Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)
andrea.jpgГрад Патра е третият по големина град в Гърция, живописно разположен на брега на Егейско море, само на два часа път от Атина. Градът пази много свидетелства за античното си минало, но днес той е прочут с друго – като място на мъченическата смърт на апостол Андрей. Главната улица носи неговото име и завършва с катедралния събор “Св. апостол Андрей Първозвани”, най-големият в Гърция. Всъщност, на това място църквите са две – една по-малка и стара, където е бил разпънат апостолът, и новата, построена в края на 19 век. Храмът впечатлява с нетипичната за Гърция архитектура – около големия централен купол са разположени 12 по-малки, а в него се събират за молитва до 5000 вярващи. Песнопения посрещат поклонника вътре и той се отправя към светинята на храма – главата на апостол Андрей и запазената част от неговия кръст.

4.9333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (60 Votes)
boianska_cherkva.jpgСредецката "Мала Света гора”, Търновска “Света гора”, Сливенска “Света Гора”, Среднородопската манастирска общност... Всички тези български светини са вдъхновени и имат за свой прототип Атонската монашеска република. Те, както и много други духовни обителски групи през Средновековието започват да копират устава и името й.

3.8809523809524 1 1 1 1 1 Rating 3.88 (42 Votes)
marta2.jpgСега виждаме смътно като през огледало,
 а тогава – лице с лице; сега зная донейде,
 а тогава ще позная, както и бидох познат”
(1 Кор. 13:12)
1. Въведение
 
Библейско-християнската традиция в разбирането на миналото, настоящето и бъдещето има свое място в изграждането на европейската християнска цивилизация. За съжаление духът на тази традиция е позабравен в последните столетия и сега е наложително възвръщане към него. В постмодерното пространство, където всички идоли се разрушават, отново има шанс разгръщането и възраждането на библейско-светоотеческото разбиране за началото, динамиката и краят на историята. Този въпрос е пряко свързан с деятелите, творците на историята – личностният Бог и оличностеният човек. Осъзнаването и възприемането на факта, че светът и историята имат начало, неизменно ни довежда до въпроса за края на историята, за края на времето.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)
Св. ДимитърНа 26 октомври Православната църква отбелязва паметта на св. Димитър Солунски.

Той e роден в Солун през 3 век. Родителите му били тайни християни. Бащата на светеца бил градоначалник на Солун, а след смъртта му този пост бил поверен на Димитър.

Той получил заповед да очисти града от християните, но вместо това станал техен защитник. Заради вярата си в Христос св. Димитър бил затворен в тъмница и убит.

След като се прекратило гонението срещу християните над лобното място и гроба на св. Димитър бил построен малък храм, където ставали множество чудеса. От мощите на светеца изтичало благоуханно миро и затова той е наречен Мироточиви.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)
BB9.jpg
На 16 октомври 2005 г. Високопреосвещеният Сливенски митрополит Йоаникий освети новопостроения храм “Св. Йоан Рилски” в с. Равадиново, община Созопол, на 6 км. от града. В св. литургия взеха участие протосингелът на Сливенска митрополия архимандрит Григорий, архиерейският наместник в Бургас ставрофорен иконом Борис Беров и членът на епархийския съвет ставроф. икон. Иван Попов, който от 1978 г. служи в Созопол и Равадиново, а доскоро и в с. Черноморец.

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики
   

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата