Мобилно меню

4.9166666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (48 Votes)
o._dobromir.JPGЕвхаристията се преживява като Тайнството на събранието, Тайнство на единението и няма никакъв друг критерий за членство в Църквата освен причастието. То е завършителният момент на цялото евхаристийно събрание, който не може да се отдели от цялостната структура и последование на Литургията.
 
Литургическата практика на древната Църква свидетелства, че в евхаристийното събрание са се причастявали онези, които участвали от самото начало, а в евхаристийното събрание участвали само тези, които се причастявали.[1] Тези, които без причина не се приобщавали със св. Тайни, били отлъчвани от събранието като такива, които нарушават “реда”. Това е засвидетелствано в 8 и 9 апостолско правило, които се отнасят както за свещенослужителите така и за народа: “Епископ, презвитер или дякон, или някой от свещения чин, който не се причасти при извършването на приношението, да представи причината и ако е уважителна, нека бъде извинен, а ако не представи такава, да бъде отлъчен от църковно общение като такъв, който е причинил вреда на народа и е навел подозрение върху тоя, който е извършил приношението, като че го е извършил неправилно”[2]; и девето правило: “Трябва да се отлъчват от църковно общение всички ония верни, които влизат в църква и слушат писанието, но не достояват на молитва и св. причастие до края, като такива, които произвеждат безчиние в Църквата”[3]. За същото говори и 21 правило на Елвирския събор, което постановявало отлъчване на тези, които в продължение на три недели дни не идват в евхаристийното събрание и не се причастяват. За това правило се споменава и в 12-то на Сердикийския събор, а също и в 80-то на Трулския.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (38 Votes)
Уважаеми отци, братя и сестри,

Аз, най-малкият Христов слуга, ми е приятно  да побеседвам с вас на най-важната тема относно нашето спасение – светата евхаристийна Жертва.

Всеки човек в различно време от своя земен живот разбира и участва в Христовата безкръвна жертва – св. Евхаристия.

4.6527777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (72 Votes)
Във връзка с отвореното писмо до Двери БГ (виж тук)

Уважаеми отец Кирил,

 

От няколко години въпросът за автентичната практика на причастяване в Църквата се дискутира у нас по много погрешен начин, като се свежда до въпроса: „Колко пъти?”. Свеждането на проблема до количествен показател показва преди всичко неосъзнаването на неговия еклисиологичен характер. Подобна дискусия може да бъде плодотворна, само ако има за цел да отговори на въпроса защо се причастяваме. Отговорът на този въпрос би обяснил веднага всички останали въпроси, свързани с темата.

2.9571428571429 1 1 1 1 1 Rating 2.96 (70 Votes)

До редакционния екип на “dveri.bg”, конкретно до г-жа Златина Каравълчева

Г-жо Каравълчева,

Искам да изразя публично несъгласие с основното твърдение във вашата статия-отговор на зададен въпрос:”Задължителни ли са постът и изповедта преди причастие?". В моя отговор не залагам своето мнение и учение, а учението и отношението на Църквата ни в лицето на нейните водачи – клириците и управляващия я орган, Св.Синод.

4.2881355932203 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (59 Votes)
stefan.jpgВъпрос до презвитер Стефан в сайта Православие БГ:

Моля, обяснете по-подробно, защо е антицърковна практиката, изискваща задължителен пост и изповед преди причастяване ("Породена от добросамарянството е и антицърковната практика, господстваща днес в нашата Църква, изискваща задължителен пост и изповед преди всяко причастяване.") Благодаря.

презвитер Стефан Стефанов: Здравейте!

Светата Църква живее най-вече в светата Литургия. Света Литургия се служи с една единствената цел – да бъде осветено светото Причастие, след което верните да пристъпят към него и да го приемат “със страх Божий, вяра и любов”. След което следват благодарствените молитви за това, че Бог ни е удостоил да станем причастни на смъртта и Възкресението на нашия Господ. Всички молитви в светата Литургия са насочени към светата Чаша. По това Литургията коренно се различава от утреня, вечерня, часове и всички други чинопоследования. Цялата структура на Литургията е насочена към освещаването и приемането на Причастието. Без причастието Литургията се обезсмисля или най-малкото тя се превръща в молитвено последование като утренята или като всяко друго. Следователно литургически по-точно е названието Евхаристия. Затова от най-ранната Църква до падането на Византия в Евхаристията са участвали всички верни. За това говорят църковните Отци от ранните векове.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)