Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)
https://dveri.bg/images.jpgНа един конгрес на висшите православни богословски школи естествено е делегатите не само да се занимават с въпросите, съответно с успехите и трудностите на православното богословие като наука в служба на Христовата църква, но и да поговорят pro domo sua. Това е добра възможност те да огледат двора си, да видят доброто у съседа и да се стремят да го приложат, ако пък имат нещо положително в своя живот, да го предложат на другите не с гордост, а с християнско смирение, защото всички следваме псаломското правило: “Не нам, не нам, но имени Твоему дажд, Господи, славу и чест!” (Пс. 113:9).

За православните богословски школи

Няма да се спирам на “Мартината” част в преподаването на свещената наука. На едни места школите ни имат добри условия – по отношение на сгради, финансиране, обществено и държавно признание, на други изпитват трудности, а в недалечното минало те преживяха наистина големи изпитания от външни противници (имам предвид атеистичната държавна политика в страните с комунистическо управление). Ще засегна обаче три важни съставки от живота им: преподавателски състав, студенти и отношения с поместната православна църква.

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)
Доц. Емил ТрайчевНие живеем в бързо променящ се свят. Езици, някога ограничени до далечните краища на света, днес могат да се чуят в ежедневното общуване. Само за няколко десетилетия множество нови думи и изрази влязоха в живота: интернет, кибернетично пространство, “виртуално общество”, генно инженерство, глобализация. От друга страна, много богати на значения и смисъл думи от богословския речник, като “духовност”, “общност” и др. се лишиха от истинския им християнски контекст и се превърнаха в достояние на профанния език. Същата съдба е постигнала и думата “традиция/предание”.

4.4444444444444 1 1 1 1 1 Rating 4.44 (18 Votes)
Слово на декана по повод откриването на новата учебна година в Богословския Факултет към СУ “Климент Охридски”

Ние живеем във време на бърза и динамична интеграция на света. Съвременният исторически материализъм и основаната от него цивилизация изправят света пред грандиозен и драматичен сблъсък. Религиозността се оказва в криза, обусловена от сериозна криза в съзнанието и духовната ориентация на съвременния човек. Любовта между хората се подменя с фарисейска любезност и повърхностен морализъм, идеологически съждения и бюрократични предразсъдъци.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Сестра Магдалина е монахиня в православния манастир “Свети Иоан Предтеча” в Есекс, Англия. Тя има богат опит от своите срещи и занимания с деца и младежи на различна възраст. Наскоро излезе второто издание на книгата й “Децата в Праваославната църква днес”. Настоящият текст е откъс от новата й книга “Разговори с деца”. В тази книга сестра Магдалина споделя уникалния си опит от общуването с деца и родители и дава ценни съвети за това как да възпитаваме децата си в православната вяра в днешното секуларно време.

“Божията майка е наша радост, близка ни е по своята природа като човек и всяка християнска душа се издига към нея с любов”(свети Силуан Атонски). Тя също може да бъде лесно разпозната като конкретна личност. Любовта към Христовата майка ни отвежда до Сина й. Нормално е, когато личната любов започва като детска привързаност - детското сърце е насочено в правилната посока и именно сърцето отвежда човек в Истината.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
Ипостасният образ може да се развива единствено свободно и доброволно. Ясно е, че степента на външна свобода, която даваме на детето по отношение на “този свят” и неговите проявления ще се развива постепенно докато то израства. 

 

И рече старецът...

Когато човек се моли, той се държи към Бога като към приятел – разговаря, доверява се, изразява желания; и чрез това става едно със Самия наш Създател.

Св. Симеон Солунски