Мобилно меню

3.6875 1 1 1 1 1 Rating 3.69 (16 Votes)
Ilarion_orth.jpg"Християнството трябва да диша с два бели дроба - Западен и Източен". Тази метафора, която принадлежи на руския поет Вячеслав Иванов и произхожда от мирогледа на Владимир Соловьов, е много популярна в католическите кръгове. Тя беше използвана и от последния папа Йоан Павел Втори в неговите послания.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)
patriarh_i_papa.jpg"Чувства се нуждата да обединим усилия и да не пестим енергия" в подновяване на диалога между католическите и православните християни – заяви Папа Бенедикт XVI. В коментар към делегати от Константинополската Патриаршия на 30-ти юни папата обясни, че "единството, към което се стремим, не е нито абсорбция, нито сливане, а респект към многообразната пълнота на Църквата".
Незапознатите могат да се зачудят: "Защо тези две вековни изповедания просто не се целунат и не се помирят? Погледнати отвън, те си приличат изключително много. Всяка от тези две църкви претендира за корени в най-ранната история на християнството. Спорът, който ги е разделил е отпреди хиляда години. Не е ли време да продължат напред?

4.1290322580645 1 1 1 1 1 Rating 4.13 (31 Votes)
otecangel.jpgВ края на миналата година се навършиха точно сто и петдесет години от едно нововъведение на Римокатолическата църква, противоречащо на автентичното църковно предание и на определенията на Седемте вселенски събора – т. нар. “догмат за непорочното зачатие на света Богородица”.

4.5833333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (12 Votes)
mitr_josif_amer.jpgПочти едно хилядолети измина от отпадането на Римокатолическата църква от Православието. Мнозина все още търсят корените на това нещастно разделение. Една от главните причини се заключава в различното възприемане на главенството на папата в Рим.

 

И рече старецът...

Не се учудвай, че падаш всеки ден; не се отказвай, но смело се изправяй. И бъди уверен, че ангелът, който те пази, ще възнагради търпението ти.

Св. Йоан Лествичник