Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 1902

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (13 Votes)
1_62.jpgБоговъплъщението е единственото ново нещо под слънцето.[1]

Единственият изход от този затворен кръг на живота в смъртта. И устремени към Царството Божие, ние го виждаме на иконата в една перспектива, която е устремена към всеки[2].

Единствено чрез Боговъплъщението като проява на най-голямата Божия любов към света и като тайна Христова можем да разберем иконата и почитта ни към нея. Боговъплъщението е основната Истина в православието, Която е Логос (смисъл) на всичко. А Боговъплъщението е, че синът Божий става син Човешки за да могат синовете човешки да станат синове Божии (еп. Атанасий Йевтич). Боговъплъщението ни показва Христос, Който, въплъщавайки се, приема човешката природа, за да покаже за какво е сътворена.Понеже Адам, избирайки да стане бог без Бога, променя смисъла, начина на живот на природата.Въплъщавайки се, Логосът осмисля вселената.Боговъплъщението ни открива Образа, по който е сътворен Адам.Боговъплъщението ни показва единствената живоносна перспектива пред човека. Единствено в Боговъплъщението човешкият живот има смисъл (единствено в Боговъплъщението човек има живот).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)
1_70.jpgИмах  усещането, че  някой ме  пронизва с поглед. Вдигнах очи от Новия  Завет и разбрах, че човекът беше сляп. Със скептицизма на атеист четях евангелието, разбира се, не както дяволът го чете, но обръщайки  повече внимание на езика, на поезията на библейските стихове. Страниците, в които Спасителят   възкресяваше мъртъвци, лекуваше прокажени, изгонваше бесове и възвръщаше зрението,  прелиствах като красива художествена измислица.

Но  сега пред мене  седеше слепец. До него се беше свила жена му. В ъгъла  на купето се беше  затулила  майка с пеленаче на скута. Слепият имаше рязко очертан профил. Нервен трепет пробягваше по скулите на лицето му. Като че ли  очакваше нещо от мен  -  беше устремил всичкото си внимание   към четивото ми  - страниците на Библията шумяха при  разлистването. Какво да се прави? Слепецът искаше да знае за спътниците си толкова, колкото и аз. А разликата помежду ни беше, че моят спокоен, леко насмешлив поглед в  един миг обгърна седящите  хора и докато ръцете ми прелистваха  Светото писанние,  вече знаех, че младата  майка  с бебето на скута пътуваше с лоши предчувствия за нещо (повече не исках да зная за нея),че жената на слепия е примерна съпруга (тя често оправяше яката на ризата му, изглаждаше гънките на сакото му и се чувстваше виновна, че без очи е той, а не тя).

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)
1_91.jpgДа побързаме
На Анна Каменска

Бързайте да обичаме хората тъй бързо си отиват
ще останат от тях обувки и глух телефон
само маловажното като крава се влачи
най-важното е толкова пъргаво че става внезапно
после тишина нормална тоест съвсем непоносима
като чистота родена най-просто от отчаянието
когато мислим за някого останали без него

Не бъди сигурен че имаш време – сигурността е несигурна
тя ни отнема чувствителността като всяко щастие
идва едновременно като патос и хумор
като две страсти винаги по-слаби от една

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
1_86.jpgСкоро ще станат две години, откакто на българския книжен пазар се появи сборникът Време без сбогуване, който представя най-значимото от лириката на полския католически поет Ян Твардовски (1915 – 2006), без да загърбва прозата му[1]. Въпреки че Твардовски е между най-големите съвременни християнски автори, творчеството му продължава да бъде слабо познато у нас. В редовете, които следват, ще се опитам да покажа, че четенето му определено си заслужава и че българският читател има нужда днес от творци като него.   

Ще започна с отношението на поета към писането, пробен камък за цялостната творческа нагласа на всеки автор:

Исусе Ти който не си взимал перо в ръката си
не си се навеждал над белия лист
не си писал евангелието

защо не пишем така както говорим
не пишем така както обичаме
не пишем така както страдаме
не пишем така както мълчим

пишем малко така както не е

(Писането, 1981)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)
1_30.jpgНа 1 септември светът отбеляза 70 години от началото на Втората световна война. Един поглед към безумието на човечеството от автора на "Малкия принц".

Драги генерале,

Скоро направих няколко полета с “П-38”. Чудесна машина. На двадесет години щях да се радвам да получа такъв подарък за рождения си ден. С болка съзнавам, че днес, когато съм на 43 години и съм летял 6500 часа по всички земни ширини, тази игра вече не ми доставя голямо удоволствие. Самолетът сега е само средство за придвижване, в случая военно. Когато на почетна за тази професия възраст се поставям в зависимост от скоростта и височината, по-скоро ме подтиква стремежът да не пропусна нито една отредена за нашето поколение неприятност, отколкото надеждата да преживея отново радостите на миналите години. Може би това е тъжно, а може би не. Навярно съм се лъгал, когато съм бил на двадесет години. През октомври 1940, когато се върнах от Северна Африка, където беше емигрирала ескадрила 2/33, захвърлиха съсипания ми автомобил в някакъв прашен гараж и открих двуколката със запрегнат кон. А с нея и растящата край пътищата трева и овцете, и маслинените дървета. Тези дървета съвсем не бяха нужни, за да пробягат със 130 километра в час зад стъклата. Виждах ги в истинския им ритъм, бавния ритъм, с който узряват маслините. Овцете вече нямаха за цел единствено да ме накарат да намаля скоростта. Те отново оживяха. Оставяха след себе си истински изпражнения и даваха истинска вълна. И тревата също беше истинска, щом като те я пасяха. Усетих как оживявам в това единствено кътче на земята, където и прахът е ароматен (несправедлив съм - в Гърция прахът е също като в Прованс). И ми се стори, че цял живот съм бил глупак.

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)