Мобилно меню

4.9333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (60 Votes)
boianska_cherkva.jpgСредецката "Мала Света гора”, Търновска “Света гора”, Сливенска “Света Гора”, Среднородопската манастирска общност... Всички тези български светини са вдъхновени и имат за свой прототип Атонската монашеска република. Те, както и много други духовни обителски групи през Средновековието започват да копират устава и името й.

3.8809523809524 1 1 1 1 1 Rating 3.88 (42 Votes)
marta2.jpgСега виждаме смътно като през огледало,
 а тогава – лице с лице; сега зная донейде,
 а тогава ще позная, както и бидох познат”
(1 Кор. 13:12)
1. Въведение
 
Библейско-християнската традиция в разбирането на миналото, настоящето и бъдещето има свое място в изграждането на европейската християнска цивилизация. За съжаление духът на тази традиция е позабравен в последните столетия и сега е наложително възвръщане към него. В постмодерното пространство, където всички идоли се разрушават, отново има шанс разгръщането и възраждането на библейско-светоотеческото разбиране за началото, динамиката и краят на историята. Този въпрос е пряко свързан с деятелите, творците на историята – личностният Бог и оличностеният човек. Осъзнаването и възприемането на факта, че светът и историята имат начало, неизменно ни довежда до въпроса за края на историята, за края на времето.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)
Св. ДимитърНа 26 октомври Православната църква отбелязва паметта на св. Димитър Солунски.

Той e роден в Солун през 3 век. Родителите му били тайни християни. Бащата на светеца бил градоначалник на Солун, а след смъртта му този пост бил поверен на Димитър.

Той получил заповед да очисти града от християните, но вместо това станал техен защитник. Заради вярата си в Христос св. Димитър бил затворен в тъмница и убит.

След като се прекратило гонението срещу християните над лобното място и гроба на св. Димитър бил построен малък храм, където ставали множество чудеса. От мощите на светеца изтичало благоуханно миро и затова той е наречен Мироточиви.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)
BB9.jpg
На 16 октомври 2005 г. Високопреосвещеният Сливенски митрополит Йоаникий освети новопостроения храм “Св. Йоан Рилски” в с. Равадиново, община Созопол, на 6 км. от града. В св. литургия взеха участие протосингелът на Сливенска митрополия архимандрит Григорий, архиерейският наместник в Бургас ставрофорен иконом Борис Беров и членът на епархийския съвет ставроф. икон. Иван Попов, който от 1978 г. служи в Созопол и Равадиново, а доскоро и в с. Черноморец.

4.84 1 1 1 1 1 Rating 4.84 (25 Votes)
Доростолски митрополит ИларионПреподобните монаси на Рилския манастир знаят добре Завета на основателя на манастира, съобразяват се с него и често се хвалят с мъдрите му отечески наставления. Знанието на тоя Завет е от полза за всички.

Когато човек се зачете в Завета на Рилския светец, не може да не се удиви на всестранните му познания на Свещ. Писание и наставленията, които той дава в своите завещания към монасите. Те са затрогващи, израз на отеческа загриженост на едно сърце, пламтящо от любов към своите чеда – слова на голям духовен учител-педагог. Зачетем ли се в тоя Завет, мило ще зазвучи в душите ни неговият глас.

 

И рече старецът...

Бог слиза при смирените, както водата се стича от хълмовете към долините.

Св. Тихон от Воронеж