Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)
frag_sm.jpgНеобичайна дарителска акция започна семейство Стоян и Дина Лазарови от Монтана. Съпрузите поставиха в централния православен храм "Свети Свети Кирил и Методий" в Монтана кутия с надпис "Ако се чувстваш богат - сложи, ако се чувстваш беден - вземи" и сами сложиха няколко десетолевки в кутията. Проверка след няколко часа установи, че в кутията има 2 лева.

Стоян и Дина Лазарови са от Монтана, но живеят в Холандия. Мъжът е известен у нас и в чужбина като автор на восъчни фигури.

Той заяви, че се чувства достатъчно богат във всеки смисъл и може да отдели от залъка си за наистина мизерстващите. Лазаров коментира, че българинът е преживял всевъзможни корабокрушения и заради това е закоравял. "Време е обаче да започне да се пропуква и да пропуска в себе си състрадание към несретните", коментира авторът на дарителската инициатива.

Изображението: Вдовицата пуска своята лепта
Bg Newsroom

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (27 Votes)
1_10.jpgЯпонецът Цунехиро Чиба даде гръб на прословутите древни традиции на Острова на изгряващото слънце и стана православен християнин. 29-годишният  мъж се кръстил преди година и половина в Германия и приел името Василий. Сега живее в черногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян" край брестнишкото село Гигинци. Там Цунехиро-Василий е доброволец и все още не е решил дали да се замонаши.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
images_2.jpgИнициативен комитет, основно от възрастни хора, членове на пенсионерското дружество “Добри сърца“ от с. Виден, община Павел Баня, Казанлъшко, стартира кампания по набирането на средства за възстановяване на срутената и разрушена от водите на язовир “Копринка“ някогашна селска църква. От 47 години жителите на малкото село са без православен храм, след като при завирявано на построения в средата на 50-те години на миналия век язовир “Копринка“ водата залива основите на селската черква “Свети Атанасий“ и тя започва да се руши. За кратко храмът е превърнат дори в обор за селските животни. Заради строежа на язовира със същото постановление по-голяма част от жителите на Виден са изселени, а къщите им разрушени.

Когато през 1960 г. с Министерско постановление № 110, подписано от тогавашния министър-председател на България Антон Югов, се изселват по-голяма част от семействата от някогашното огромно село Виден, малцина са предполагали, че останалите стотина жители след близо половин век ще съберат куража да започнат наново градежа на разрушения им храм.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)
Странни изглеждат за външните хора отношенията сред храм православните християни. И през Великия пост, когато трябва да сме простили всичко на всички, не можем сякаш да спрем да злословим, да хулим. Нашата рубрика "Търсете доброто" толкова трудно намира материал за поместване! Затова особено се зарадвахме на новината от Ловеч, свързана с Високопреосвещения митрополит Гавриил.

Търсим ли наистина доброто? Повод да си зададем отново този въпрос даде информация от днес, че журналисти, при това богослови по образование, ровят за компромати срещу различни духовници и други хора, търсят да излъчат някакъв скандал. Само за да се продава медийната им стока ли е това? Или е изпълнение на предплатени поръчки?

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)
200507230730.jpgЛовчанският митрополит Гавриил убеди осъден убиец в Ловешкия затвор да преустанови гладната си стачка, с която той бил решил да сложи край на живота си. Според отговорен източник от затвора дядо Гавриил се срещнал с 13 осъдени на смърт и наркозависими. Той дарил всеки един от тях с иконка и благословение. Побеседвал и с Ангел, затворник от Габровско с 2 доживотни присъди за убийство. Именно той бил обявил гладна стачка заради дъщеря си, пратена в интернат. Владиката му обещал, че ще я доведе на свиждане. После добавил, че самоубийството е тежък грях и Ангел се успокоил.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Блажен оня човек, който е достигнал състояние на бодърстване или се бори да го постигне: в сърцето му се образува духовно небе – със слънце, луна и звезди.

Св. Филотей Синаит