Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)
1_140.jpgДекември е... Ту свие студ, ту настъпи някакво странно затопляне... По улиците бързат замислени люде, много празници през този месец, много изпразнени сметки. По витрините вече греят коледните украси, в центъра на града се издига елха, тазгодишна, кичеста, искряща от светлини и играчки. По новините някоя мутра се е възпроизвела в бизнесмен, някой бизнесмен вече е бил застрелян. На ъгъла често виждам една женица, не много стара, много слаба, тиха, свита, протяга ръка и бързо я отдръпва, ако я подминеш. Не нахалства. Аз се върнах и оставих левче, тя благодари едва чуто :

- Бог да те пази, свети Николай да ти помага...

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
1_124.jpg- Как е? Пазиш ли?
- Пазя.
- Добре ли пазиш? Не се ли отпускаш понякога?
- Вас какво ви интересува? Стоящият на пост не бива да говори с други хора. Противоуставно е.
- Не бързай да се сърдиш. Поговори си с нас.
- А кои сте вие? Да не би...
- Не, ти си непоправим. Разбира се, че не сме... Не чуваш никакви гласове. И нервната ти система е в изправност. Ние сме твоите добри стари въображаеми събеседници. Нали заради нас пишеш тази хроника. Ние я четем, обсъждаме помежду си и затова решихме да те заговорим. Да те попитаме как вървят нещата. Всичко наред ли е. Такива работи.


5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)
1_7.jpgСтоя в тъмното и се ослушвам. Внимателно се оглеждам и стискам в ръце оръжието. Нося отговорност за това оръжие. То ми е дадено, за да го използвам по предназначение. Не да се подпирам на него. Браня вярата и служа на Твореца на всичко видимо и невидимо посредством автомат Калашников. Разбирайте ме алегорично и метафорично. Така съм настроен. Не ми придиряйте твърде. Правя го с определена цел. С цел да стоя буден.

Поделението ни е голямо. Милиони човешки души по целия свят. Нашето поделение чужденците го наричат ортодоксалното. А ние сами се наричаме православни. И това се получава, понеже говорим на различни езици. Стоим на пост редовно. Пазим да не би лошите да откраднат нещо или да сторят някоя друга беля. Пазим най-вече вътрешните си притежания. Душевните. Душевните обаче се помещават в телесните. Значи трябва и тях да пазим. След това пазим и близките си. На пост трябва да се стои всячески. И душевно, и телом... и дори духом. А духом не бива да се пада... по гръб. Тук таме... повечето от нас имам предвид заспиват на стойката... Но това е простимо. Хрониката започна от днес. Днес беше ден 0 от този рождественски пост на лето 2008. Денят хикс, който е предназначен за подготовка. И в който отново се изложих. Но да започна подред.

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (13 Votes)
1_147.jpgАрхим. Зинон (Теодор) е най-известният иконописец на Руската православна църква и неговите работи – стенописи, икони, миниатюри са познати в целия православен свят. През 1992 г. работи в Троице-Сергиевата лавра, а през 1993 г. ръководи иконописните дейности в Свето-Даниловския манастир, свързани с 1000-годишния юбилей от покръстването на Русия. През 1995 г. е удостоен с държавна премия, като по този начин станал първият православен зограф, получил държавно признание в Русия. След това работи в Псков, в манастира Нови Валаам, в Шеветонския манастир в Белгия, във Виена, в Батуми (Грузия) и на много други места. Изписва храма в московската метро-станция “Семхоз”, издигнат на мястото, където е бил убит прот. Александър Мен.

4.625 1 1 1 1 1 Rating 4.63 (24 Votes)
архимандрит Зенон рисуваАрхим. Зинон (Теодор) е най-известният руски иконописец днес, оказал огромно влияние върху развитието на руската иконопис още през 80-е години на 20 век. Освен зограф, той се занимава и с богословие на иконата. Удостоен с държавна премия на Русия за приноса си в православното изобразително изкуство.

Иконата не изобразява, тя явява. Тя е явяване на царството Христово, явяване на преобразената, обожена твар; на самото онова преобразено човечество, което Христос ни разкрива в Свое Лице. Затова първите църковни икони били икони на Спасителя, Който слезе от небесата и се въплъти за нашето спасение; и на Неговата майка. По-късно започнали да изографисват апостолите и мъчениците, които също явили чрез себе си образа на Божия Син. Качеството на иконата се определя от това, доколко тя е близка до Първообраза, доколко хармонира с онази духовна реалност, за която свидетелства.

Значението на иконата е прекрасно усетено от Леонид Успенски: „Иконата е образ на човека, у когото пребивават едновременно стихията на страстите и освещаващата благодат на Светия Дух. Затова плътта му е изобразявана качествено различно в сравнение с тленната човешка плът. Преобразеният от благодатта образ на светията, запечатан на иконата, – е самото подобие на Бога, образ на богооткровението, откровение и познание на скритото” (преводът мой – б. пр.).

 

И рече старецът...
Всяко нещо намира покой в своята среда и стихия: рибата – във водата, огънят – в движението нагоре; всичко се стреми към своята среда. Душо моя, ти си безплътен дух, безсмъртна. Единствено у Него ти ще намериш покой.
Св. Тихон от Воронеж