Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (46 Votes)
Проповед за 6 Неделя след Петдесетница (Мат. 9:1-8)

Когато четем евангелските откъси, в които се разказва как Христос възкресил някой умрял или изцелил телесно някого, ние рядко се замисляме, какво означава за Бога човешкото тяло, създадено от Него с любов за вечен живот и какво то трябва да означава за нас. Ако нашето тяло не беше скъпо за Бога, също толкова скъпо и нежно обичано от Него, както и нашата вечна душа, Бог нямаше да изцелява тялото или да се погрижи за неговия вечен живот след възкресението от мъртвите.

4.8857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (35 Votes)
Размисли преди Неделя на всички български светци

Бацилус Булгарикус? – Навсякъде по света вече се прави кисело мляко под различни наименования.

Розово масло? – Отдавна вече ни бият по световните пазари с по-висококачествено.

История? – Крием я вече в учебниците по история.

Земя? – От самолета дори се вижда, че не я стопанисваме добре.

Култура? – Не я ценим, както се полага и паметниците на културата ги направихме паметници на туризма.

Природа? – Замърсили сме и нея.

Че сме дали на вси славяни книги да четат? 
 Вече ни обвиняват, че имаме мания за това.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)
В деня на Тържеството на Православието ние празнуваме едно църковно събитие: края на епохата на седемте Вселенски събора. На седмия Вселенски събор е провъзгласен догматът за иконите, който ни казва, че ставайки човек, Бог е станал изобразим, че със Своето въплъщение невидидимият, непостижим Господ придобил човешки лик, и че Божественият лик може да бъде изобразен с линии и цветове, не като портрет, а като вътрешен, тайнствен Божи образ, опознат и преживян в Църквата.

Колко чудно е това: Бог има лице и ние можем да съзерцаваме това лице; и пред иконата, която изразява църковния опит, църковното знание за Бога, ние действително можем да преклоним колене с любов, благоговение, с нежност. Бог стана един от нас, без да престава да бъде непостижим, велик Бог, самият Живот, самата Святост, самата Непостижимост. И заедно с това по нов начин се разкриват думите на Стария Завет за това, че ние сме създадени по образ Божи; всеки от нас е икона. Какво чудо! Гледайки се един друг, така както гледаме иконата, ние можем с очите на вярата, с очите на любовта, с очите на богопочитанието да прозрем Божия образ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)
Благопристойно е началото на Великия пост да се начене с опрощаването, защото по време на светата Четиридесетница, в която от утре встъпваме, ние преди всичко ще молим Бога за опрощение на нашите грехове. Светият апостол ни учи: "Бивайте един към другиго добри, състрадателни, прощавайки си един другиму, както и Бог ви прости в Христа" (Еф. 4:32).  "Прощавайте, и простени ще бъдете" (Лука 6:37), казва сам Христос. Взаимното опрощаване се определя от неговото спасително значение в смисъла на поста. Защото през великопостния период ние ще се съкрушаваме за греховете си и с покаяние за тях ще молим Бог за опрощаването им. А ние много грешим. "Ако кажем, че нямаме грях, себе си мамим, и истината не е в нас" (1 Йоан. 1:8) - казва св. Йоан Богослов. Но ние имаме упование за опрощение във великата Божия милост, по думите на Псалмопевеца: "Щедър и милостив е Господ, дълготърпелив и многомилостив" (Пс. 102:8).

4.765625 1 1 1 1 1 Rating 4.77 (64 Votes)
През март 2002 година, преди Цветния триод, в Неделята на Блудния син, ефимерият на един атински храм настоя да поговоря след службата пред хората в духовния им център. В Неделята на Блудния син приех поканата и отидох във въпросния енорийския център. Бях неприятно изненадан, когато установих, че присъстващите бяха все “църковни” хора. Цареше една изкуствена атмосфера и горко ти, ако кажеш нещо по-различно от това, което тези хора  искаха да чуят. Но точно тази атмосфера породи и първото ми вдъхновение.

- Големият син в днешната притча, – започнах аз – поставя един въпрос, който според мен е напълно оправдан. Той казва на баща си: “За този скитник, който ти причини само неприятности и скръб, ти устрои цял празник и му принесе всичко най-хубаво, което имаш. Даде му и пръстена си и така го направи участник във всички твои блага, като по възмутителен начин си затвари очите за неговите наглост и нехайство.

А на мен, който ти служа с толкова усърдие и старание и през целия си живот не престъпих нито една твоя заповед, никога не устрои такова угощение и не ми се зарадва така, както се радваш на този блудник.”

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Гледай да имаш милост към всички, защото чрез милостта човек намира дръзновение да говори с Бога.

Авва Памб