Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Концепция за въвеждане на учебен предмет "Религия" в българското училище

Публикувана на Вторник, 05 Февруари 2008 Написана от Съвет по въпросите на обучението по религия в училище
3.8461538461538 1 1 1 1 1 Rating 3.85 (13 Votes)
Публикуваме пълния текст на Концепцията за въвеждане на учебен предмет "Религия" в българското училище, изготвена от обеществен съвет под ръководството на проф. Георги Бакалов.

Религията в русенските училища - между "дребните" неудобства и интереса на учениците

Публикувана на Петък, 01 Февруари 2008 Написана от Росица Георгиева, ст.експерт по “Религия” в РИО - Русе
4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)
Обучението по религия е факт в съвременното българско училище. Вече десета учебна година това обучение се опитва да изгради у децата познание за Бога и за вечните човешки ценности, които съвременното ни общество или изкривява, или напълно загърбва и подменя.

Училищата в Област Русе са сред първите в България, които през учебната 1997/1998 година въведоха обучението по религия под формата на свободно избираем предмет (СИП). Обучението започва с около 80 ученици от І до ІV клас. Преподавателите са трима: Лора Мариянова, Борислав Мариянов и Ивайло Кръстев. С течение на времето интересът към предмета се засилва – както сред учениците, така и сред техните родители. Именно родителите са тези, които всяка година попълват молби и заявления от името на своите деца, за да бъдат включени в групите по религия.

Адвентисти и мюсюлмани изучават православно вероучение

Публикувана на Вторник, 29 Януари 2008 Написана от Полина Спирова
4.7241379310345 1 1 1 1 1 Rating 4.72 (29 Votes)
Могат ли деца от различни деноминации да изучават заедно вероучителен предмет? По този въпрос вече години наред спорят министри, депутати, експерти и други специалисти. Една учителка обаче успява да събере на своите занимания деца от различни вероизповедания, водена единствено от любовта си и от желанието си да сподели с тях своята вяра.

По волята на дарители – родолюбиви и боголюбиви радомирци, които в момента живеят зад граница, и с благословението на Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, от есента на 2007 г. в Радомирска духовна околия стартира обучение по вероучение.

Разговорите с децата за Бога

Публикувана на Вторник, 20 Ноември 2007 Написана от проф. С. Куломзина, превод Радостина Ангелова
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (18 Votes)
Отговорността за възпитанието на вяра в Бога у децата винаги е лежала много повече върху семейството, родителите, бабите и дядовците, отколкото върху училищните преподаватели по Закон Божий. А богослужебният език и проповедите обикновено са неразбираеми за децата.

Религиозният живот на децата се нуждае от “откърмяне” и “отглеждане”, а ние, родителите, често сме слабо подготвени и не знаем как да се заемем с това.

Струва ми се, че първо трябва да разберем отличителната особеност на детското мислене и детския духовен живот: децата не разсъждават абстрактно. Може би именно в реалистичния характер на тяхното мислене се крие една от особеностите на детството, за която говори Христос, че на такива е царството небесно. За децата е лесно да си представят реалистично онова, за което ние говорим отвлечено – силата на доброто и злото. Те с особена яркост и пълнота възприемат всичко, например – вкуса на храната, удоволствието от интензивното движение, капките дъжд върху лицето, топлия пясък под босите крачета... 

Религиозното образование в България: А сега накъде...?

Публикувана на Вторник, 06 Ноември 2007 Написана от Двери Бг
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
1_1.jpgСлед като вече години наред въпросът за въвеждането на предмета “Религия” в средното българско училище се разисква безрезултатно, то  в средата на миналия месец се оказахме с две концепции за религиозно образование. Едната подготвена във Варненска и Великопреславска епархия, а другата от обществен съвет, назначен от министър Даниел Вълчев и ръководен от проф. Г. Бакалов. Авторите на първата концепция остават неизвестни, за разлика от създателите на втората. Според нас е наложително авторите на първата концепция да застанат зад имената си, още повече, че в общественото съзнание концепцията на Варненска св. митрополия претендира да е "църковната". Анонимността обаче не се вписва в съборността, защото съборното решение предполага поемането на лична отговорност от всеки.

Сега предстои най-важният въпрос – за легитимацията на двете концепции. Първата концепция получи благословението на Св. Синод още на първо четене и с това сякаш работата по нея приключи. Все още не е ясно как тя ще бъде приложена и къде, тъй като не са водени преговори с Министерството на образованието. Концепцията на проф. Бакалов и обществения съвет е изготвена по поръчка на просветното министерство, но все още предстои да бъде обсъждана от Св. Синод на редовните заседания на архиереите в средата на м. ноември.Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uqdxp 

Наши партньори

Полезни връзки

 

Препоръчваме