Мобилно меню

4.65 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (20 Votes)
16S.jpgТой дигна очите си и погледна: и ето трима мъже стоят срещу него...”
(Битие 18:2)

Най-известната икона на св. Андрей Рубльов се счита неговата Св.Троица, която е част от иконостаса на Троицко-Сергиевата лавра в Троицкия манастир. Сега иконата се намира в Държаваната третяковска галерия.
Рожденната дата на Рубльов не ни е позната. Условно се приема от мнозина изследователи, че това е 1360 г. Паметта му се чества на 4 юли. Канонизацията му се извършва тържествено през юни 1988 г. на поместен събор на Руската православна църква заедно с още осем подвижници. Рубльов произлиза от среда на образовани хора, отличава се с необикновена мъдрост, за което свидетелства неговото творчество. На живописно майсторство се учи във Византия и България. В най-ранните сведения за художника, открити в Московската троицка летопис, става ясно, че работи със знаменития тогава за цяла Русия Теофан Грек. Възможно е да е бил и негов ученик.

4.5882352941176 1 1 1 1 1 Rating 4.59 (17 Votes)
otecangel.jpgЕдва ли някога е имало толкова много ценители на православната икона без отношение към вярата и Църквата както в наше време...
Това странно явление се проявява по своему както на Запад, така и на Изток.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
fenersky_1.jpg Излязохме от смисъла. Най-безотговорно го напуснахме и получихме амнезия. Забравихме пътя за връщане. А как бяха думичките, с които се влизаше обратно в неговата крепост: Сезам ... ? Обикаляме около крепостта като безпомощни бездомници, замяраме се със звуци и срички, с жестове и погледи, но не разбираме какво означават. Звуците и погледите отскачат отразени. Няма кой да ги схване. Няма у кого да се спрат. Защото сме вън от смисъла.

4.6896551724138 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (29 Votes)
otecangel.jpgПърво да уточним някои понятия, за да не се издигнат между нас още в началото езиковите бариери, за които ще поразмишляваме след малко. Това са основните понятия за език и слово.

4.4375 1 1 1 1 1 Rating 4.44 (32 Votes)
otecangel.jpgДнес Църквата не е пряко преследвана и много хора приемат Свето Кръщение в зряла възраст. Други, които са били кръстени като деца, но не са били възпитавани във вярата, като големи хора започват да проявяват съзнателен интерес. Някои извървяват сложни пътища, като минават през съблазните на източни учения, различни секти, окултизъм и т. н. И пак се завръщат към Православието не само защото намират там родовите си духовни корени, но главно защото намират там истината, която така дълго и болезнено са търсили.

 

И рече старецът...

Не се учудвай, че падаш всеки ден; не се отказвай, но смело се изправяй. И бъди уверен, че ангелът, който те пази, ще възнагради търпението ти.

Св. Йоан Лествичник