Мобилно меню

4.68 1 1 1 1 1 Rating 4.68 (25 Votes)
1_32.gifИзвестният православен подвижник архим. Софроний (Сахаров) в период на усилени вътрешни търсения в младостта си се насочва към източните религии, които, както му се струва, са способни да отговорят на неговите духовни искания. Този етап продължава около 7-8 години. По-късно, в продължение на десетилетия, той с неизразима болка скърби за заблудата си, че е предпочел пред Евангелието вярата в безличностен и призрачен Абсолют от индийски вид. Ето как архим. Софроний описва своя източен опит.

«Най-недопустимо е смесването на Иисусовата молитва с йогата, с будизма или дори с “трансценденталната медитация” и други подобни практики. Тези учения се различават радикално от християнството по това, че в основата на нашия живот е Откровението за личния Бог: АЗ СЪМ. Всички други пътища отклоняват ума на човека от личните взаимоотношения между Бога и молещите се към областта на един абстрактен свръхличностен Абсолют, към обезличаваща аскетика.

4.5454545454545 1 1 1 1 1 Rating 4.55 (22 Votes)
1_9.jpgНа десетото заседание на Международната смесена комисия за богословски диалог между Православната църква и Римо-католическата църква в Равена бе заявено, че комисията постави „твърда основа за бъдещата дискусия по въпроса за първенството в Църквата на вселенско ниво”. „Твърдата основа”, както следва от 46 параграф на официалния документ, е признанието, че през първото хилядолетие до окончателното разделение през 1054 г. Римският епископ е бил признат за пръв сред петимата патриарси в рамките на нормално функциониращата тогава съборна система. На заседанията също така бе набелязана темата за по-нататъшната дискусия за примата: „Остава да се изучи по-дълбоко въпросът за ролята на Римския епископ в общението на всички църкви. Каква е особената функция на епископа на „първия престол” в еклезиологията на кинонията и в светлината на казаното от нас за съборността и властта? Как да се разбира и осъществява учението на Първия и Втория Ватикански събори за вселенското първенство в светлината на църковната практика през първото хилядолетие? Ето критичните въпроси на нашия диалог и надежди за възстановяването на пълното общение между нас” (45&).

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (44 Votes)
1_4.jpgПазарният дял заеман от продажбите на Библията и Корана днес казва много за състоянието на модерното Християнство и Ислям.

Християните и мюсюлманите имат нещо впечатляващо общо: и двете групи са „хора на книгата (Писанието б.п.)”, имащи задължението да разпространяват Словото – да доведат тези Свещени книги до сърцата на колкото се може повече хора.

Разпространението на Словото не е от най-лесните задачи. Библията има почти 800 000 думи и е изпълнена с трудни и дълги пасажи за творението. Коранът е малко по-малък като обем от Новия Завет, но западният човек го намира за още по-труден за четене от Библията. Едуард Гиббън (известен английски историк) се оплаква от кораничната „безкрайна, разхвърляна и несвързана възторженост от измислици и предписания”. Томас Карлайл (шотландски историк и хуморист), казва за четенето на Корана: „ най-тежкото четиво, с което съм се занимавал; изморително и скучно, объркващо и безпорядъчно, примитивно и зле написано”.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (20 Votes)

2808_4.jpgКъм най-късните догматически определеня, въведени от Римокатолическата църква, спадат двата догмата за Дева Мария: догмата за непорочното зачатие на св. Богородица и догмата за телесното ѝ възнесение на небето.

В православното светоотеческо богословие не съществува автономна мариология. При св. отци учението за Дева Мария съществува единствено като част от христологията, а не като самостоятелна мариология или особен раздел антропология, посветен на Божията майка. Самото име „Богородица“, с което Църквата потвърждава богомайчинството на Мария на Третия вселенски събор (431 г.), е утвърдено в контекста на христологическите спорове. В противоположност на тези, които са отричали богомайчинството ѝ, с това решение съборът е отстоявал ипостасното единство на Сина Божи, станал Син Човешки: роден от нея истински Бог и човек.

В Римокатолическата църква има два догмата, приети неотдавна, които сериозно променят учението на Вселенската църква.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

папа Бенедикт ХVІПубликуваме тазгодишното традиционно великденско послание на Римския папа Бенедикт ХVІ „Urbi et orbi“ („Към града и света“)

Братя и сестри от целия свят, мъже и жени с добра воля!

Христос възкръсна! Мир вам! Празнува се днес голямото тайнство, основата на вярата и на християнската надежда. Иисус от Назарет, разпнатият, възкръсна от мъртвите на третия ден, според Писанието. Вестта, съобщена от ангелите в зората на първия ден след събота на Мария Магдалина и на жените, заобиколили гроба, чуваме отново с възродена емоция. „Защо търсите Живия между Мъртвите? Няма го тук, но възкръсна…“ (Лука 24:5-6).

Не е трудно да си представим какви са били в онзи миг чувствата на тези жени, чувства на тъга и тревога от смъртта на техния Господ, чувства на неверие и вцепенение пред един факт, твърде извънреден, за да бъде верен. Гробът обаче бе отворен и празен – тяло там нямаше. Петър и Йоан, известени от жените, тичат към гроба и се уверяват в думите им. Вярата на апостолите в Иисус, очаквания Месия, е била поставена на най-тежко изпитание от скандала на Кръста.

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник