Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)
sv_dimitar_patalenica.jpgЕдин от най-значимите средновековни паметници на културата в България е църквата “Свети Димитър” в с. Паталеница, Пазарджишко. Изградена в периода XI-XII век, тя е една от малкото добре запазени кръстокуполни базилики, чиито стенописи носят ярко изразени ренесансови белези. На мястото на сегашния храм е имало по-стар – “Свети Панталеймон”, за който се смята, че е дал името на селището. Съществуват и други предположения за произхода на името на селото, свързани с местни легенди.

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (20 Votes)
Lovech_tsarkva.jpg
Ако тръгнете по калдъръма на ловешкия квартал Вароша, на стотина крачки след музея на Апостола на свободата се намира църквата “Св. Богородица”, в която е служил набеденият за предател на Левски поп Кръстю. Преди време на входа бе поставена гранитна плоча, на която със златни букви е написано, че той е “борец за църковни, национални и социални свободи. Светлата му памет бе помрачавана 120 години.”. Така група ловешки интелектуалци подеха инициатива за изчистване на името на свещеноиконом Кръстю Тотев Никифоров. Според ловешкия писател Марин Колев, който оглавява местното културно дружество "Поп Кръстю Никифоров", свещеникът е бил изключително честен и кадърен човек. Историята отдавна е реабилитирала отеца, но това е известно на малцина.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (21 Votes)

grig_bogoslov.jpg

… И така, св. Григорий Богослов прекрасно е разбирал, че далеч не всички епископи и свещеници по негово време са отговаряли на своето призвание. Контрастът между представите на св. Григорий за свещенството и тези свещенослужители, с които го е срещал животът, е бил поразителен. С годините разочарованието му е нараствало, тъй като той се е запознавал с все повече свои събратя. Критика към недостойните свещенослужители се среща още в неговото Слово 2, но именно в по-късните произведения на св. Григорий тази критика става рязка: и наистина, никой от източните отци на Църквата до св. Григорий Богослов не се e изказвал толкова остро за църковните служители. Нека разгледаме няколко по-характерни текста на св. Григорий, засягащи свещенството и недостатъците на църковните порядки.

В Слово 18, произнесено през 374 г. в Назианс, св. Григорий Богослов говори за безпорядъка, който е съпътствал избора на епископи. В древната Църква епископите, по правило, са се избирали от народа, но са се утвърждавали от архиерейски събор. Обикновено епископ е ставал някой клирик, но се е случвало народът да посочи мирянин, дори оглашен.[i] Именно това се е случило в Кесария, по времето, когато са избирали предшественика на св. Василий Велики, Евсевий. Изборът се е съпровождал от „горещи спорове“, народът се бил разделил на партии, едни предлагали един, други – друг. Накрая се обединяват около кандидатурата на Евсевий, „отличен по живот, но незапечатан със св. Кръщение“: вземат го насила, с помощта на войската, влязла в града, и са го възвеждат на престола. Когато епископите събират, те са „принудени“ да утвърдят избора, да кръстят Евсевий и да го ръкоположат във всички свещени степени. След като извършили това обаче те излизат от града и свикват събор, на който обявяват хиротонията за недействителна. Причината за решението е била, че епископите са действали по принуждение и второ, че новоизбраният епископ не е бил в добри отношения с гражданските власти.[ii]

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)
andrea.jpgГрад Патра е третият по големина град в Гърция, живописно разположен на брега на Егейско море, само на два часа път от Атина. Градът пази много свидетелства за античното си минало, но днес той е прочут с друго – като място на мъченическата смърт на апостол Андрей. Главната улица носи неговото име и завършва с катедралния събор “Св. апостол Андрей Първозвани”, най-големият в Гърция. Всъщност, на това място църквите са две – една по-малка и стара, където е бил разпънат апостолът, и новата, построена в края на 19 век. Храмът впечатлява с нетипичната за Гърция архитектура – около големия централен купол са разположени 12 по-малки, а в него се събират за молитва до 5000 вярващи. Песнопения посрещат поклонника вътре и той се отправя към светинята на храма – главата на апостол Андрей и запазената част от неговия кръст.

4.9333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (60 Votes)
boianska_cherkva.jpgСредецката "Мала Света гора”, Търновска “Света гора”, Сливенска “Света Гора”, Среднородопската манастирска общност... Всички тези български светини са вдъхновени и имат за свой прототип Атонската монашеска република. Те, както и много други духовни обителски групи през Средновековието започват да копират устава и името й.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики