Мобилно меню

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)
протойерей Дмитрий СмирновИзказване на протойерей Дмитрий Смирнов, председател на Синодалния отдел за взаимодействие с въоръжените сили и органите на реда при Московската патриаршия и настоятел на храма “Св. Митрофан Воронежки”  на кръглата маса  на тема: “Подготовката към светото Причастие – историческата практика и съвременни подходи за разрешаване на този въпрос”,  направено на 27 декември 2006 г. 

Най-напред искам да заявя, че съм много щастлив, че тази тема се обсъжда. Щастлив съм, че има желание да бъдат обсъждани такива актуални теми днес, на кръглата маса в Даниловския манастир.

Искам да разкажа два епизода.

Първият. В Лаврата бях свидетел на такава сцена. Майката с почти плачещ глас моли йеромонаха да причасти момченцето й. А йеромонахът упорства: “Не, той не се е изповядал”. Тя: “Синът ми стана на седем годинки днес”. Той: “Не, без изповед не може.” Колко тъжно, че тя не се сети да му каже, че го е родила вечерта! Това видях на солея на Успенския събор.

4.9393939393939 1 1 1 1 1 Rating 4.94 (33 Votes)
проф. ФундулисЗа да участва верният достойно в причастяването с Тялото и Кръвта Господни, необходима е, естествено, специална подготовка. Апостол Павел предупреждава (І Кор. 11:27-32) за последиците от недостойното пристъпване към Господнята трапеза. На това се дължат болестите, смъртта и другите страдания, които Бог дава на хората, причастяващи се недостойно. “Защото, който яде и пие недостойно, той яде и пие своето осъждане, понеже не различава тялото Господне.” Затова той съветва онзи, който има намерение да се причасти, първо да изпита себе си и тогава да пристъпи: “Но нека човек изпитва себе си, и тогава да яде от хляба и да пие от чашата... Защото, ако бихме изпитвали сами себе си, нямаше да бъдем съдени”. Но в какво се състои това “различаване” и “изпитване”? Апостолът не ни казва това. Но от практиката на Църквата в онова време е съвсем ясно, че това е бил един живот в страх Божий, дълбока вяра страхопочтително приемане на Тайните, помиряване и взаимна прошка и изпитване съвестта за всичко това.

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (30 Votes)
Polikarpov_Mark_Meweri.jpgКръгла маса на тема “Подготовката за св. причастие – историческа практика и съвременни подходи” се състоя на 27 декември м.г. в Светоданиловския манастир. "Двери" обеща да запознае своите читатели с хода на дискусията по този актуален във всички православни църкви въпрос. В обсъжданията участваха известни московски пастири: протоиереите Владислав Свешников, Владимир Воробьов, Димитрий Смирнов, Всеволод Чаплин, Николай Балашов, Алексий Уминский, Александър Марченков. Свещениците от селата представяше прот. Валериан Кречетов. Работата на кръглата маса ръководи Егоревски епископ Марк Головков, обсъжданията води игумен Пьотр Мещеринов, директор на Школата за младежко служение към Патриаршеския център за духовно развитие на децата и младежта.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (30 Votes)
о. Александър Лашков
„Допря се някой до Мене, понеже усетих, че сила излезе от Мене”
/Лук. 8:46/

Ето че и днес, по Божия воля живи и здрави, успяхме да дойдем на църква и да участваме в божествената св. литургия. Неделя след неделя, празник след празник, мнозина от вас от ранно утро са в Божия дом, за да напоят душите, сърцата и умовете си с възвишени истини, идеи и чувства, които като жива вода бликат от светата служба. Най-ревностните богомолци идват още преди тя да започне, други в началото, трети по средата, а някои – и в самия й край. Както е различен часът, в който идваме на църква, така е различен и начинът, по който възприемаме св. литургия. Бих казал дори – твърде различен.

4.7407407407407 1 1 1 1 1 Rating 4.74 (27 Votes)
Вкусете и ще видите, че Господ е благ” /Пс. 33:9/
 
ОлимпБезспорен и основен източник на ученията на Църквата е Свещеното Писание и Свещеното Предание. Свещеното Писание, като открито ни Божие слово е критерий за отсъда на правилността на определено мнение или практика. У нас, след 45 години атеизъм и комунизъм се е зародил вътрецърковен стремеж към по-често причастяване, а не само веднъж годишно или четири пъти /както това четем в някои православни Катехизиси/ така, че би трябвало този стремеж да бъде разгледан в светлината на Свещеното Писание.

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.