Мобилно меню

4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (24 Votes)

Fr P Tsankov73-годишният свещеник от Казанлък – иконом Петър Цанков – е сред отличените в кампанията „Достойните българи“ на в-к „24 часа“. От седем години отецът служи в храма „Св. Власий“ в курортното селище Свети Влас недалеч от Слънчев бряг. Заслугата му: неуморният свещеник е построил 21 малки параклиса из старопланинските склонове над Свети Влас.

Всъщност тези „параклиси“ представляват нещо като каменни аналои, постаменти, в които са поставени икони. За целта той използвал строителни отпадъци от строежите в курортното селище. Парчетата мраморни и каменни плочи той изнасял на гръб, с раница. И тъй като е балканджия, родом от Севлиевско, отецът владее майсторлъка на сухата зидария.

„България ще я бъде! Като свещеник аз имам един съвет – никога не квасете мляко с друго, освен с подкваса; никога не сейте пуклива царевица до редовна, или люти чушки до сладки; никога не смесвайте вярата със суеверие!“ С тези думи отец Петър се обърна снощи към публиката в залата, след като получи наградата си от Вяра Анкова, директор на БНТ. Отец Петър е известен сред енориашите със своето живо дар-слово и мисионерски плам. 

4.25 1 1 1 1 1 Rating 4.25 (16 Votes)

bogonosciСофийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ организира кампания за набиране за средства за изграждане на нов детски кът. В храма в двора на семинарията се черкуват много млади семейства с деца, за които обновяването на детския кът би било истинска радост. Преди две години с подобна кампания бе изграден кът за четене, отново в близост до храма. Събирането на средства за детската площадка ще продължи от началото на Великия пост на 26 февруари до Благовещение на 25 март. За повече информация може да се свържете с отец Константин Цанков на тел. 0886 886 397.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

200Християните в село Здравковец, Габровско, събират средства за реставрацията на своя местен храм. Както много други селски храмове, така и местният храм "Св. архангел Михаил" престава да функционира в периода на комунизма. Началото на новото възраждане на храма е дадено от Пламен Илиев през 2008 г. Той увлича със себе си над 200 души и фирми, които участват активно в ремонта. През този период храмът се сдобива с нов покрив, укрепени са основите му, наново е измазана и боядисана вътрешността, бетониран е подът, прокарана е нова електрическа инсталация, реновирана е дограмата. С това големите ремонтно-строителни работи са почти завършени.

Сега християните искат да бъде реставрирана иконната сбирка и иконостасът на храма – общо 18 икони. Реставрирането на иконите от царския и апостолския ред на иконостаса ще бъде извършено от известния реставратор Стефко Аенски, като сумата за реставриране на една икона от царския ред е 700 лв., а от апостолския  – 250 лева. Общата стойност на проекта е 7 200 лв.

n1Вашите дарения можете да направите, като:

Изпратите SMS с текст DMS ARHANGEL към номер 17 777 за трите мобелни оператора. Стойността на 1 SMS е 1 лев, ДДС не се начислява.

Или с вноска по сметка:

BG69 IABG 7498 1000 2089 00

International ASSET BANK
IABG BGSF

Нека подкрепим усилията на тази малка, но дейна енория, за да споделим после и радостта от възобновения християнски живот в един български храм!

Вижте как се развива кампанията на нейната фейсбук страница тук.

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)

spravochnik koricaЕкипът на сайта "Милостив" (виж тук) издаде справочник за хора, нуждаещи се от социална помощ. Доброволците от вече утвърдилата се инициатива за подкрепа на хора в нужда са събрали актуална информация от Агенцията за социално подпомагане, Министерството на труда и социалната политика, от медии и сайтове. Те са убедени, че мнозина ще открият в страниците на справочника необходима им информация, за да се справят със сполетелите ги трудности.

"Ние често се сблъскваме с изпитания и имаме нужда някой да ни подаде ръка – било то държавата, Църквата или просто човек до нас, който може да бъде близък, познат, а дори и непознат. Ако и Вие се намирате в такъв тежък момент, надяваме се информацията в книжката да Ви бъде полезна, за да може да намерите подкрепа, а с Божията помощ и скоро да се избавите от трудностите, през които преминавате", пишат младите хора от "Милостив". 

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (18 Votes)

IMG 0979Три ученички от град Троян организираха социална кухня за бедни, която ежедневно ще осигурява топла храна на нуждаещи се хора в града. Момичетата от ГЧЕ „Екзарх Йосиф I“ в град Ловеч – Петя, Мария и Роберта – са се вдъхновили за идеята от посещенията си в социалната кухня в Ловеч, редовно организирана от ръководителката на кръжока по Религия, който децата посещават. Част от заниманията на кръжока е и практическата помощ, която учениците оказват при приготвянето на храната в кухнята в Ловеч.

Трите момичета решават, че и в техния град има нужда от такава инициатива и успяват да привлекат съмишленици в лицето на свещеника в храм „Св. Параскева“ в Троян отец Марин, местни фирми, съученици, жители на града и всички с общи усилия само за месец организират социалната трапезария в помещения, предоставени им от църковното настоятелство на „Св. Параскева“. Местни фирми осигуряват оборудването – печка, хладилници, мивка, шкафове, посуда, както и продукти за началото на дейността.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики