Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Библиографски списък на периодични издания от Н. Глубоковски, намиращи се в библиотеката на Богословския факултет при СУ “Св. Климент Охридски”

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Библиографски списък на публикации за Н. Глубоковски, намиращи се в библиотеката на Богословския факултет при СУ “Св. Климент Охридски”

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)
Prayer__first_figure_.jpgВиждам Твоя украсен чертог,
Спасителю мой, но нямам одежда
да влезна вътре: просвети одеянието
на моята душа, Подателю на светлината
и ме спаси

(Светилен на Велики четвъртък)

4.4117647058824 1 1 1 1 1 Rating 4.41 (34 Votes)
Прекрасно разбирам, че с публикуването на тези свои размишления ще предизвикам вълна от осъдителна реакция по свой адрес от страна на не малък брой църковни хора. Е, какво пък, както се казва в книжката за Хари и философския камък "Има различна храброст. Трябва да си достатъчно смел, за да се противопоставиш на врага. Но не по-малка смелост се изисква, за да се противопоставиш на приятелите си." – когато приятелите ти допускат грешки.

Статията е продължение на:
"Опасността" от вълшебните приказки - І част. Светът на фантазията и светът на вярата.

И така, няма основания да се предполага, че писателката Роулинг е преследвала лоша цел – "да запознае децата със сатаната"... Но независимо от «добрите намерения», не учи ли тази книга на собственоръчно вълшебство?

3.9777777777778 1 1 1 1 1 Rating 3.98 (45 Votes)
Приказката, която честно казва за себе си, че е приказка, трябва да бъде преценявана по законите на своя жанр. Виж, когато окултистите Блаватска и Рьорих твърдят, че богинята Изида е донесла от Венера пшеницата на земните жители и напълно сериозно ни уверяват, че това е факт, потвърден от изследователите ботаници (които видите ли, не намерили на земята предци на пшеничен зародиш) – то тук наистина е налице хулиганско смесване на мит и наука. И всъщност madame Blavatsky (Е.П. Блаватская) е представена в книгата за Хари Потър като „Касандра Блаватски".

С недобро око четох книгите за Хари Потър. Та нали това е книга за момче, което учи във вълшебно училище и му преподават магьосници.

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)