Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Черногорски митр. Амфилохий: Вероучението в училищата има интелектуален характер и не е достатъчно

Публикувана на Понеделник, 05 Ноември 2007 Написана от Владислав Митев
4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (10 Votes)
amfilohije.jpg"Дори да се въведе вероучение в училище, и тогава не бива да се отказваме от неделните училища към храмовете"

Разговор на В. Митев с Черногорския митрополит Амфилохий по време на гостуването му във Варна в началото на септември т. г.

-
Аз имам няколко въпроса във връзка с религиозното образование. Това, което много ни безпокои сега, е упоритият стремеж на държавата да откаже въвеждането на вероучение в училище или да го въведе в такъв вид, че от него да няма никакъв ефект, дори да е опасно. Ние сега с всички сили се стараем да убедим тези политици да позволят най-после на децата да изучават православие. Бихме искали да разберем как стои този въпрос в Черна гора, разрешено ли е в държавните училища да се изучава религия или православие, или нищо не се изучава. Това ме интересува, защото вашата митрополия е част от Сръбската църква, а в Сърбия, доколкото знам, се изучава Закон Божи. Ако във вашата митрополия не се изучава, то защо е така и при това положение от сръбските митрополии помагат ли ви?

Българските граждани са в неведение относно въвеждане на предмета "Религия"

Публикувана на Понеделник, 05 Ноември 2007 Написана от Владислав Митев
2.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 2.71 (7 Votes)
vladislav_2m.jpgКакто вече е известно на повечето читатели, в скоро време в Министерството на образованието и науката предстои да бъде взето решение относно въвеждането в българските държавни училища на общообразователен предмет с предполагаемо название "Религия".

От началото на 2006 г. православни организации, учители, християни, в т. ч. духовници, преподаватели по богословие и много други български граждани положиха усилен труд, за да подкрепят подетата във Варненска и Великопреславска епархия инициатива за възстановяване на религиозното образование, унищожено през годините на "реалния социализъм". Техните усилия не бяха без резултат... Както беше публикувано в "Двери на православието", тази година министърът на образованието Даниел Вълчев възложи на проф. Бакалов, зам.-ректор на Софийския университет, да събере екип, който да подготви концепция за въвеждане на религиозно образование.

Списък на образователните филми на филмово студио "Св. Харалампий"

Публикувана на Сряда, 31 Октомври 2007 Написана от Йорданка Василева
4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)
Списък на образователните филми, подготвени във филмово студио "Св. свщмчк Харалампий", гр. Септември, в помощ на учителите по религия.

СПИСЪК С АВТОРСКИ ФИЛМИ:

1. “Празници на Пресвета Богородица”. DVD, продължителност-18 минути.

Темата на филма е съобразена с учебната програма на предмета “Религия”, която включва урочна единица “Св. Дева Мария”. Съдържанието на филма обхваща земния живот и прослава на Божията Майка, представени като поредица от най-големите Богородични празници – Рождество Богородично, Въведение на Пресвета Богородица, Благовещение, Успение Богородично и Покров Богородичен. При изработката на филма са използвани Богородични икони, православни песнопения и кратки разкази за всеки празник.

Слайд-филмът е създаден с образователна цел за часовете по религия като помощно средство за учителя онагледяване на уроците и при подготовка за практически занимания – рисуване на икони, посветени на Св. Богородица и Богородичните празници. Филмът може да се използва във всички класове на начален, среден и горен етап в средното училище, както и във всички възрастови групи в неделно училище.

Дискусия: Концепция на Св. Синод на БПЦ за религиозното образование

Публикувана на Сряда, 17 Октомври 2007 Написана от -
4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (23 Votes)
1_14.jpgОтносно статута на учебния предмет „Религия” в българското общообразователно училище

„Науката и религията не могат да бъдат в разпра”
М. В. Ломоносов 

Настоящата концепция изразява официалната позиция на Светия Синод на Българската Православна Църква по въпроса на църковно-държавните отношения за религиозното образование в детските градини и българското училище.

Документът отразява общоцърковното гледище в сферата на взаимоотношенията на Църквата с държавата относно статута на учебния предмет „Религия”. Той установява конкретни аспекти – педагогически цели, насоченост, характер, подходи и организационна обезпеченост на учебния предмет "Религия" и за прилагането му.

Мотивираността на този документ се основава на богословски, педагогически, православно-педагогически, организационно-технологични източници, Конституцията на Република България, законите на страната и международноправните актове, по които Република България е страна.

Сектантство и православие в училище

Публикувана на Понеделник, 17 Септември 2007
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)
photo_big_136069.jpgВ началото на първата европейска учебна година с пълна сила пролича занемареността на българското училище, останало през цялото време на прехода в дъното на обществения интерес. Българските учители са основната двигателна сила в това все по-тежко и неблагодарно поприще. Един проблем като че ли остава извън нашето внимание, а той е много сериозен – значението на мирогледната основа на учителя. Защото, както и да е организирана една учебна програма, каквито и предмети и учебници да се издават, учителят е този, който формира, наред с родителите, основата на светоусещането и светогледа на детето и на младежа.Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uqdx4 

Редакционни

Наши партньори

Полезни връзки

 

Препоръчваме