Мобилно меню

3.9545454545455 1 1 1 1 1 Rating 3.95 (22 Votes)

Logo EU Logo EU

ФОНДАЦИЯ ЗА РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ
REGIONAL DEVELOPMENT FOUNDATION

гр. Видин 3700, ул. „Христо Ботев“ № 93, тел. 094 9 2 30 30, e-mail: rdfoundation@gmail.com; website: www.frr-bg.org


Проект „Трансгранично религиозно наследство“, проектен код ROBG-509, е съфинансиран от Европейския Съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програмата Interreg V-A Румъния-България

 

Празничните дни са отлично време да опознаем културата на съседите

2019 04 21 0900

Цветница е един от празниците в пролетния календар, който доказва, че за културните и духовни връзка няма формални граници. От двете страни на Дунава – и в България и в Румъния, традициите на честване датират назад във вековете, като и двата народа са запазили почти идентични обреди и ритуалност. Дните около Цветница са прекрасно време, в което всеки може да опознае по-добре съседите си, да се потопи в атмосферата на празника, да научи повече за бита и вярванията на двата народа.

Както в България, така и в Румъния великденските празници започват с Цветница, наричана още Връбница. Неделята на Цветница, която предшества тази на Пасха, е началото на Великата седмица и ни припомня за влизането на Спасителя в Йерусалим и за Неговото посрещане с палмови клонки и цветя. Вярващите и от двете страни на Дунава отиват на църква с върбови клонки, които свещеникът освещава преди началото на службата. В миналото, след като излизали от храма, вярващите се препасвали с върбови клонки, за да не ги боли кръста и гърба при работа на полето, особено във време на жетва. Обичаят е жив и днес в района на Олтения, както и в голяма част от Северозападна България.

Ако пътувате в тези празнични дни в трансграничния регион, със сигурност можете да станете свидетели на друга обща традиция – изплитането на венче от осветени в църквата върбови клончета, което ce пocтaвя нa вxoднaтa вpaтa нa дoмa. Децата също носят такива венчета, за да бъдат здрави, палави в игрите и послушни вкъщи. Всеки турист и гост на трансграничния регион може да подложи на тест своите умения и сръчност и да отнесе в дома си красив венец от върбови клонки. Друг обичай, съхранил се през вековете и в двете страни, е вплитането на осветени върбови клонки в рогата на впрегатния добитък. И днес в някои краища на крайдунавските райони на България и Румъния жителите на селата изпълняват тази традиция, вярвайки, че това ще донесе здраве на животните, както и плодородие и обилна реколта.

Много атрактивен за туристите е съхранилият се в Северозападна България обичай „кумичене“. На Цветница всяка мома приготвя специален обреден хляб-кукла. В ранни зори на празника всички лазарки отиват до реката и пускат по течението своите венчета заедно със залък от своята „кукла“. Тази, на която венчето се понесе най-бързо се провъзгласява за кумица на лазарките. С кумиченето завършва цикълът на моминските пролетни игри.

В последните години все повече стават туристите, които прекосяват двата бряга на Дунава около Цветница, за да се запознаят с местните традиции и обичаи. Пътешествието в трансграничния регион през тези празнични дни ще остави у всекиго не само прекрасни спомени, но и силен духовен заряд.

 

Logo EULogo EU Logo EU

 

Проект: „Трансгранично религиозно наследство“, проектен код ROBG-509
Автор: „Фондация за регионално развитие“
Дата на публикацията: 21.04.2019 г.

Съдържанието на този материал не представлява непременно официалната позиция на Европейския Съюз.
Отговорност за съдържанието на материала носят единствено неговите автори.
http://interregrobg.eu


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udfxu 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Душо моя, търси Единствения... Душо моя, ти нямаш никакъв дял със земята, защото ти си от небето. Ти си образът Божи: търси своя Първообраз. Защото подобното се стреми към подобно.
Св. Тихон от Воронеж