Мобилно меню

×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 78

4.8181818181818 1 1 1 1 1 Rating 4.82 (22 Votes)
myronositsy.jpgВизантийската империя е притежавала широка мрежа от социални заведения, издържани от държавата, от Църквата или от частни лица. Още в решенията на Първия вселенски събор в Никея (4 век) е отбелязано задължението на епископите да поддържат във всеки град “страноприемница”, която да обслужва пътници, болни и бедни. Естествено най-голям брой социални заведения са били концентрирани в столицата Константинопол, но много са били пръснати и в провинцията. Различните извори (законодателни актове, манастирски типици, хроники, жития, надписи, печати и др.) говорят за стотици благотворителни заведения, които се разделят на следните групи:

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (10 Votes)
Няма нищо вечно на тоя свят. Честит е тоя, който оставя след себе си добър спомен. Такъв е бил приснопаметният Иларион Макариополски, Търновски митрополит. Страданията и тревогите в усилията му за издействане на самостоятелна Българска църква дали отражение на здравето му. Поболял се. При това грижата му за Духовното училище – семинарията в Петропавловския манастир над гр. Лясковец, не му давала покой. В един ветровит ден яхнал кон и през Арбанаси отишъл в манастира, за да види как върви строежът на новата училищна сграда, която и днес краси цялата околност.

4.8620689655172 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (29 Votes)
zlatina.jpgВ римското право абортът не представлявал наказуемо деяние, защото римляните считали ембриона за част от тялото на майката, а не за самостоятелна личност. За първи път в римското право се появява закон срещу абортите в края на 2 и началото на 3 в., по време на императорите Септимий Север и Антоний Каракала. Но и в този случай абортът не се считал за престъпление срещу живота, т.е. убийство, а се наказвал като опит за измама на съпруга и възпрепятстване на желанието му да има наследник. С други думи, ако решението за аборта се вземало от мъжа или със съгласието му, той не бил наказуемо деяние.

 

И рече старецът...
Душо моя, търси Единствения... Душо моя, ти нямаш никакъв дял със земята, защото ти си от небето. Ти си образът Божи: търси своя Първообраз. Защото подобното се стреми към подобно.
Св. Тихон от Воронеж