Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)
1_55.jpgХристиянството на Запад било проповядвано в първите векове на много места от самите апостоли. В продължение на векове твърдо се отстоявало православието на Запад и там се устремявали източните изповедници да търсят подкрепа във времена на ерес (св. Атанасий, св. Максим/. Тук просияли множество мъченици и подвижници, послужили за основа на Църквата. Но отдалечаването и отпадането на западното християнство от Едната Вселенска Църква затъмнили истината. Когато се установи, че даден подвижник или светител е бил почитан за светец до отпадането на Запада, то такъв се и почита за светия от Православната Църква.

На много светци не е определен особен ден за тяхна памет, макар някои от тях да се упоменават в определени служби. Житията на мъчениците, подвижниците и другите светии са известни единствено на Бога. Всички те се прославят в Неделята на Вси Светии, както се говори и в Синаксара на този ден. Светиите, неизвестни досега на Изток, но почитани в пределите на Запада, принадлежат по своя земен живот на различни векове и са се прославили по различни пътища.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (71 Votes)

sv_georgi_zograf.jpgЗнаете ли, че ...

  • Мощите на светеца се съхраняват в малкото градче Лод, на югоизток от Тел Авив, което по-късно е било преименувано дори на Георгополис, а главата му е в Рим. Манастир в Кайро претендира да съхранява някои лични вещи на светеца. В манастира „Св. Екатерина“ на Синай се пазят три пръста от ръката на св. Георги. Храмове на светеца започват да се строят в цялата Римска империя още през 4 в., а особено много са те в Палестина.
  • Жития на св. Георги пишат византийските автори св. Андрей Критски (8 в.), Аркадий Кипърски, Теодор Квестор, св. Григорий Кипърски, Симеон Метафраст (10 в.).
  • Стотици апокрифи са посветени на живота на светеца и на неговите чудеса, написани на латински, гръцки, сирийски, арабски, коптски, етиопски и други източни езици. Сред най-известните апокрифи е т. нар. Виенски палимпсест от 5 в., а също и „Деяния на св. Георги“ от 6 в., „Мъченичеството на Георги“ и др. Те се отличават с големи хиперболи и неисторически сведения за живота на светеца. Осъдени са на Запад с т. нар. Decretum Gelasianum, приписван на папа Геласий (492-496), като еретически и петнящи паметта на светеца.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)
св. ЛюдмилаСв. Людмила живяла в края на ІХ и началото на Х в. По произход била сръбска княгиня. Била омъжена за чешкия княз Боривой и отишла да живее в Чехия, тогава езическа страна. Просветени за истинността на християнството, двамата съпрузи приели кръщение от св. Методий, просветителя на славяните, който тогава бил Моравски архиепископ.

Св. Людмила и княз Боривой построили първия християнски храм в Бохемия, близо до Прага. Те се грижели за разпространението на християнството в чешките земи. Не само издигали църкви, но поканили от България духовници, които да просвещават чехите в истините на Христовото учение.

Княз Боривой починал на 36 години и оставил трима синове и една дъщеря.

4.875 1 1 1 1 1 Rating 4.88 (16 Votes)
1_82.jpgПрез 2003 г. се навършиха 1660 г. от провеждането на Сардикийския църковен събор през З4З г., на който е присъствал и Aлександрийският Архиепископ св. Атанасий. Голям интерес представляват личността и делото на св. Атанасий, както и епохата, през която е живял. Четвърти век от историята на Църквата Христова е несъмнено епоха на процъфтяване на богословската мисъл и на най-­бележити отци и учители на Църквата както на Изток, така и на Запад. Между тези бележити отци челно място заема не само по време, но и по значение и заслуги за  Църквата безспорно

Св. Атанасий Александрийски, именуван още "Велики". Самото му име, означаващо "безсмъртен", отговаря напълно на паметта, която християните от векове пазят за него.

4.6578947368421 1 1 1 1 1 Rating 4.66 (38 Votes)
KMO_087618_00003_1_t207.jpgЕдин от най-почитаните свещеници на Руската православна църква и приживе, и след смъртта си бил отец Йоан Кронщадски, канонизиран от Руската църква през 1990 г., а от Задграничната църква четвърт век по-рано. По негово време съществувала сектата на т.нар. йоанити, които считали отец Йоан за въплътен Бог.

„Вероизповеданието не подлежи на преследване”

През втората половина на 19 век в Русия било отменено крепостното право, проведени били либерални реформи, след които селското население почувствало, че животът станал значително по-лек. Промените били усетени и от множеството руски сектанти, които се възползвали от временната либерализация на режима, за да пропагандират своите възгледи. Секти в тогавашна Русия не липсвали. Така например в Петербург, членове на секти били мнозина аристократи и представители на интелигенцията.

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник