Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (16 Votes)

40 nВ рамките на редовното предаване на живо по БНТ - 2 на светата литургия от православни храмове във Варна, Благоевград и София в неделя, 17 януари - Антоновден, зрителите за пръв път можаха да наблюдават и ръкоположение на свещеник в благоевградската катедрала "Въведение Богородично". Светата литургия там отслужи Неврокопският митрополит Серафим, който ръкоположи досегашния дякон Никола Чопаков от Петричка духовна околия за свещеник. О. Никола беше ръкоположен за дякон преди повече от година и повечето от службите му през това време бяха заедно с митрополита. Като свещеник той най-напред ще отслужи поне 40 литургии в храма на манастира "Свети Георги" край гр. Хаджидимово, Гоцеделчевско, където всеки ден се отслужва света литургия, а след това ще бъде назначен на енорийско служение по преценка на епархийския архиерей.

Заедно с архиерея в светата литургия участваха председателят на храма иконом Андон Шавулев, прот. Кирил Котев от същия храм, архиерейският наместник на Санданска духовна околия прот. Георги Танчев, свещ. Павел Милушев от Петрич, дяконите Велизар Голев от Благоевград и Никола Златински от Сандански. Песнопенията изпълни смесеният митрополитски хор за източноцърковни песнопения "Йеромонах Неофит Рилски" под диригентството на своя създател проф. Йоан Папахронис.

Преди самото ръкоположение митрополит Серафим се обърна с отеческо наставление към о. Никола и му припомни високата отговорност на свещеническото служение и нуждата от непрестанна молитва и чистота в изпълнение на свещените обязаности.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

143Църковното настоятелство на бургаското с. Белила отново се обърна към читателите на Двери за помощ: както вече писахме, обновената църква „Св. Георги” беше осветена от Сливенския митрополит Йоаникий през месец май т. г. За четири години с голям ентусиазъм местните хора организираха възстановяването на храма, който сега се обслужва от свещеник от Средец.

Към настоящия момент християните в селото организират външното измазване на църквата, за което са получили 5000 лева от Дирекция "Вероизповедания". Тяхната молба е, който има възможност и желание, да им помогне да съберат около 3500 лева, нужни за ремонта на високата камбанария, която е издигната редом до църквата. Макар че камбаната вече бие на празници и важни събития за живота на селото, достъпът до нея е невъзможен поради изгнилата дървена стълба, която извежда на върха на камбанарията. Местният звънар е приспособил за тази цел въже, с което бие камбаната от земята, но това е трудно. Вярващите в Белила ще са много благодарни на всички, които дарят посилни средства за ремонта на вътрешната стълба на камбанарията, за поставяне на покрив и за нейното външно измазване.

Припомняме, че през изминалата кампания за ремонта на основния храм читателите на Двери събраха за по-малко от месец близо 3000 лева, за което църковното настоятелство от сърце благодари.

Нека подкрепим още веднъж безкористните усилия на тази малка християнска общност!

Дарителска сметка:

BG 72 UBBS 800210 9000 1930 BGN

ОББ – АД – гр. Бургас

Църковно настоятелство – с. Белила, община Средец, обл. Бургас

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)

772През 2002 г. отец Стоян Иванов създава Духовен център "Света Петка" в град Добрич и така поставя началото на една широкомащабна милосърдна дейност. Духовният център включва както общежитие за социално слаби граждани, така и социална трапезария, библиотека, неделно училище и ферма за животни. В общежитието в момента живеят 11 деца с техните самотни майки. Десет години по-късно отецът започва изграждането и на втори приют в кв. "Рилци", в който да могат да се настанят 50 човека.

На 27 юни 2014 г. Бог прибира отец Стоян при Себе Си. Дейността на центъра се поема от духовното чедо на отец Стоян - отец Емануил, който всеотдайно я продължава и развива. Подновява строежа на второто общежитие и дори лично се включва в него, защото е квалифициран строител. 

