Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (10 Votes)
Публикуваме избрани правила на Православната църква, касаещи изборът на клирици

Апостолски правила

Ап.6  
Епископ, презвитер или дякон да не приема върху си мирски грижи; инак да бъде низвергнат (За църковните наказания виж в коментара на Никодим Милаш към 5 апостолско правило – тук (текстът е на руски).

Ап.17 
Който след свето кръщение е бил обвързан с два брака или е имал наложница, не може да бъде ни епископ, ни презвитер, ни дякон, ни изобщо да се брои в свещения клир. 

Ап.25 
Епископ, презвитер или дякон, който бъде изобличен в блудство, в клетвопрестъпление или в кражба, нека бъде низвергнат от свещен чин, но без да бъде отлъчен от църковно общение, понеже Писанието казва: "Не въздавай два пъти за едно и същото” (Наум.1:9). Същото важи и за останалите клирици.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (15 Votes)
Получаването на епископски сан e не само издигане в духовната йерархия, не е просто порастване в църковната кариера. Ап. Павел нарича епископите „разпоредници на тайните Божий” (1Кор. 4:1).

Епископското служение е най-високата степен в църковната йерархия, служение, което събира в себе си пълнотата на благодатните дарове, но в същото време е и голяма отговорност.

Тази отговорност е преди всичко за духовното обгрижване на паството. Правилно да преподава Христовото учение, да служи за пример в изпълнението на евангелските заповеди, въплъщавайки в собствения си живот Христовите изисквания за любов към Бога и ближните.

4.537037037037 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (54 Votes)
oP_2.gifСвещ. Павел Аделгейм е роден през 1938 г., детските си години прекарва заедно с майка си на заточение в Казахстан. Баща му е разстрелян през 1942 г. Той постъпва като послушник в Киево-печьорската лавра, а през 1956 г. постъпва в Киевската духовна семинария. Там е изключен по политически причини от тогавашния игумен Филарет Денисенко (сега разколнически патриарх в Киев), а малко по-късно е ръкоположен  за дякон.  Завършва Московската духовна академия, а през 1964 г. става свещеник в Каган. През 1969 г. построява нов храм, арестуван е и е осъден по чл. 190 за „клевета за съветската власт” на 3 години лишаване от свобода. В затвора загубва десния си крак и през 1972 г. излиза инвалид. От 1976 г. служи в Псковска епархия.  Обгрижва два храма, към които работят православно общообразователно училище и приют за деца-инвалиди. Публикуваме откъс от книгата му "Догматът за Църквата в каноните и практиката".

Оръжието, с което епископът държи в подчинение клириците и господства над стадото Христово, се нарича послушание.
Какво се крие зад тази велика дума, с която според словото Божие се измерва нашата любов към Бога?
Какво се крие зад думата, която изразява една от добродетелите на християнската етика?
Какво се крие зад думата, която всяко дете получава от майка си като заповед?
Какво се крие зад думата, която всеки монах произнася пред Бога в своите обети и става основен принцип в неговия живот?

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)
Изминаха вече няколко години от приемането на Закона за вероизповеданията (ЗВ), но въпреки положителните му страни все още  при решаването на някои въпроси вероизповеданията срещат големи трудности. Един такъв проблем например е възстановяването на собствеността върху отнети от комунистическия режим църковни имоти.

Веднага след демократичните промени (1989 г.) се създаде обща нормативна рамка за реституцията на имотите и в продължение на 17 години тя продължава да се изменя, допълва и доусъвършенства. Въпреки това религиозните институции все още срещат непреодолими трудности в този процес. Това важи и за Българската православна църква (БПЦ), която е принудена понякога да води продължителни съдебни дела за доказване на правото си на собственост върху отнетите имоти, които в повечето случаи завършват без резултат.

4.2272727272727 1 1 1 1 1 Rating 4.23 (22 Votes)
Кратко изложение от Ангел Николов Ангелов, бивш главен счетоводител при Софийска митрополия с ръководител митрополит Инокентий от октомври 1994 до юли 2004 г. 

Ваше Благоговейнство, скъпи в Господа братя и сестри църковни настоятели, уважаемо събрание,

Аз съм с богословско и икономическо образование. През 1994 г. работех в частна фирма, когато при мене дойдоха свещеник Стефан Николов Николов (1956-1995 г.), председател на църковното настоятелство при софийския храм "Св. апостоли Петър и Павел" (същият почина след една година от скоротечен рак), когото познавах отпреди като сериозен човек и добър духовник, и богословът Христо Йорданов Латинов, който беше служител в Софийска митрополия с ръководител патриарх Максим. Тогавашният викарен епископ Натанаил (сега митрополит в Благоевград) го беше преместил на друга длъжност, а Латинов беше дотогава ръководител на епархийските и манастирски имоти и стопанства. Двамата ме убеждаваха, че в Църквата трябва да се извършат промени, това впрочем и аз го смятах за необходимо; че на мястото на старите владици, свързани със структурите на Държавна сигурност, трябва да бъдат избрани нови, неопетнени хора.

 

И рече старецът...

Знанието на Кръста е скрито в страданията на Кръста.

Св. Исаак Сирин