Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

DSC05060Църковното настоятелство при храм „Св. Георги Победоносец” в с. Белила, Бургаско, организира кампания за набиране на 3000 лева, необходими за довършването на местния храм.

Църквата в село Белила е с над 100-годишна история. През последните десетилетия тя постепенно запустява – многократно е ограбвана и подлагана на вандалски набези. Полуразрушен и изоставен, храмът се превръща... в обор.

Преди три години христолюбиви местни жители се обединяват около идеята да възстановят храма, който е в самия център на селото. Успяват да получат еднократно финансиране от Дирекцията по вероизповеданията и с доброволни дарения обновяват църквата – сменен е покривът, подовата и покривната конструкция, дограмата и вратите, възстановен е частично старият иконостас, интериорът на храма също е обновен. Открити са и върнати някои от оригиналните икони.

DSC05063Днес за пълното възстановяване и нормално функциониране на храма са необходими още около 3000 лева. Те ще послужат за електрифициране, укрепване на камбанарията и довършителни работи по възстановяване на стария иконостас.

Църковното настоятелство моли сърдечно всички, които имат възможност, да подпомогнат техните усилия и дарят средства, за да може селото отново да бъде огласено от празничен камбанен звън.

Благодарим ви!

 

Дарителска сметка:

BG 72 UBBS 800210 9000 1930 BGN

ОББ – АД – гр. Бургас

Църковно настоятелство – с. Белила, община Средец, обл. Бургас

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

dobriq samaryaninНа 15 май в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” ще бъдат връчени наградите на победителите в конкурса за есе, посветено на дяконията и милосърдието, организиран от сайта Милостив.org. Наградите на отличените студенти по богословие и семинаристи ще връчи Ловчанският митр. Гавриил, председател на Културно-просветния отдел към Св. Синод. Ще бъдат представени и три лекции, посветени на темата на конкурса: свещ. доц. д-р Стоян Чиликов ще говори за „Християнското милосърдие и аскезата” и ще представи фрагменти от есетата на участниците. По темата ще говорят също и проф. д-р Божидар Андонов и доц. Костадин Нушев от БФ към СУ „Св. Климент Охридски”.

Конкурсът бе предназначен за участници в две категории – студенти по богословие и ученици от двете духовни семинарии у нас. За учениците темата бе „Дяконията като начин на служение в Православната църква”, а за студентите „Милостинята като висока добродетел в християнството”. Първото място сред учениците получава Ивелин Василев, а при студентите Василианна Мерхеб. Всички отличени текстове може да прочетете на страницата на организаторите тук.

Начало 14:15 ч. Вход свободен.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (30 Votes)

Image 2600576_407Бедният безработен ром Здравко Атанасов (48 г.) слиса полицията като намери чужд портфейл насред улицата в град Каспичан, пълен с 87 лв. и документи, и го занесе право при униформените, без дори да го отвори.

Невероятната, но истинска случка за пример, се разиграла в сряда, когато доблестният мъж от село Златна нива ходил да се разписва в Бюрото по труда и търсел начин да изтегли кредит от банка.

„Аз чужди неща не пипам. Знам какво е да си беден. Веднъж в Холандия намерих 20 евро, не успях да намеря човека, който ги е загубил. Цял месец не ми вървя, не можах да си намеря работа”, обяснява житейската си логика Здравко.

В щастливата сряда той бил заедно със съпругата си Мергюл и нея накарал да слезе от колата да прибере портфейла. „Изобщо не сме се чудили какво да го правим”, отсича и жената. Доставили го непокътнат в полицейския участък.

„Намерих чуждо портмоне”, обявил мъжът. „Трябва да го отвориш ти”, обявили му униформените и чак тогава Здравко се осмелил да види какво има вътре.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

444442От 22 до 28 септември се проведе поредният Зографски поклоннически път на група българи, които тръгнаха с благослов от параклиса на св. Козма Зографски в Старозагорски минерални бани (там е единственият параклис у нас в чест на светеца). В комбинирания си маршрут те минаха през Германския манастир „Св. Иван Рилски” край София, през Рилския манастир, през планината до с. Добърско, Разложко, после през Банско и оттам – направо в Урануполи, откъдето влязоха в Света Гора.

Г-н Димо Узунов от Стара Загора, редовен читател на „Двери” и инициатор на възстановения и установяващ се като добра традиция Зографски поклоннически път, ни изпрати свои снимки от „върховата точка” на поклонническия път (в буквален и преносен смисъл) – върхът Атон, който се извисява на 2033 м над морското равнище.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

f 10632625Милосърдието на св. Филарет Милостиви, преминало границата на личното и семейното в неизмерната обич към ближните, вдъхнови идеята да бъде събрана и подредена на една интернет-страница полезна информация за нуждаещи се хора и каузи в България. Инициативата официално стартира преди една година на 1-ви декември - деня, когато честваме паметта на светеца. На страницата milostiv.org са добавени координати, снимки и друга информация като банкови сметки на новострящи се православни храмове и такива, които се нуждаят от ремонт, домове за деца, лишени от родителска грижа и за деца в неравностойно положение, както и на домове за възрастни хора. Сайтът се поддържа изцяло от доброволци, които не събират пари, а единствено предоставят полезна информация в опитите си да свържат нуждаещите се с тези, които искат да помогнат според възможностите си.

Неформалната организация се опитва да насърчи хората в желанието им да помагат, предоставяйки идеи и информация, с убедеността, че дори и с малко възможности, но много ентусиазъм и усърдие могат да бъдат постигнати реални резултати.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики