Мобилно меню

4.6153846153846 1 1 1 1 1 Rating 4.62 (13 Votes)
Кратки жития на светците през седмицата

9 юни
CyrilAl.jpgСв. Кирил Александрийски е роден в края на  ІV в. Живял дълго в Нитрийската пустиня под духовното ръководството на стареца Серапион.
През 412 г. е избран за архиепископ на Александрия. Взима дейно участие в Третия Вселенски събор в Ефес (431 г.) за изобличаване на еретическото учение  на Несторий.
Оставил богато писмено наследство основно върху догматите на християнското учение. Починал през 444 г.

10 юни
Св. свещеномъченик Тимотей бил епископ на гр. Пруса (днес Бруса, Турция). Още приживе бил надарен с дара на чудотворство. Загинал мъченически по времето на император Юлиян Отстъпник (361-363).

11 юни
Varnava.jpgСв. апостол Варнава е роден на остров Кипър. Изпратен е от родителите си в Йерусалим да учи. Той бил в числото на 70-те Христови ученици. Името му било Йосиф, но апостолите започнали да го наричат Варнава, което означава син на утехата.
След Христовото Възнесение Варнава заедно с другите апостоли се отдал на проповедта на Словото Божие. Благовестил в Антиохия, Кипър, Рим. Поставил началото на християнската църква в Милано. Приел мъченическа смърт на о. Кипър.

Vartholomei.jpgСв. апостол Вартоломей бил един от 12 ученици на Иисус Христос. Проповядвал християнската вяра на Изток. Според преданието той благовестил в Индия, след това посетил Армения.
Приел мъченическа смърт в гр. Албанопол.


12 юни
Onufrii.jpgСв. Онуфрий Велики още съвсем млад постъпил в манастир, но в него се породило силно желание да води пустиннически живот. Напуснал манастира  и се отдалечил в пустинята. Там в една пещера открил едни свят старец, при когото заживял и който го учел на правилата на пустинния живот. Когато бил вече подготвен за подвижнически подвизи старецът му го завел навътре в пустинята и го поселел в една пещера. Св. Онуфрий се подвизавал в пустинята 60 години.

13 юни
Св. мъченица Акилина била от палестинския град Вивлос. Родителите й били християни, но тя рано осиротяла. Езическият управител на града искал да я принуди да се отрече от християнската вяра като принесе жертва на боговете. Въпреки мъченията св. Акилина не се съгласила. Загинала мъченически на 13 годишна възраст.


14 юни
Elisei.jpgСв. пророк Елисей живял около 900 г. пр. Хр. Той бил приемник в пророческото служение на св. пророк Илия. Пророческото му служение е  описано в Четвърта книга Царства на Библията.
На иконата: Св. пророци Илия и Елисей


Св. Методий
бил роден на о.Сицилия. Приел монашество и се прочул кат о защитник на иконопочитанието.
При царица Теодора бил избран за Цариградски патриарх. В първата неделя на Великия пост – Неделя на Православието (19 февруари 842 г.) патриарх Методий тържествено внесъл иконите в храма и написал канон в тяхна чест.


15 юни
Amos.jpgСв. пророк Амос е роден в палестинския град Текоа. Бил овчар, когото Бог повикал на пророческо служение през времето на юдейския цар Озия и на израилския цар Йеровоам. Починал през VІІІ в. пр. Хр.
Пророчествата на Амос са събрани в едноименната библейска книга.


Св. Ефрем, патриарх Сръбски
е роден през 1311 г. На 23 годишна възраст станал монах в Хилендарския манастир на Света Гора, а по-късно се отдал на безмълвие в Дечанската св. обител в Сърбия.
През 1375 г. въпреки неговото несъгласие Ефрем бил избран за сръбски патриарх.
След няколко години той помолил да бъде освободен от патриаршеските задължения и се отдал отново на безмълвие.
След Косовската битка през 1389 г. сръбският княз Лазар бил убит, а новият патриарх починал. До избирането на нов първосветител помолили св. Ефрем да поеме управлението на Църквата. След избора на нов патриарх светецът се върнал в манастир. Починал на 88 години през 1399 г. Пет години след смъртта му Сръбската църква го канонизирала за светец (1404 г.)

16 юни
Св. Тихон Чудотворец е роден в Кипърския град Аматун. Бил избран за епископ на града. Проповядвал Словото Божие на езичниците и мнозина от тях обърнал към християнската вяра. Починал дълбока старост през V в., прославен от Бога с чудотворна сила.

17 юни
Св. мъченици Мануил, Савел и Исмаил били родни братя от Персия. Те били християни и живели през ІV в. Персийският владетел изпратил тримата братя да преговарят за мир с император Юлиян Отстъпник. Персийските пратеници отказали да участват в езическите обреди, организирани от император Юлиян. Заради това, че не приели да се отрекат от християнската си вяра били мъчени по заповед на Юлиян, а след това посечени с меч.

Тридесет години след смъртта на св. мъченици Мануил, Савел и Исмаил император Теодосий Велики построил в Цариград храм на тяхно име.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kc8 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен