Мобилно меню

4.84 1 1 1 1 1 Rating 4.84 (25 Votes)
Доростолски митрополит ИларионПреподобните монаси на Рилския манастир знаят добре Завета на основателя на манастира, съобразяват се с него и често се хвалят с мъдрите му отечески наставления. Знанието на тоя Завет е от полза за всички.

Когато човек се зачете в Завета на Рилския светец, не може да не се удиви на всестранните му познания на Свещ. Писание и наставленията, които той дава в своите завещания към монасите. Те са затрогващи, израз на отеческа загриженост на едно сърце, пламтящо от любов към своите чеда – слова на голям духовен учител-педагог. Зачетем ли се в тоя Завет, мило ще зазвучи в душите ни неговият глас.

4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (12 Votes)
Св. Симеон Нови БогословПрез тази година се навършват 985 години  от  блажената  кончина (1020 – 2005 г.) и 955 години от откриването на светите  мощи (1050-2005 г.) на св. Симеон Нови Богослов.

Св. Симеон  Нови  Богослов  е  един  от по-късните  по  време  велики  отци  на  Църквата. Роден  е  през 949 г. в  знатно и богато   семейство в пафлагонийското  селище  Галат. Получил литературно  и  философско  образование  в  Константинопол, където  му предстояла  блестяща  кариера  в  царския  двор. Но  това  не  го блазнело: младежът  жадувал  за  духовен  живот.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
ikona_pokrov.jpgВ повечето славянски езици думата "покров" означава едновременно "покривало" и "защита".
Празникът Покров на пресвета Богородица възниква през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол.
Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви († ок. 936 г.).
В църквата във Влахерна, близо до градските порти по време на нощно бдение, няколко души видели Богородица, съпровождана от Св. Йоан Кръстител, Св. Йоан Богослов и други светци.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

33.jpgСмята се, че празникът Успение на Пресвета Богородица е установен от св. апостоли. Разказите за възнасянето в плът на Божията майка на небето се отнасят към 4 в. За него споменават бл. Августин и Йероним, а Йерусалимският патр. Ювеналий (420-458) потвърждава пред имп. Маркиан достоверността на тези разкази. Денят на празнуване на Успението е установен от имп. Маврикий (592-602). Блажената кончина на св. Богородица е прославена в каноните на св. Козма Маюмски и св. Йоан Дамаскин.

От далечни времена празникът се предшества от пост, който съединява в себе си два древни поста: някога едни християни са постили преди празника Преображение Господне, а други – преди Успение на Пресветата Богородица. Константинополският събор, свикан през 12 в., по времето на патр. Лука, определя, всички християни да спазват Успенски пост – от 1 до 15 август. Празникът продължава девет дни; неговото отдаяние се извършва на 23 август.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)
Ushakov.jpg Последната панихида за адмирал Фьодор Ушаков бе отслужена в България на 1 август 2001 г., денят, в който руската ескадра удържа блестяща победа над турския флот в сражението при нос Калиакра през 1791 г., пред параклиса, посветен на това събитие Варненският и Великопреславски митрополит Кирил отслужи панихида за адмирал Фьодор Ушаков и всички руски воини, загинали в това морско сражение.
В словото си след панихидата митрополит Кирил разказва за подготвящата се канонизация на адмирал Ушаков  и изрази надежда, че през следващата година в този паметен за България и Русия ден на това славно историческо място ще бъде отслужен молебен на новопрославления светец.

 

И рече старецът...

Блажен оня човек, който е достигнал състояние на бодърстване или се бори да го постигне: в сърцето му се образува духовно небе – със слънце, луна и звезди.

Св. Филотей Синаит