Мобилно меню

4.9230769230769 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (13 Votes)
Кратки жития на светци за периода 1-7 юни
1 юни
Iustin.jpgСв. Юстин Философ бил един от най-бележитите философи през ІІ в. сл. Хр. Приема християнството в зряла възраст и започва да го проповядва. Пише две Апологии в защита на християните, за да ги защити от клеветите, разпространявани за тяхното учение и богослужение.Умира мъченически през 166 г. 2 юни
Nikifor.jpgСв. Никифор Изповедник бил патриарх на Цариград по време на император Лъв Арменец. Императорът защитавал иконоборческата ерес, към която искал да склони и патриарх Никифор. Патриархът твърдо отстоявал почитта на свeщените изображения и затова бил изпратен в изгнание, където починал през 818 г. През 846 г. мощите на св. Никифор били пренесени в Цариград.

Св. Еразъм Охридски живял в края на ІІІ и на ІV в. Той бил родом от Антиохия. Подвизавал се в Ливанската пустиня и получил дар на чудотворство. Като епископ дошъл да проповядва Евангелието  Охрид. Заради отказа му да пинесе жертва на идолите бил подложен на мъчения и затвор. До смъртта си се подвизавал в пещера близо до Охрид.
 
3 юни

Св. мъченик Лукилиан до старост бил идолски жрец в гр. Никомидия. Приел Христовата вяра в края на живота си и с цялата си душа се отдал на нея. Смело проповядвал Христа на езичниците. За това бил заловен и хвърлен в затвора. Заедно още четирима момци християни бил изпратен на съд в гр. Византион и осъден на смърт чрез разпъване на кръст.
 
4 юни
 Св. Митрофан, патриарх Цариградски живял по времето на император Константин Велики. Той управлявал цариградската църква десет години. Той бил първият цариградски патриарх. По време на Първия Вселенски събор той бил на 117 г. Починал през 325 г. 

5 юни

Св. Доротей, епископ Тирски управлявал църквата в продължение на 50 годиниТой преживял Диоклетиановото гонение на Християните и се върнал на епископската си катедра в царуването на Константин Велики, като обърнал към Христа много езичници. Приел мъченическа смърт при управлението на император Юлиан отстъпник през 361 г.

Преподобни Петър Корицки живял през ІІІ в. Той бил роден в с. Корица, близо до Призрен. Съвсем млад започнал подвижнически живот. Около него се събрали монаси, на които той станал наставник. Живял в една пещера близо до родното си село и починал в дълбока старост.
 
6 юни
 
Преподобни Висарион Чудотворец бил родом от Египет. От ранна детска възраст се посветил в служене на Бога. Водел строг монашески живот, далеч от светския живот. За подвизите си получил дара на чудотворство. Св. Висарион постигнал високо духовно съвършенство и починал в дълбока старост в края на V в.

Преподобни Иларион Нови бил родом от Кападокия. Прекарал в монашество 50 години от живота си. По настояване на братята от манастира бил поставен за игумен на Далматинстката св. обител, близо до Цариград. Бил подложен на гонения и изгнание от императорите иконоборци. Починал през 845 г., като се сдобил с дара на чудотворство още приживе.
 

7 юни
 
Св. мъченик Теодот Анкирски бил таен християнин, живял в Анкира, днешна Анкара по времето на император Диоклетиан. Той тайно вземал телата на убитите християни и ги погребвал. Затова той бил заловен, мъчен и убит от езичниците.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8fk 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен