Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

11127821 10153219632358114 9180230153666178605 nНа Велики четвъртък и на Велики петък много хора дойдоха в столичния храм „Възнесение Господне” (зад Румънското посолство), за да дарят великденски козунаци и току-що боядисани яйца за бедните и самотни хора от социалните кухни към столичните храмове „Св. Илия” в ж. к. „Дружба 2” и „Св. Георги Победоносец” в кв. „Дървеница”, както Двери писа тук: Предварително бяха осигурени и 40 козунака и 120 яйца за децата от социалния дом в с. Доганово.

На Велики четвъртък в двора на храм „Възнесение Господне” се оформи своеобразен „пункт”, където и двата дни младежи-доброволци посрещаха всички желаещи да се включат в благотворителната инициатива. Някои от хората бяха дошли в храма, за да оставят яйца и козунаци, а други, идвайки и разбирайки за начинанието, след малко се връщаха с по няколко козунака в ръка. Впечатление направиха цели семейства, които споделиха, че живеят в отдалечени части на града, но като разбрали за тази инициатива, специално купили козунаци и дошли дотук. Много родители дойдоха заедно с децата си и споделиха, че чрез прицърковни инициативи като тази имат възможност да приучат децата си от малки на съпричастност към нуждаещите се и изразиха радостта си, че това става именно чрез Църквата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
Hram-Sveti-Ilia-520x245Днес Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се е срещнал с прот. Емилиян Костадинов, председател на столичния храм „Св. пророк Илия”, ж. к. „Дружба” 2. На срещата Негово Светейшество е проявил съпричастност към дейността на социалната кухня към храма, като е направил лично дарение в размер на 500 лв. Той е отправил своя архипастирски благослов както над свещенството при храма, така и над техните пасоми, а и над всички християни – и които помагат, и които получават помощ от социалната кухня.
 
Към храм „Св. пророк Илия” в ж.к. „Дружба” 2 действа социална кухня, която е инициатива на млади хора, черкуващи се в храма. Началото на това дело е поставено на 21.11.1999 г. и вече над 15 години социално слаби хора получават веднъж в седмицата (в неделя) топла гозба. Дейността на кухнята се осъществява с помощта на доброволци, организирани за подготовка на продукти и приготвяне на храната. Всеки, който желае да се включи в дейността на социалната кухня като доброволец или като дарител, е добре дошъл, съобщават от православното братство при храма.
 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

DSC05060Църковното настоятелство при храм „Св. Георги Победоносец” в с. Белила, Бургаско, организира кампания за набиране на 3000 лева, необходими за довършването на местния храм.

Църквата в село Белила е с над 100-годишна история. През последните десетилетия тя постепенно запустява – многократно е ограбвана и подлагана на вандалски набези. Полуразрушен и изоставен, храмът се превръща... в обор.

Преди три години христолюбиви местни жители се обединяват около идеята да възстановят храма, който е в самия център на селото. Успяват да получат еднократно финансиране от Дирекцията по вероизповеданията и с доброволни дарения обновяват църквата – сменен е покривът, подовата и покривната конструкция, дограмата и вратите, възстановен е частично старият иконостас, интериорът на храма също е обновен. Открити са и върнати някои от оригиналните икони.

DSC05063Днес за пълното възстановяване и нормално функциониране на храма са необходими още около 3000 лева. Те ще послужат за електрифициране, укрепване на камбанарията и довършителни работи по възстановяване на стария иконостас.

Църковното настоятелство моли сърдечно всички, които имат възможност, да подпомогнат техните усилия и дарят средства, за да може селото отново да бъде огласено от празничен камбанен звън.

Благодарим ви!

 

Дарителска сметка:

BG 72 UBBS 800210 9000 1930 BGN

ОББ – АД – гр. Бургас

Църковно настоятелство – с. Белила, община Средец, обл. Бургас

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (13 Votes)

dobriq samaryaninНа 15 май в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” ще бъдат връчени наградите на победителите в конкурса за есе, посветено на дяконията и милосърдието, организиран от сайта Милостив.org. Наградите на отличените студенти по богословие и семинаристи ще връчи Ловчанският митр. Гавриил, председател на Културно-просветния отдел към Св. Синод. Ще бъдат представени и три лекции, посветени на темата на конкурса: свещ. доц. д-р Стоян Чиликов ще говори за „Християнското милосърдие и аскезата” и ще представи фрагменти от есетата на участниците. По темата ще говорят също и проф. д-р Божидар Андонов и доц. Костадин Нушев от БФ към СУ „Св. Климент Охридски”.

Конкурсът бе предназначен за участници в две категории – студенти по богословие и ученици от двете духовни семинарии у нас. За учениците темата бе „Дяконията като начин на служение в Православната църква”, а за студентите „Милостинята като висока добродетел в християнството”. Първото място сред учениците получава Ивелин Василев, а при студентите Василианна Мерхеб. Всички отличени текстове може да прочетете на страницата на организаторите тук.

Начало 14:15 ч. Вход свободен.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (30 Votes)

Image 2600576_407Бедният безработен ром Здравко Атанасов (48 г.) слиса полицията като намери чужд портфейл насред улицата в град Каспичан, пълен с 87 лв. и документи, и го занесе право при униформените, без дори да го отвори.

Невероятната, но истинска случка за пример, се разиграла в сряда, когато доблестният мъж от село Златна нива ходил да се разписва в Бюрото по труда и търсел начин да изтегли кредит от банка.

„Аз чужди неща не пипам. Знам какво е да си беден. Веднъж в Холандия намерих 20 евро, не успях да намеря човека, който ги е загубил. Цял месец не ми вървя, не можах да си намеря работа”, обяснява житейската си логика Здравко.

В щастливата сряда той бил заедно със съпругата си Мергюл и нея накарал да слезе от колата да прибере портфейла. „Изобщо не сме се чудили какво да го правим”, отсича и жената. Доставили го непокътнат в полицейския участък.

„Намерих чуждо портмоне”, обявил мъжът. „Трябва да го отвориш ти”, обявили му униформените и чак тогава Здравко се осмелил да види какво има вътре.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник