93 години. По този повод популярният сръбски седмичник „НИН” публикува няколко кратки истории от неговия живот, които преведохме и за читателите на Двери като шеговита покана за малко по-сериозен размисъл.

Вартбургът

Докато владика Павле бил още Рашко-Призренски епископ, епархията разполагала само с един автомобил – „Вартбург”. Той бил използван главно за различни църковни нужди. Епископ Павле рядко го ползвал, защото ходел предимно пеш. Веднъж дошъл да го посети Жичкият еп. Стефан, с когото били близки още от студентските си години в Богословския факултет. Жичкият епископ карал „Пежо”. Потеглили с неговата кола, за да обиколят заедно епархията, и епископ Павле казал:

- Ех, брате Стефане, много ти е хубав „Вартбургът”!

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари