Мобилно меню

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (20 Votes)
Ваше Преосвещенство Велички епископе Сионие,

Днес отново – за трети път през последните осем дена – Негово Светейшество Българският патриарх Максим и Високопреосвещените митрополити създадоха за цялата Българска православна църква истински празник. По тяхно решение, при участието на такъв голям облак свидетели, бяхте възведени Вие, опитният клирик и умелият църковен администратор, във висшата степен на свещенството. Това беше паметно таинство за Вас и възторжено празненство за всички нас.

4.4181818181818 1 1 1 1 1 Rating 4.42 (55 Votes)
Манастирският комплекс “Великата Лавра” е строен в периода ХІ-ХІІ век и се намира на левия бряг на р. Янтра, в северозападното подножие на хълма “Царевец” в гр. Велико Търново. Църквата “Св. 40 мъченици” е действаща по времето на династията на Асеневци и е използвана за тяхна гробищна черква. За това говори част от саркофаг с изображение на жена с корона на главата, открито от първият изследовател М. Москов, което му дава основание да заяви, че в църквата са погребвани и български царици и жени-аристократки, свързани с Асеневия род. Тук е погребан и загиналият при Солун цар Калоян (1197-1207). Археологическите проучвания и открития в последно време доказват, че около църквата се намира част от семейната гробница на цар Асеневската фамилия.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
Ваше Преосвещенство,
Възлюбени в Господа Иисуса Христа брате
Знеполски епископ Йоан!

На днешната неделя – четвърта от началото на Великия пост, когато светата Православна -църква е определила да си спомним за духовния подвиг на учителя на покаянието – св. Йоан Лествичник, ти се нареди в преминаващата през вековете редица на апостолските приемници и се сподоби да приемеш сугубата благодат на епископското служение. На въпроса на Св. Синод, по канона, желаеш ли епископското служение, ти отговори, че желаеш, знаейки думите на св. ап. Павел: “Желае ли някой епископство, добро нещо желае” /1 Тим. 3:1/. Св. Йоан Лествичник ни съветва да изследваме всяко наше желание, като ни посочва и критерия за това “Във всичките си начинания и дела… изпитвай дали наистина ги предприемаш и извършваш, за да угодиш на Бога.” И още: “Във всички случаи трябва да изпитваме нашето намерение, защото Господ гледа на него във всичките наши дела. Всичко, което е чуждо на пристрастието и на всякаква нечистота и се  прави единствено за Бога, а не заради каквото и да е друго, ни се зачита като добро.”

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)
ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,
ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И
ПРЕОСВЕЩЕНСТВА, ВСЕЧЕСТНИ ОТЦИ,
ВЪЗЛЮБЕНИ БРАТЯ И СЕСТРИ,

 Свещен и многознаменателен е за душата ми този ден, в който Вие възложихте първосветителските си ръце, низведохте благодатта на Св. Дух над мене и ме причислихте в сонма на българските архиереи.

С благодарност духът ми се стреми към Бога, Спасителя мой, задето ми е дал живот, приел ме е в лоното на светата Православна църква, облякъл ме е във великия свещенически сан, удостоил ме е да свещенодействам светите Му Тайни, дивно ме храни с пречистото Си Тяло и Кръв и не ме лишава от милостта Си да бъда чедо на благодатта, въпреки моите грехове.

4.5364238410596 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (151 Votes)
Цар Борис ІІІВ една студена утрин на 1943 г. тревожна мълва обикаля столицата. Слухът, че Комисарството по еврейските въпроси е изпратило на общинските власти в Кюстендил списък с евреи, които следва да бъдат депортирани извън пределите на България, хвърля в паника и безпокойство обществото. Но подобни слухове се ширят още от януари 1941 г., когато е приет Законът за защита на нацията, а нищо до този момент не е застрашило техния живот. Наистина евреите са подложени на някои репресивни мерки и ограничения, но продължават да живеят свободно, задължени са да носят давидова жълта звезда, в средата на която някои от тях поставят значки с образа на Царя или Престолонаследника. Така българските граждани от еврейски произход манифестират своята привързаност към българската царска династия.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Както кормчията зове ветровете и подмятаният от бурите моряк отправя взор към дома, така и времето те зове при Бога; като воин Божи бъди трезв – залогът е безсмъртие и живот вечен.

Св. Игнатий Богоносец