Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Патриаршеско послание по случай 100-годишнината от основаването на Македоно-Българския източноправославен храм "Св. Благовещение" 26 -27 септември 2009 г. Стилтон, Пенсилвания, САЩ

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

„Избран от дните е този Божествен и свят ден. Христос възкръсна тридневен от гроба, Като плени ада и възкреси човеците; прославяйки Го, всички да зовем: Христос възкръсна хора, веселете се!"

(акатист на Пасха; кондак 1)

ВЪЗЛЮБЕНИ ЧЕДА НА РОДНАТА НИ СВЕТА ЦЪРКВА,

Възкресение Христово, Пасха, Великден - това е най-големият, най-тържественият празник на Христовата Църква, защото ни благовести победата на Христос над смъртта, изкуплението от греха и вечното спасение.

Днес тържествуват вярата, надеждата и любовта. Това е ден на свято веселие и особена радост. „Тоя ден е Господ сътворил, да се зарадваме и развеселим в него" (Пс. 117:24). Днес всяко творение възпява възкресението - ангелите на небето, човеците на земята и цялата природа. Днес е прославата на доброто и гибелта на злото и неговите служители. Днес е тържество на добрите души и сърца. Днес Господ благодатно ни озарява с радостта на възкресението Си. Първите човеци Адам и Ева чрез греха и смъртта са изгубили живота, а сега чрез Живота в лицето на Възкръсналия Господ Иисус Христос смъртта се обезсили. Чрез непослушанието на Адам сме загубили рая, а сега чрез послушание във вярата, съхранявана от Църквата, ни се открива входът на рая. Великден - Пасха, по думите на св. Йоан Златоуст, е залог за мира, източник на примирение, прогонване на враговете, разрушение на смъртта, избавление от греха и спасение на човеците. Затова вестта на "светоносния ангел" ни ощастливява и окриля. Великден е денят на живота, в който любовта, идваща от горе, победи силите на злото и обезсили ада.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
„Велика е тайната на благочестието: Бог се яви в плът, засвидетелстван бе от Духа, показа се на Ангели, проповядван биде на народи, приет с вяра в света, възнесе се в слава.”
(1 Тим. 3:16


   Възлюбени в Господа чеда
   на светата ни Църква,

Днес е рожденият ден на нашия Спасител, Богочовека, Господа нашего Иисуса Христа. Велика тайна – Господ Бог се роди в плът от светата Дева Мария за спасение на човешкия род от първородния грях – греха на Адама и греховете на неговото потомство и до днес. Бог е Бог на любовта и на милостта. Тази истина псалмопевецът цар Давид поетично изразява, като казва, че в него се срещнаха две велики истини – „милостта и истината, правдата и мирът се целунаха”, с оглед на това и св. евангелист ап. Йоан Богослов казва: „Бог толкова обикна света, че отдаде Своя единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен” (Йоан. 3:16). За това говори и апостолът на народите св. ап. Павел, като нарича Рождението на Христа „велика тайна на благочестието”.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)
„Но Иисус рече: оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене, защото на такива е царството небесно” (Мат. 19:14)

Възлюбени в Господа чеда на Българската православна църква,

В земните Си дни нашият Господ и Спасител Иисус Христос ни показа път към вечен живот, даде ни Своя Нов Завет на благодатта и ни научи да търсим преди всичко „царството на Бога и Неговата правда” (Мат. 6:33). В това Царство от века са приготвени блага, за които Апостолът свидетелства, че „око не е виждало, ухо не е чувало и човеку на ум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат” (1 Кор. 2:9). Тъкмо тези блага очакват и децата, към които Сам Господ е засвидетелствал по най-недвусмислен начин по-специалното Си отношение, като е заявил, че на тях принадлежи Царството небесно. Нещо повече – към такива, които биха си позволили да съблазняват деца и да ги отклоняват към царството на мрака, Той е суров в отсъдата Си така, както може би в никой друг случай (срв. Мат. 18:6; Лука 17:1).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Възлюбени в Господа чеда на Българската православна църква,

1_49.jpg През спасителната 2008-ма година от рождението по плът на Бог Слово отбелязваме паметни за нашия народ и за родната ни поместна Българска православна църква събития – дати, които ни дават особени поводи да се вглеждаме в настоящето през призмата на отминали, но определящи историческия ни път събития. Специално място сред тях е отредено за датата 10 май – деня, когато в бележитата 1953 г. самостойната Българска православна църква отново бе възстановена в най-високия за Православието статут – патриаршеския.


104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Гледай да имаш милост към всички, защото чрез милостта човек намира дръзновение да говори с Бога.

Авва Памб