Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 366

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (91 Votes)

Проповед върху неделното евангелско четиво – Иоан 4:5-42

Образът на жената-самарянка от днешния евангелски откъс е действително впечатляващ. Тя сяда като ученичка и слуша внимателно отговорите, които Господ дава на многото ѝ въпроси.

Това обстоятелство ни напомня друго подобно от Евангелието – с Мария, която седи в нозете на Христос, и Марта, която се оплаква. Тогава Иисус Христос е намерил удобен случай да изтъкне предаността на Мария към Неговото учение.

Разговорът на Христос със самарянката е най-пространният, който се е запазил в Новия Завет. Безспорно има случаи, когато Господ е поучавал часове наред и слушателите Му са прегладнели. Както в пустото място, където се е наложило да ги нахрани с пет хляба и две риби.

4.6818181818182 1 1 1 1 1 Rating 4.68 (22 Votes)
Св. Кирил и Методий “Помнете вашите наставници,които са ви проповядвали словото Божие, и като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им” (Евр.13:7).
   
Сред всеки народ Бог има Свои избраници – пратеници Божии в света, които да разпространяват светлината на Христовото учение и да просвещават своя народ. За българите такива избрани съсъди на Божията благодат са славянските учители и просветители, равноапостолите светите братя Кирил и Методий. Ако ние днес сме народ със своя култура, държава и история – то това дължим на равноапостолната дейност на светите братя и на техните ученици. Те изведоха нашия народ и цялото славянство от мрака на езичеството и религиозното невежество и ги насочиха в пътя на Христовата светлина.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)
Bogoslov.jpg“Ако любим един другиго, Бог пребъдва в нас,
                                    и любовта Му е съвършена у нас
” (1 Иоан 4:12).
             
Господ Иисус Христос избрал между Своите постоянни последователи дванадесет, които нарекъл апостоли, т.е. пратеници – пратеници в света, за да проповядват Евангелието на всички народи, да ги въведат в основаната от Него Църква, да ги приобщят към благодатния живот и да им поставят пастири – ръководители и организатори на църковния им живот. Самото избиране на апостолите било извършено от Иисус Христос  на втората година от Неговото служение, т.е. след като Неговите ученици достатъчно добре са се запознали с Неговото учение и били подготвени за делото, което им предстояло. Сред избраниците на Божествения Учител се откроява св. Апостол и евангелист Иоан Богослов, така нареченият апостол на любовта, чието успение честваме днес.

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

Toma.jpgПроповед върху неделното апостолско четиво – Деян. 5:12-20

Христовият ученик Тома е останал известен като невярващ. Изглежда обаче, че историята е била несправедлива към него. Защото, когато срещнал възкръсналия Господ, Тома не само Го разпознал, но и се обърнал към Него с думите: „Господ мой и Бог мой!“. Иисус Христос приел почитта от ученика Си, но изтъкнал, че по-блажени ще са онези, които ще повярват в Него без да са Го срещали като историческа личност. Затова и заявил: „Блажени, които не са видели и са повярвали“ (Иоан 20:29).

След възнесението на Богочовека на небесата и изпращането на Светия Дух всички поколения вярващи християни не виждат с очите си, нито чуват с ушите си, нито докосват с ръцете си раните на Господа от гвоздеите на Кръста. Ние вече Го осъзнаваме чрез вярата. Сетивните ни органи ни информират, че имаме пред себе си хляб и вино, но освещаващата Божия благодат ни уверява, че това са тялото и кръвта Господни, обòжената човешка природа на Иисус Христос.

Не става въпрос за параноя, братя, нито за умопомрачение. Сам Господ ни го удостоверява в Своето Евангелие: „Който яде Моята плът и пие Моята кръв, пребъдва в Мене и Аз в него“ (Иоан 6:56). И така онези, „които не са видели и са повярвали“, не са видели историческия Иисус Христос. Но Го приемат в себе си, в своето същество, за да се освещава тленното им тяло, да се просвещава умът им, да се смекчава сърцето и да стават действителни членове на богочовешкото тяло, т. е. на Църквата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
“Има различни дарби, ала Духът е един и същ;
има различни служби, ала Господ е един и същ".(1 Кор.12:4-5)


Бог дава на всеки човек различни дарби, но не винаги човек разпознава вярно пътя, по който да върви, за да реализира своите дадености в служба на доброто, на общото благо или пък се заблуждава по отношение на дарбите, които притежава и прави грешен избор. Когато се заблуждаваме по отношение на своите начинания, когато грешим в своя избор, Бог винаги намира начин да ни подскаже кое е най-доброто за нас и как ще бъдем най-полезни за другите – било чрез някой човек или чрез обстоятелствата в живота – важното е да разпознаем Божия глас и да се вслушаме в Него.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора