Мобилно меню

4.7014925373134 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (67 Votes)

jobs 1_gНаричат го “икона на предприемачеството”. Toй не е просто самоук гений - “селф-мейд мен”, той е символ на цяла една епоха. А как се е отнасял Стив Джобс към религията? Много от вас навярно знаят, че създателят на Apple е бил практикуващ будист. Но не винаги е било така. В официалната биография на Стив Джобс, написана от известния американски журналист Уолтър Айзъксън, има един интересен разказ:

«Пол и Клара (осиновителите на Стив Джобс – б.пр.) не били много вярващи хора, но искали да дадат на сина си религиозно възпитание, и за това всяка неделя го водели на служба в лутеранската църква. Но когато Стив станал на тринадесет години, престанал да ходи там. На корицата на един от броевете на списание “Life” имало снимка на гладуващите деца от Биафра (Югоизточна Нигерия). Стив занесъл списанието в неделното училище и попитал пастора:

3.8965517241379 1 1 1 1 1 Rating 3.90 (29 Votes)

проф. Хубанчев«Царството Божие вътре във вас е » (Лука 17:21)

Това малко човешко сърце!

В него, а не някъде другаде - там, в съкровената му глъбина -  се борят и любовта, и омразата, и животът, и смъртта. И трудно ще се намери човек по света, който да не е за нещо и от някого ненавиждан, отричан или пренебрегван. Много или малко омразата се таи във всяко човешко сърце. Тя е сила, противостояща и отричаща живота.

Омразата е в сърцата ни, но и любовта е там.

4.7037037037037 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (54 Votes)
1_8.jpgИзградих живота си върху здрави основи и вярно следвах 10-те Божии заповеди с малки изменения:

- Не кради, освен за хляба на детето си.
- Не лъжесвидетелствай, освен за да предадеш врага си.
- Не прелюбодействувай, но не са престъпление 1-2 забежки.
- Почитай баща си и майка си, ако нямате разногласия по наследството.

Това ти оставям в завет, далечни ми бъдещи потомъко! Пиша ти всред ужаса на часовете след началото на третата световна война. Изградих си живо­та върху правилна основа, но на практика последвах средния път, за да не ме изкарат глупак.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (53 Votes)
2_2.jpgЕлегия за чистите храни

Да се нахраниш с пресни, зрели краставици, да си отхапеш алени домати, а след това - на пълен стомах да замезиш със солено сирене, това е едно от най-дълбоките и трезви удоволствия, които някога съм осезавал през живота си! Ако към това пък се добави малко сол на вкус и щипчица любов, гозбата цена нямаше да има. Ама не се добавя!... Знаете ли, според мен човекът днес боледува не защото яде нитратни храни и пие блудкави, фалшиви питиета, а защото яде храни, приготвени без солите на почвата и без солта на земята - без любовта! От там - и ненаситният стремеж към смесването на различни кухни и благоухания, към всякакви експерименти с екзотика на вкуса, понеже в наши дни човекът чувства, че нещо трезво и първично и есенциално важно все не му достига и все по-радикален става във фасадните си опити да си го набави или компенсира.

4.9344262295082 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (61 Votes)
1.jpg„Дяволът се завръща с пълна сила”, пише Робер Мюшамбле и продължава: „В действителност той никога не е напускал сцената реално. Втъкан още от Средновековието в основите на европейската канава, той е придружавал всичките ѝ метаморфози. Той е интегрална част от динамизма на континента… Поради този факт той е единосъщен с промяната на европейския свят; получава стойност от едно движение, което чисто и просто е еволюцията и триумфът на човека върху земното кълбо… Следователно демонът на Запада не може да бъде свит само до обикновен мит… Което в никакъв случай не означава, че той е реален, конкретен. Колкото и да не се харесва на теолозите, чийто занаят е да твърдят точно това, историкът, чиято цел е да разбере какво разделя и свързва обществата, няма нужда от този постулат, за да оцени изключителната стойност на последствията от вярата.”[1]

Колкото и странно да изглежда, ако ползвам думите на цитирания автор, мен именно като богослов не ме дразни фактът, че историкът няма нужда от постулата за реално съществуващия зъл дух. Не ме дразни поради елементарната причина, че приложното поле на историческата наука не е идентично с богословското, макар и да имат много общи неща, а още по-малко – със схващането за Сатаната като личен дух, като паднал ангел. Това никак не ми пречи да оценя изключителната стойност на сериозното историческо изследване. Да не говорим, че тук има и още няколко неща, които следва задължително да се споменат.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики