Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Адвентисти и мюсюлмани изучават православно вероучение

Публикувана на Вторник, 29 Януари 2008 Написана от Полина Спирова
4.7241379310345 1 1 1 1 1 Rating 4.72 (29 Votes)
Могат ли деца от различни деноминации да изучават заедно вероучителен предмет? По този въпрос вече години наред спорят министри, депутати, експерти и други специалисти. Една учителка обаче успява да събере на своите занимания деца от различни вероизповедания, водена единствено от любовта си и от желанието си да сподели с тях своята вяра.

По волята на дарители – родолюбиви и боголюбиви радомирци, които в момента живеят зад граница, и с благословението на Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, от есента на 2007 г. в Радомирска духовна околия стартира обучение по вероучение.

Разговорите с децата за Бога

Публикувана на Вторник, 20 Ноември 2007 Написана от проф. С. Куломзина, превод Радостина Ангелова
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (18 Votes)
Отговорността за възпитанието на вяра в Бога у децата винаги е лежала много повече върху семейството, родителите, бабите и дядовците, отколкото върху училищните преподаватели по Закон Божий. А богослужебният език и проповедите обикновено са неразбираеми за децата.

Религиозният живот на децата се нуждае от “откърмяне” и “отглеждане”, а ние, родителите, често сме слабо подготвени и не знаем как да се заемем с това.

Струва ми се, че първо трябва да разберем отличителната особеност на детското мислене и детския духовен живот: децата не разсъждават абстрактно. Може би именно в реалистичния характер на тяхното мислене се крие една от особеностите на детството, за която говори Христос, че на такива е царството небесно. За децата е лесно да си представят реалистично онова, за което ние говорим отвлечено – силата на доброто и злото. Те с особена яркост и пълнота възприемат всичко, например – вкуса на храната, удоволствието от интензивното движение, капките дъжд върху лицето, топлия пясък под босите крачета... 

Религиозното образование в България: А сега накъде...?

Публикувана на Вторник, 06 Ноември 2007 Написана от Двери Бг
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
1_1.jpgСлед като вече години наред въпросът за въвеждането на предмета “Религия” в средното българско училище се разисква безрезултатно, то  в средата на миналия месец се оказахме с две концепции за религиозно образование. Едната подготвена във Варненска и Великопреславска епархия, а другата от обществен съвет, назначен от министър Даниел Вълчев и ръководен от проф. Г. Бакалов. Авторите на първата концепция остават неизвестни, за разлика от създателите на втората. Според нас е наложително авторите на първата концепция да застанат зад имената си, още повече, че в общественото съзнание концепцията на Варненска св. митрополия претендира да е "църковната". Анонимността обаче не се вписва в съборността, защото съборното решение предполага поемането на лична отговорност от всеки.

Сега предстои най-важният въпрос – за легитимацията на двете концепции. Първата концепция получи благословението на Св. Синод още на първо четене и с това сякаш работата по нея приключи. Все още не е ясно как тя ще бъде приложена и къде, тъй като не са водени преговори с Министерството на образованието. Концепцията на проф. Бакалов и обществения съвет е изготвена по поръчка на просветното министерство, но все още предстои да бъде обсъждана от Св. Синод на редовните заседания на архиереите в средата на м. ноември.

Черногорски митр. Амфилохий: Вероучението в училищата има интелектуален характер и не е достатъчно

Публикувана на Понеделник, 05 Ноември 2007 Написана от Владислав Митев
4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (10 Votes)
amfilohije.jpg"Дори да се въведе вероучение в училище, и тогава не бива да се отказваме от неделните училища към храмовете"

Разговор на В. Митев с Черногорския митрополит Амфилохий по време на гостуването му във Варна в началото на септември т. г.

-
Аз имам няколко въпроса във връзка с религиозното образование. Това, което много ни безпокои сега, е упоритият стремеж на държавата да откаже въвеждането на вероучение в училище или да го въведе в такъв вид, че от него да няма никакъв ефект, дори да е опасно. Ние сега с всички сили се стараем да убедим тези политици да позволят най-после на децата да изучават православие. Бихме искали да разберем как стои този въпрос в Черна гора, разрешено ли е в държавните училища да се изучава религия или православие, или нищо не се изучава. Това ме интересува, защото вашата митрополия е част от Сръбската църква, а в Сърбия, доколкото знам, се изучава Закон Божи. Ако във вашата митрополия не се изучава, то защо е така и при това положение от сръбските митрополии помагат ли ви?

Българските граждани са в неведение относно въвеждане на предмета "Религия"

Публикувана на Понеделник, 05 Ноември 2007 Написана от Владислав Митев
2.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 2.71 (7 Votes)
vladislav_2m.jpgКакто вече е известно на повечето читатели, в скоро време в Министерството на образованието и науката предстои да бъде взето решение относно въвеждането в българските държавни училища на общообразователен предмет с предполагаемо название "Религия".

От началото на 2006 г. православни организации, учители, християни, в т. ч. духовници, преподаватели по богословие и много други български граждани положиха усилен труд, за да подкрепят подетата във Варненска и Великопреславска епархия инициатива за възстановяване на религиозното образование, унищожено през годините на "реалния социализъм". Техните усилия не бяха без резултат... Както беше публикувано в "Двери на православието", тази година министърът на образованието Даниел Вълчев възложи на проф. Бакалов, зам.-ректор на Софийския университет, да събере екип, който да подготви концепция за въвеждане на религиозно образование.Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uqdx4 

Наши партньори

Християнство и култура

HK 187Константинополски патриарх Вартоломей (Архондонис)
Религия и общество. Фундаментализъм и расизъм

Александър Смочевски
Инициативи на Александрийската патриаршия за свикване на Всеправославен събор (1924-1943)

Прот. Павел Събев
Четири схолии към литургийното евангелие за Неделя преди Рождество Христово

Калин Янакиев
Сакраменталната природа на брака

Марио Коев
Analogical isomorphism. Слоеве на реалността

Полезни връзки

 

Препоръчваме