Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
images_2.jpgИнициативен комитет, основно от възрастни хора, членове на пенсионерското дружество “Добри сърца“ от с. Виден, община Павел Баня, Казанлъшко, стартира кампания по набирането на средства за възстановяване на срутената и разрушена от водите на язовир “Копринка“ някогашна селска църква. От 47 години жителите на малкото село са без православен храм, след като при завирявано на построения в средата на 50-те години на миналия век язовир “Копринка“ водата залива основите на селската черква “Свети Атанасий“ и тя започва да се руши. За кратко храмът е превърнат дори в обор за селските животни. Заради строежа на язовира със същото постановление по-голяма част от жителите на Виден са изселени, а къщите им разрушени.

Когато през 1960 г. с Министерско постановление № 110, подписано от тогавашния министър-председател на България Антон Югов, се изселват по-голяма част от семействата от някогашното огромно село Виден, малцина са предполагали, че останалите стотина жители след близо половин век ще съберат куража да започнат наново градежа на разрушения им храм.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)
Странни изглеждат за външните хора отношенията сред храм православните християни. И през Великия пост, когато трябва да сме простили всичко на всички, не можем сякаш да спрем да злословим, да хулим. Нашата рубрика "Търсете доброто" толкова трудно намира материал за поместване! Затова особено се зарадвахме на новината от Ловеч, свързана с Високопреосвещения митрополит Гавриил.

Търсим ли наистина доброто? Повод да си зададем отново този въпрос даде информация от днес, че журналисти, при това богослови по образование, ровят за компромати срещу различни духовници и други хора, търсят да излъчат някакъв скандал. Само за да се продава медийната им стока ли е това? Или е изпълнение на предплатени поръчки?

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)
200507230730.jpgЛовчанският митрополит Гавриил убеди осъден убиец в Ловешкия затвор да преустанови гладната си стачка, с която той бил решил да сложи край на живота си. Според отговорен източник от затвора дядо Гавриил се срещнал с 13 осъдени на смърт и наркозависими. Той дарил всеки един от тях с иконка и благословение. Побеседвал и с Ангел, затворник от Габровско с 2 доживотни присъди за убийство. Именно той бил обявил гладна стачка заради дъщеря си, пратена в интернат. Владиката му обещал, че ще я доведе на свиждане. После добавил, че самоубийството е тежък грях и Ангел се успокоил.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)
Църковното настоятелство на храм “Св. Мчца Параскева”  е изпратило благодарствено писмо до кмета на София Бойко Борисов, съобщават от пресцентъра на Столична община. В текста се казва: “С настоящото писмо изразяваме нашата обща, както и тази на председателя на Църковното настоятелство лична благодарност за искрената Ви и нелицемерна ангажираност в осъществяването на проекта за външно осветяване на храмовете на нашия Богоспасаем и обичан град София.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
NAVODNENIA.jpgОбщата сума на средствата, постъпили до 15.07.2005 г. в откритата банкова сметка на БЧК е 33 952 лв.

Координати в БЧК: Дирекция Подготовка и помощ при бедствия, (02) 8164 898 - j.slivenski@redcross.bg

* * *

Столичанката Желанка Иванова предостави за безвъзмездно ползване къщата си във великотърновското село Сушица на семейство, пострадало от проливните дъждовете. Жената взела решението веднага след като видяла репортажите от бедстващите райони.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Както кормчията зове ветровете и подмятаният от бурите моряк отправя взор към дома, така и времето те зове при Бога; като воин Божи бъди трезв – залогът е безсмъртие и живот вечен.

Св. Игнатий Богоносец