Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

444442От 22 до 28 септември се проведе поредният Зографски поклоннически път на група българи, които тръгнаха с благослов от параклиса на св. Козма Зографски в Старозагорски минерални бани (там е единственият параклис у нас в чест на светеца). В комбинирания си маршрут те минаха през Германския манастир „Св. Иван Рилски” край София, през Рилския манастир, през планината до с. Добърско, Разложко, после през Банско и оттам – направо в Урануполи, откъдето влязоха в Света Гора.

Г-н Димо Узунов от Стара Загора, редовен читател на „Двери” и инициатор на възстановения и установяващ се като добра традиция Зографски поклоннически път, ни изпрати свои снимки от „върховата точка” на поклонническия път (в буквален и преносен смисъл) – върхът Атон, който се извисява на 2033 м над морското равнище.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

f 10632625Милосърдието на св. Филарет Милостиви, преминало границата на личното и семейното в неизмерната обич към ближните, вдъхнови идеята да бъде събрана и подредена на една интернет-страница полезна информация за нуждаещи се хора и каузи в България. Инициативата официално стартира преди една година на 1-ви декември - деня, когато честваме паметта на светеца. На страницата milostiv.org са добавени координати, снимки и друга информация като банкови сметки на новострящи се православни храмове и такива, които се нуждаят от ремонт, домове за деца, лишени от родителска грижа и за деца в неравностойно положение, както и на домове за възрастни хора. Сайтът се поддържа изцяло от доброволци, които не събират пари, а единствено предоставят полезна информация в опитите си да свържат нуждаещите се с тези, които искат да помогнат според възможностите си.

Неформалната организация се опитва да насърчи хората в желанието им да помагат, предоставяйки идеи и информация, с убедеността, че дори и с малко възможности, но много ентусиазъм и усърдие могат да бъдат постигнати реални резултати.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

227-01-8514-годишната ученичка от ОУ „Евлоги Георгиев" в Дупница Ива Манчева намери и върна портрфейл с 250 лева и много документи. Това стана на връх празника Покров на света Богородица на прага на храма „Пресвета Богородица" в Рилския манастир, пет минути след като министър Делян Добрев запали свещичка в манастира. Собственичката на портмонето се оказа софиянка, касиерка на верига супермаркети Мая Георгиева. В знак на благодарност тя даде на момичето десет лева.

Учениците бяха в манастира в рамките на съвместна инициатива на Министерството на икономиката и Българския туристически съюз. Те получиха от министър Делян Добрев туристически пътеводител "Опознай България".

 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

DSПострадалите от земетресението в пернишкото село Рударци даряват получените от ГЕРБ помощи за дострояване на местната черква. Общо 20 хил. лв. са отпуснати на засегнатите от земния трус хора. До вчера бяха получени 14 хил. лв. От тях 11 хил. лв. постъпиха в касичката за черквата.

"180 молби за помощи имаме. Много е тежко положението след земетресението. На човек се падаше да получи по 130-140 лв. По-добре е парите да отидат за черквата. Така решиха всички, за което заслужават похвала. Много от хората си мислят, че ни е сполетяло бедствие, защото нямаме черква. А и то село без храм не е село", каза пред "Труд" кметът на Рударци Богдан Богданов.

180 къщи са пострадали в Рударци от земетресението на 22 май. Според кмета 10 от тях ще трябва напълно да бъдат разрушени, защото са опасни за живеене. В момента в Рударци няма черква. Храм се строи от близо 14 г., но изграждането не завършва поради липса на пари. "Няма да правим параклис. Искаме голяма и хубава черква. Търся непрекъснато спонсори. Ще я направим както трябва - с изолация, с подово отопление. Само иконостасът е 80 хил. лв.", поясни Богдан Богданов. Черквата ще носи името на свети пророк Йеремия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)
“Цезар ме дърпа напред, ще скъса каиша, едва го удържам. Всяка сутрин разхождам кучето на Мишо по обичаен маршрут - от барчето до поликлиниката. Оня ден точно пред къщата на Хаджи Димитър пресичаме и до една кола гледам портфейл. Розово май беше едно дамско портмоне, поразтворено. Взех го, видях пари, карти, документи, банкови сметки. Цезар ме повлече, сложих всичко в джоба си и нещо ми се обърна в стомаха.”

Сашо Йорданов от сливенския кв. Клуцохор с вълнение разказва случката, която за миг поразместила монотонното му всекидневие на безработен. На 57 г., заварчикът с 35 г. стаж очаква пенсията си с 350 лв. месечен семеен бюджет от заплатата на съпругата. Повече от 2 г. е без работа, а ето, че улицата му предлага наготово чужди пари.

“Абсолютно не ми мина през ума да ги взема. Ако исках, лесно беше, щях още на пътя да прибера банкнотите, да изхвърля другото и край. Видях снимката на жена и ме заболя, че сега трепери и плаче за парите си, кой знае за какво ги е събирала. Прочетох името Зарка Балтова, но изобщо не се сетих, че е майката на онова момче, дето го ритаха и убиха преди време в Студентския град. Реших колкото може по-скоро да върна портмонето на жената”, разказва Сашо.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Знанието на Кръста е скрито в страданията на Кръста.

Св. Исаак Сирин