Мобилно меню

4.9298245614035 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (171 Votes)

gena_s_bebe_1.JPGЕдна родилка взе детето си от болницата и с помощта на bTV, намери покрив над главата си, където да отглежда дъщеря си. Само преди дни, майката беше решила да остави бебето в дом, но след като о. Иван от сиропиталището в Нови хан я прие, майката премисли и се зарече да не остави никога дъщеря си.

Лекарите от болницата „Света Софѝя“ се погрижиха недоносената Вяра да стане два килограма и половина и я повериха на грижите на майка ѝ. Междувременно жените в приюта на о. Иван подготвиха стая за новороденото и сами налепиха тапети, за да е уютно и чисто при пристигането му.

„Тя има ли здравословни проблеми?“.

„Не здрава е“, казва за дъщеричката си двадесет и пет годишната Станислава. „Тебе по време на бременността биха ли те?“.

„Не биха ме преди това“.

Станислава споделя, че от четиринадесетгодишна проституира, за да храни домашните си. Сега не може да се прибере при майка си и брат си, защото те не я искат. Днес на изписването са дошли и майка ѝ и нейни приятелки.

„Вие какво мислите грешка ли е че една жена ражда дете без да знае дали може да се грижи за него?“.

Ето я и дъщеря ми е бременна трети месец“, казва приятелка на Станислава.

„Ще има ли баща бебето?“.

„Не. Вече така стана, че момичетата са готови сами да родят например, нейният баща каза, че не искал да има деца“.

Без баща, но и без памперси и дрешки се оказа Вяра при изписването. Лекарите в „Тина Киркова“ дадоха най-необходимото, а bTV допълни гардероба на бебето с дрешки, памперси и играчки. В приюта на о. Иван я очакваха още добри изненади.

На добри хора разчита о. Иван да помагат и с храната, и с тока, и с парното, за което не достигат три хиляди лева. А в приюта от отеца храна и топлина очакват повече от четиридесет души.

„След това ще ѝ търсим работа – да. Но сега трябва да си гледа детето по един добър начин, а после ще трябва да си създаде бъдеще“, казва о. Иван.

От днес с волята на майка си и добри хора Вяра ще заживее нормален живот в приюта на о. Иван.

След излъчването на тази история хората започват да помагат. Някои са се свързали направо със Станислава, а поредният пакет за нея дойде в bTV. Той идва от Велико Търново. Изпраща го Роза: „Казано честно, стана ми мъчно за нея, защото тя нямаше къде да отиде, нямаше кой да я посрещне, което е много важно – посрещането на едно малко дете в семейството. Така поне аз си мисля. Отидохме в манастира, където Станислава беше настанена след изписването си от родилния дом. Занесохме ѝ пакета лично. В него жената от Велико Търново беше изпратила част от зимните дрешки на своите внучета. „На всички съм много благодарна, споделя Станислава Делева. Дрешки получихме, телевизор къде ми го докараха от Велико Търново. И отвънка имам три колички ми докараха. Искам само манечката да порасне по-бързо. Да може да си я разхождам навънка“. Станислава може да остане тук колото желае. Тя казва, че в манастира се чувства добре и с нетърпение чака пролетта, за да се разхожда навън с малката Вяра.

* Източник: bTV Добрата новина, http://www.btv.bg/news/?magic=good


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/qa8 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Знанието на Кръста е скрито в страданията на Кръста.

Св. Исаак Сирин