Мобилно меню

4.9518072289157 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (83 Votes)

1На 8 ноември 1948 г., в деня на своята 60-та годишнина, в двора на току-що осветената църква „Св. Димитър“ в петричкото село Коларово е убит от упор Неврокопският митрополит Борис. Убиецът е бивш свещеник, вербуван от новата комунистическа власт... През април т. г. Св. Синод на Българската православна църква сложи началото на канонизацията на митрополит Борис, който по Божи промисъл ще стане първият канонизиран новомъченик у нас. В деня на неговата памет публикуваме стихове от стихосбирката „Полети“, която той издава през 1934 г. като архимандрит, под псевдонима Ивайло Орлин. В тези стихове младият духовник разкрива огромната си жажда за красота и свобода, описва болката на страдащата душа, болезнено чувстваща оковите на злото на този свят (1 Иоан. 5:19), любовта си към природата, която проповядва Бога, самотния път на човешкия дух, стремящ се все нагоре към духовните върхове. Последните няколко стиха от „Полети“, които публикуваме тук, разкриват и острото предчувствие на бъдещия митрополит, че злото вече е неудържимо и скоро безбожието ще завладее страната. Финалният 76-ти стих на поемата звучи наистина пророчески: Мойта ранна връст – мъченишки кръст. Моят път в живота – Пътят към Голгота... 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (55 Votes)

ΠεντηκοστήНедостижимо откровение

Това започна някак простичко и неочаквано. Няма защо да ви казвам, че тогава дори и през ум не ми е минавала мисълта за някакво чудо… Пък и да ми е дошла на мене, грешния, подобна мисъл в главата, щях да се помъча да я пропъдя.

В манастира отслужихме литургията за Петдесетница. Обикновено веднага следва вечерната, но по устав преди вечерна трябва да се прочете също и Деветият час, като всеки ден. Това отнема обикновено десетина минути, но се пропуска в неманастирските храмове. Впрочем, разбираемо е – предстои дълга вечерна, с продължителни молитви на св. Василий Велики. В нашия манастир обаче се стараехме да правим всичко според устава.

И за да слушам Деветия час кой знае защо излязох от олтара, както си спомням, към клироса, имаше букет цветя… Четецът със спокоен речитатив напяваше псалми. По навик гледах цветята и се любувах на красотата им, която и преди, и до ден-днешен ми се струва напълно необяснима и неразбираема за ума, макар че е факт. Както читателят лесно може да забележи, бях напълно спокоен, а еднообразното четене на псалмите за Деветия час още повече допринасяше за това. И дума не можеше да става за някакъв екстаз.

И без да забележа как започна всичко, изпаднах в едно непонятно състояние… Докато гледах цветята (страх ме е дори сега да го изговоря!) аз „видях Бога“… Ще се постарая да предам на читателя какво се случи…

4.9636363636364 1 1 1 1 1 Rating 4.96 (110 Votes)

Гложенски манастирТой е нарисувал портрети на патриарх Неофит, дядо Назарий и картини на десетки български манастири

Художникът Димитър Димов живее и твори в Благоевград. Той е изключително талантлив майстор на живописта и портрета. Сред братството - в това число и сред десетките поклонници, духовни чеда на стареца Назарий - на Кокалянския манастир „Св. архангел Михаил” е известен просто като Митко Художника. Преди 39 години, като студент в Художествената академия, се запознава се със стареца Назарий. При завършване на академията дипломната му работа не е избрана случайно – това е портрет на дядо Назарий, рисуван на живо. Интересното е, че за осъществяването на този проект старецът се съгласява да му позира около седмица! Така се ражда известната сред братството творба „Старецът със свещника”, за която преподавателите заслужено дават отлична оценка.

4.7280701754386 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (114 Votes)

kalin mihailov nuzhen cover clc bgНа 27 май тази година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше представена новата стихосбирка на Калин Михалов „Нужен“. Тя е четвъртата поетическа книга на университетския преподавател. Стихосбирката разкрива не само поетичния талант на автора, но и християнския му мироглед и вяра.

Калин Михайлов е роден през 1966 г. в София. Литературовед, есеист и поет. Преподава история на западноевропейската литература в СУ. Автор е на книгите „Стихотворения“ (1991 г.), „Тихи трипове“ (1998 г.), „Мориак и Бернанос: два романни свята между насилието и любовта“ (2006 г.), „Пролята за теб. Стихотворения и фрагменти“ (2007 г.), „Християнство и идентичност“ (2007 г.), „Християнската литература – между вписването и отграничаването“ (2013 г.), както и на множество статии в литературната и нелитературна периодика.

Предлагаме на читателите на „Двери“ текста на Михаил Шиндаров, написан специално за представянето на „Нужен“, както и подбрани стихотворения от книгата.

4.1875 1 1 1 1 1 Rating 4.19 (32 Votes)

12.04 sv damaskin zino     До св. Йоан Дамаскин
„Първия източник на музиката”

Скъпи наш отец Йоане,

Изказвам благодарността си към теб затова, че наред с богатата ти богословска дейност в областта на догматиката, екзегетиката и аскетиката, ти се отличи и като най-забележителен  песнописец и пръв по чест музикант на Св. Православна Църква. Без твоите химнографски и музикални трудове нашата Църква би се лишила от своето благодатно достояние – църковната музика. Благодарение на труда ти осмогласната музикална система[1] придоби своя оформен вид. Така ти предпази бъдещите творчески музикални изяви и изпълнения от профанизиране. Повече от дванадесет столетия мнозина надарени църковно-музикални творци се ползват от твоето достижение и музикална красота, въплътена в мелодии. Историята ни показва, че макар осмогласните форми да са канонични и узаконени във времето, те не са „застинали вкаменелости”, които сковават църковните музиканти и творческия им потенциал. Както Църквата е жив организъм, така и нейните изкуства са живи.

 

И рече старецът...

Знанието на Кръста е скрито в страданията на Кръста.

Св. Исаак Сирин