Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (75 Votes)

dobroДоброволци раздаваха храна пред Александровска болница за празника на св. Николай Чудотворец. Те вършат това три пъти седмично вече година и половина и осигуряват храна за 1300 души месечно. За Никулден организираха извънредна акция и зарадваха нуждаещите се с рибен обяд.

Инициативата е наречена „Доброволците на свв. Георги“ – избрали са за свои покровители св. Георги Победоносец, както и останалите, прославили се у нас мъченици с това име – св. Георги Софийски Стари, св. Георги Софийски Нови, св. Георги Софийски Най-нови.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

2628 nЕнорията към столичния храм „Рождество Христово“ за поредна година организира събирането на подаръци за деца, които растат извън семейството си, както и за инициативата „Ангелска елха“, която подкрепя деца на затворници.

Децата на хората, лишени от свобода, получават подаръците от името на техните родители. Така детето знае, че не е забравено и че го обичат. Не по-малко е и вълнението на родителите, които искат да зарадват децата си в тези празнични дни. „Помогнете ни да опазим свещената връзка родител-дете! Координираме от години кампанията „Ангелска елха“ и сме радостни, когато родител излезе на свобода и се върне при семейството си“, заявяват организаторите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

60100 nДнес в столичния храм „Рождество Христово“ стартира новата учебна година на неделното училище. Деца и родители съвместно комплектуваха осемдесет раници с учебни материали за деца от 1. до 4. клас, които учат в Северозападна България. Много хора дариха нови или употребявани раници на своите пораснали деца, тетрадки, цветни моливи и много други пособия, които не само да помогнат на семействата на малките ученици, но и да внесат цвят и радост в първите дни в училище.

Акцията ще продължи до 23 септември, след което всички събрани раници ще бъдат изпратени до няколко училища.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (67 Votes)

8611 nЕнорията към столичния храм „Рождество Христово“ организира преди началото на учебната година акция в помощ на децата от Северозапада. Събират се пособия най-вече за ученици от 1. до 4. клас.

Идеята е на децата от неделното училище към храма, които през лятото участваха в лятно училище в Клисурския манастир заедно със свои връстници от няколко училища в този регион.

„Нека помогнем на децата от Северозапада да тръгнат на училище“ е призивът на организаторите от енорията на храм „Рождество Христово“.

„Всички ние знаем какво ни струва да изпратим едно дете на училище. Това е разход, който наистина ще затрудни родителите от Северозапада, които и без това са много отрудени и обременени. Молбата ни е да вземете каквото е по вашите възможности – ранички, пособия и всичко, нужно за една пълноценна учебна година. Моля ви да изпратите тези неща до нашата енория, а ние ще направим така, че те да достигнат до децата от Северозапада. Ако искате да направите нещо добро, мисля, че това е каузата, която има смисъл. Заслужава си да вложим усилие в нея“, твърди Велина Андонова от енорийския център към храма и един от организаторите.

4.8928571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (28 Votes)

kruv fill 600x540Свещеници от Софийска епархия ще дарят кръв и плазма на 21 ноември, празника Въведение Богородично, който е и Ден на християнското семейство и младеж, за да прояват съпричастност към усилията на лекарите. За инициативата съобщи еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в интервюто си за Двери преди няколко дни.

Организатори са Софийска митрополия и Военно-медицинска академия, чиито лекари помагат много на заболелите от коронавирус клирици и техните семейства в столицата. Идеята е на лекари-християни в една от софийските енории.

Преболедувалите COVID-19 свещеници и техните съпруги ще дарят плазма, за да помогнат на нуждаещи се хора, които карат тежко инфекцията, а другите ще дарят кръв. В условията на пандемията кръводаряването в страната е намаляло и големи болници вече ползват своя резерв. Помощта на духовниците ще бъде голяма подкрепа и послание за съпричастност към труда на медиците и страданието на тежко болни пациенти.

 

И рече старецът...
Имало един човек, който ядял много и все бил гладен, и друг, който се задоволявал с малко ядене. Този, който ядял много и все бил гладен, получил по-голяма награда от оня, който се задоволявал с малко ядене.
Apophthegmata Patrum