Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Открит урок по религия с мултимедийна презентация

Публикувана на Вторник, 09 Май 2006 Написана от Йорданка Василева
4.8095238095238 1 1 1 1 1 Rating 4.81 (21 Votes)
Otkrit_urok.jpgНа 27 април – Светли четвъртък, в СОУ “Христо Ботев”, гр. Септември се проведе открит урок с мултимедийна презентация по религия. Урокът бе изнесен от преподавателя Йорданка Василева по инициатива на новия експерт по религия в РИО – Пазарджик Румяна Зяпкова. В добрата организация и създаването на условия за успешното провеждане на това мероприятие взеха участие директорът на училището, както и целият педагогически и непедагогически състав. На презентацията присъстваха експерти и преподаватели по религия от цялата страна, енорийските свещеници, представители на местната власт и др. гости.

Днешните жени мироносици: една учителка по Религия

Публикувана на Вторник, 09 Май 2006 Написана от Йорданка Василева
4.741935483871 1 1 1 1 1 Rating 4.74 (31 Votes)
Йорданка ВасилеваПредметът Религия е единствената учебна дисциплина, която показва на детето да търси доброто в себе си и в другите, формира детския характер според християнските добродетели, възпитава в любов към цялото Божие творение. Може би не сега, но след години трудът на учителя по религия ще даде своите изобилни плодове и религиозното възпитание ще заеме своето достойно място в българското образование и в цялостното възпитание на децата.
 
Казвам се Йорданка Стефанова Василева. Завършила съм Богословския факултет към Софийски Университет “Св. Климент Охридски” през 1997 г. със специалност магистър по богословие и втора специалност история. Живея в гр. Септември, Пазарджишка област, където моят съпруг е свещеник в храм “Св. свщмчк Харалампий”.

Православните богословски школи – общение и свидетелство

Публикувана на Неделя, 18 Декември 2005 Написана от Иван Ж. Димитров
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)
https://dveri.bg/images.jpgНа един конгрес на висшите православни богословски школи естествено е делегатите не само да се занимават с въпросите, съответно с успехите и трудностите на православното богословие като наука в служба на Христовата църква, но и да поговорят pro domo sua. Това е добра възможност те да огледат двора си, да видят доброто у съседа и да се стремят да го приложат, ако пък имат нещо положително в своя живот, да го предложат на другите не с гордост, а с християнско смирение, защото всички следваме псаломското правило: “Не нам, не нам, но имени Твоему дажд, Господи, славу и чест!” (Пс. 113:9).

За православните богословски школи

Няма да се спирам на “Мартината” част в преподаването на свещената наука. На едни места школите ни имат добри условия – по отношение на сгради, финансиране, обществено и държавно признание, на други изпитват трудности, а в недалечното минало те преживяха наистина големи изпитания от външни противници (имам предвид атеистичната държавна политика в страните с комунистическо управление). Ще засегна обаче три важни съставки от живота им: преподавателски състав, студенти и отношения с поместната православна църква.

Преданието

Публикувана на Четвъртък, 27 Октомври 2005 Написана от доц. д-р Емил Трайчев
4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)
Доц. Емил ТрайчевНие живеем в бързо променящ се свят. Езици, някога ограничени до далечните краища на света, днес могат да се чуят в ежедневното общуване. Само за няколко десетилетия множество нови думи и изрази влязоха в живота: интернет, кибернетично пространство, “виртуално общество”, генно инженерство, глобализация. От друга страна, много богати на значения и смисъл думи от богословския речник, като “духовност”, “общност” и др. се лишиха от истинския им християнски контекст и се превърнаха в достояние на профанния език. Същата съдба е постигнала и думата “традиция/предание”.

Богословското образование в съвременното общество

Публикувана на Вторник, 04 Октомври 2005 Написана от доц. Емил Трайчев
4.4444444444444 1 1 1 1 1 Rating 4.44 (18 Votes)
Слово на декана по повод откриването на новата учебна година в Богословския Факултет към СУ “Климент Охридски”

Ние живеем във време на бърза и динамична интеграция на света. Съвременният исторически материализъм и основаната от него цивилизация изправят света пред грандиозен и драматичен сблъсък. Религиозността се оказва в криза, обусловена от сериозна криза в съзнанието и духовната ориентация на съвременния човек. Любовта между хората се подменя с фарисейска любезност и повърхностен морализъм, идеологически съждения и бюрократични предразсъдъци.Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uqdxd 

Наши партньори

Полезни връзки

 

Препоръчваме