Благодарение на дарители и доброволци тази година е издигнат първият етаж, в който ще се обзаведат лекарски кабинети и трапезария, но са необходими средства за изграждането и на останалите два етажа със спални помещения. 

Ние от «Милостив» съвместно с екипа на Двери на православието призоваваме всеки, който има желание и възможност, да помогне. Можем да подкрепим изграждането на приюта както чрез финансови средства, така и чрез предоставяне на строителни материали или доброволчески труд. 

Банкова сметка в лева: 

Дом за сираци към храм "Света Троица" 
сметка в лева: IBAN: BG31IABG74951000411200

Интернешънъл асет банк АД - клон Добрич 

Банкова сметка в евро и долари: 
INTERNATIONAL ASSET BANK 
81-83, TODOR ALEKSANDROV BOUL. 
1000 SOFIA, BULGARIA 
SWIFT CODE: IABGBGSF 
IBAN: BG83IABG74951400411201 EUR 
IBAN: BG75IABG74951100411200 USD
 

Повече за дейността на Духовния център можете да научите от създадения от нас късометражен филм "Дела на вярата"

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

11127821 10153219632358114 9180230153666178605 nНа Велики четвъртък и на Велики петък много хора дойдоха в столичния храм „Възнесение Господне” (зад Румънското посолство), за да дарят великденски козунаци и току-що боядисани яйца за бедните и самотни хора от социалните кухни към столичните храмове „Св. Илия” в ж. к. „Дружба 2” и „Св. Георги Победоносец” в кв. „Дървеница”, както Двери писа тук: Предварително бяха осигурени и 40 козунака и 120 яйца за децата от социалния дом в с. Доганово.

На Велики четвъртък в двора на храм „Възнесение Господне” се оформи своеобразен „пункт”, където и двата дни младежи-доброволци посрещаха всички желаещи да се включат в благотворителната инициатива. Някои от хората бяха дошли в храма, за да оставят яйца и козунаци, а други, идвайки и разбирайки за начинанието, след малко се връщаха с по няколко козунака в ръка. Впечатление направиха цели семейства, които споделиха, че живеят в отдалечени части на града, но като разбрали за тази инициатива, специално купили козунаци и дошли дотук. Много родители дойдоха заедно с децата си и споделиха, че чрез прицърковни инициативи като тази имат възможност да приучат децата си от малки на съпричастност към нуждаещите се и изразиха радостта си, че това става именно чрез Църквата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
Hram-Sveti-Ilia-520x245Днес Негово Светейшество Българският патриарх Неофит се е срещнал с прот. Емилиян Костадинов, председател на столичния храм „Св. пророк Илия”, ж. к. „Дружба” 2. На срещата Негово Светейшество е проявил съпричастност към дейността на социалната кухня към храма, като е направил лично дарение в размер на 500 лв. Той е отправил своя архипастирски благослов както над свещенството при храма, така и над техните пасоми, а и над всички християни – и които помагат, и които получават помощ от социалната кухня.
 
Към храм „Св. пророк Илия” в ж.к. „Дружба” 2 действа социална кухня, която е инициатива на млади хора, черкуващи се в храма. Началото на това дело е поставено на 21.11.1999 г. и вече над 15 години социално слаби хора получават веднъж в седмицата (в неделя) топла гозба. Дейността на кухнята се осъществява с помощта на доброволци, организирани за подготовка на продукти и приготвяне на храната. Всеки, който желае да се включи в дейността на социалната кухня като доброволец или като дарител, е добре дошъл, съобщават от православното братство при храма.
 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Лакомото желание за храна се прекратява с насищането, а удоволствието от питието свършва, когато жаждата е утолена. Така е и с останалите неща... Но притежаването на добродетелта, щом тя веднъж е твърдо постигната, не може да бъде измерено с времето, нито ограничено от наситата.
Св. Григорий Нисийски