Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

41-071103 01Много е важно да се молим за нашите братя и сестри в Христа, които са изживели живота си, едни по-дълъг, други – съвсем кратък, но всички те са се преставили пред Лицето на Господа. Те са преминали пътя, който предстои всички ние рано или късно да изминем. Те знаят какво ни очаква, а това означава, че техните молитви са полезни за нас.

А на тях са им необходими нашите молитви. Ето, ние се обръщаме към светците и казваме: „Светителю, отче Николае, моли Бога за нас грешните“, или „Преподобни отче Серафиме, моли Бога за нас грешните, помагай ни“, „Пресвета Богородице, спаси нас грешните“ – така се молим.

4.8918918918919 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (74 Votes)

antoniyАз имам своеобразно отношение към смъртта и ми се иска да обясня защо се отнасям към смъртта не само спокойно, но и с желание, с надежда и тъга по нея.

Моето първо ярко впечатление за смъртта е от един разговор с моя баща, който веднъж ми каза: „Ти трябва така да живееш, че да се научиш да очакваш смъртта си, както жених очаква невестата си: да я чакаш, да я жадуваш, да се радваш предварително на срещата, и да я срещнеш благоговейно и нежно“.

Второто впечатление (то беше много след това) беше от смъртта на моя баща. Той почина внезапно. Аз отидох при него в бедната стаичка на последния етаж на френската къща, където имаше легло, маса, табуретка и няколко книги. Влязох в стаята му, затворих вратата и застанах прав. И ме обгърна такава тишина, такава дълбока тишина, че помня как възкликнах на глас: „И хората казват, че има смърт!... Каква лъжа!“. Защото тази стая беше изпълнена с живот, при това с такава пълнота на живота, каквато навън, на улицата, в двора, никога не бях срещал. Ето защо имам такова отношение към смъртта и защо с такава сила преживявам думите на апостол Павел: „За мене животът е Христос, а смъртта – придобивка“ (Фил.1:21). Но апостолът после казва още нещо, което мен също много ме порази. Цитатът не е точен, но ето какво казва: той иска да умре и да се съедини с Христос, но добавя: „Но за вас е необходимо аз да остана жив, и аз ще продължа да живея“. Това е последната жертва, която може да принесе: всичко, към което се стреми, на което се надява, което прави, той е готов да отложи само защото е нужен на другите.

4.9431818181818 1 1 1 1 1 Rating 4.94 (88 Votes)

Митр. Вениамин„През 1925 г. в Сергиевското подворие в Париж (на „Рю де Крим“ № 93) един войник се застреля. Той несъмнено не беше с ума си… Опяха го при нас… Но аз бях смутен от смъртта му на наша земя и се обърнах чрез един човек към преподобния отец Нектарий Оптински с въпрос: какво да правим? Той ми отговори да намеря още двама души, които биха се съгласили в продължение на четиридесет дни да четем за него заупокоен канон, а след това да го оставим на волята Божия.

Разбира се, канонът трябваше да се чете вкъщи, а не по време на богослужение в храма. Тогава ние тримата така и направихме…

По-късно до мен се допитваха и други по този въпрос; наскоро дори ме молиха да извърша опело на жена-самоубийца. Аз отказвах, съгласно каноните (правилото на Тимотей Александрийски) и поради вътрешна съпротива на душата ми. Но тъй като помнех наставлението на о. Нектарий, а също и указанието на Новгородския и Петроградски митрополит Григорий, че можем да се молим за самоубийците в домашна молитва, но и тогава – с предварителна молитва за помилване на нас, молещите се, да не прогневим Господа, аз се обърнах към каноника, където пише, че „в Октоиха за всяка събота могат да се намерят заупокойни канони“, но поместеният там канон беше напълно непригоден за молитви за самоубийци, защото се говореше за починали „благочестно“, „във вяра“, „в упокоение“ и пр. Всичко това не подхождаше на съзнателните, „не в умопомрачение“ самоубийци. Затова се наложи почти напълно да се пренапишат почти всички богослужебни текстове. Може на някого да послужат…

А мене да ме помилва Господ за това дръзновение“.

Многогрешен митрополит Вениамин (Федченков)

4.972972972973 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (37 Votes)
cf83ceaccf81cf89cf83ceb70269_e1264065449572.jpgСвикнали да възприемаме самоубийството като строго личен, съзнателен волеви акт, обикновено насочваме вниманието си към възможностите, с които бихме могли да повлияем върху тежките последствия за душата на извършителя му. А последиците са подробно описани в църковните източници. Въпреки ограничеността на тези възможности - най-вече чрез усилната частна молитва, светоотеческият опит показва, че поради неизразимата Божия милост понякога това ограничение не се отнася до резултата от проявената към самоубийците любов и молитвено усърдие. Но изцяло лично дело ли е самоубийството или обществото също е в определено степен съпричастно? Възможно ли е социалните отношения да се регулират по начин, който би предотвратил едно толкова печално решение? Можем ли, като християни, да предпазим брата си (а и себе си) от вероятно най-антихристиянското решение за свършека на земния ни път? При това да успеем да го постигнем в съвременното глобално, секуларизирано, объркано, консуматорско и (по мнението на мнозина) бездуховно общество.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (80 Votes)

безнадеждностЕдин от въпросите, който скандализира много хора, включително и православни християни, е разбирането на Църквата, че нашите братя, които се самоубиват, не се изпращат с християнска служба, а се погребват без опело. За съжаление, много от онези, които се възмущават от това правило на Църквата, дори не се замислят, че от опело, което е молитва, се нуждае именно душата на починалия, за да получи мир и да ѝ помогне в пътя към другия свят. Повечето дори не вярват, че има вечен живот или казват, че „не знаят какво има след смъртта“, като напълно пренебрегват, че и Христос е говорил много за тези неща, но и светците са споделяли своите знания и опит като единени с Троичния Бог и с другите творения. Обвиненията срещу „поповете“ се базират на това, че роднините са оскърбени и че се „опетнява паметта на мъртвия“ пред обществото – никакво безпокойство за следгробните му нужди. Това обаче разкрива повърхностност и егоизъм, които заедно с агресивността (която в някои случаи стига дори до варварски прояви) ги кара да губят правото си, дори ако вярваме, че имат такова.

Каква обаче е причината Църквата да не погребва с опело самоубийците?

Нелепо е да предположим (дори и от атеисти – тогава би било още по-нелепо), че една или друга личност обича повече своя мъртъв приятел или близък отколкото го обичат светците на Църквата, които са станали такива именно, защото са давали всичко от себе си за своя ближен и които са създавали правилата на Църквата, определяли са онова, което е полезно за душата на човека (а не което носи пари на свещеника – ако всичко беше въпрос за пари, нямаше да отказват опело...). Затова е добре да търсим и питаме, но не за да се изживяваме като „революционери“ или „обвинители“ срещу „жестокосърдичието“ и „лицемерието“ на духовниците, мислейки че знаем всичко, докато в главите ни е дълбок мрак по отношение на религията. Актът на самоубийството е отричане на Бога, тъй като е плод на отчаяние, докато християнинът винаги има надежда. Затова и Юда не се спаси, защото се самоуби от отчаяние (гледайки мрака, който го владееше), а не от разкаяние. Ако се разкайваше, със сигурност щеше да се спаси...

 

И рече старецът...
Имало един човек, който ядял много и все бил гладен, и друг, който се задоволявал с малко ядене. Този, който ядял много и все бил гладен, получил по-голяма награда от оня, който се задоволявал с малко ядене.
Apophthegmata Patrum