Мобилно меню

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (13 Votes)

dobriq samaryaninНа 15 май в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” ще бъдат връчени наградите на победителите в конкурса за есе, посветено на дяконията и милосърдието, организиран от сайта Милостив.org. Наградите на отличените студенти по богословие и семинаристи ще връчи Ловчанският митр. Гавриил, председател на Културно-просветния отдел към Св. Синод. Ще бъдат представени и три лекции, посветени на темата на конкурса: свещ. доц. д-р Стоян Чиликов ще говори за „Християнското милосърдие и аскезата” и ще представи фрагменти от есетата на участниците. По темата ще говорят също и проф. д-р Божидар Андонов и доц. Костадин Нушев от БФ към СУ „Св. Климент Охридски”.

Конкурсът бе предназначен за участници в две категории – студенти по богословие и ученици от двете духовни семинарии у нас. За учениците темата бе „Дяконията като начин на служение в Православната църква”, а за студентите „Милостинята като висока добродетел в християнството”. Първото място сред учениците получава Ивелин Василев, а при студентите Василианна Мерхеб. Всички отличени текстове може да прочетете на страницата на организаторите тук.

Начало 14:15 ч. Вход свободен.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (30 Votes)

Image 2600576_407Бедният безработен ром Здравко Атанасов (48 г.) слиса полицията като намери чужд портфейл насред улицата в град Каспичан, пълен с 87 лв. и документи, и го занесе право при униформените, без дори да го отвори.

Невероятната, но истинска случка за пример, се разиграла в сряда, когато доблестният мъж от село Златна нива ходил да се разписва в Бюрото по труда и търсел начин да изтегли кредит от банка.

„Аз чужди неща не пипам. Знам какво е да си беден. Веднъж в Холандия намерих 20 евро, не успях да намеря човека, който ги е загубил. Цял месец не ми вървя, не можах да си намеря работа”, обяснява житейската си логика Здравко.

В щастливата сряда той бил заедно със съпругата си Мергюл и нея накарал да слезе от колата да прибере портфейла. „Изобщо не сме се чудили какво да го правим”, отсича и жената. Доставили го непокътнат в полицейския участък.

„Намерих чуждо портмоне”, обявил мъжът. „Трябва да го отвориш ти”, обявили му униформените и чак тогава Здравко се осмелил да види какво има вътре.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

444442От 22 до 28 септември се проведе поредният Зографски поклоннически път на група българи, които тръгнаха с благослов от параклиса на св. Козма Зографски в Старозагорски минерални бани (там е единственият параклис у нас в чест на светеца). В комбинирания си маршрут те минаха през Германския манастир „Св. Иван Рилски” край София, през Рилския манастир, през планината до с. Добърско, Разложко, после през Банско и оттам – направо в Урануполи, откъдето влязоха в Света Гора.

Г-н Димо Узунов от Стара Загора, редовен читател на „Двери” и инициатор на възстановения и установяващ се като добра традиция Зографски поклоннически път, ни изпрати свои снимки от „върховата точка” на поклонническия път (в буквален и преносен смисъл) – върхът Атон, който се извисява на 2033 м над морското равнище.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

f 10632625Милосърдието на св. Филарет Милостиви, преминало границата на личното и семейното в неизмерната обич към ближните, вдъхнови идеята да бъде събрана и подредена на една интернет-страница полезна информация за нуждаещи се хора и каузи в България. Инициативата официално стартира преди една година на 1-ви декември - деня, когато честваме паметта на светеца. На страницата milostiv.org са добавени координати, снимки и друга информация като банкови сметки на новострящи се православни храмове и такива, които се нуждаят от ремонт, домове за деца, лишени от родителска грижа и за деца в неравностойно положение, както и на домове за възрастни хора. Сайтът се поддържа изцяло от доброволци, които не събират пари, а единствено предоставят полезна информация в опитите си да свържат нуждаещите се с тези, които искат да помогнат според възможностите си.

Неформалната организация се опитва да насърчи хората в желанието им да помагат, предоставяйки идеи и информация, с убедеността, че дори и с малко възможности, но много ентусиазъм и усърдие могат да бъдат постигнати реални резултати.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

227-01-8514-годишната ученичка от ОУ „Евлоги Георгиев" в Дупница Ива Манчева намери и върна портрфейл с 250 лева и много документи. Това стана на връх празника Покров на света Богородица на прага на храма „Пресвета Богородица" в Рилския манастир, пет минути след като министър Делян Добрев запали свещичка в манастира. Собственичката на портмонето се оказа софиянка, касиерка на верига супермаркети Мая Георгиева. В знак на благодарност тя даде на момичето десет лева.

Учениците бяха в манастира в рамките на съвместна инициатива на Министерството на икономиката и Българския туристически съюз. Те получиха от министър Делян Добрев туристически пътеводител "Опознай България".

 

 

И рече старецът...
Лакомото желание за храна се прекратява с насищането, а удоволствието от питието свършва, когато жаждата е утолена. Така е и с останалите неща... Но притежаването на добродетелта, щом тя веднъж е твърдо постигната, не може да бъде измерено с времето, нито ограничено от наситата.
Св. Григорий Нисийски