Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Църквата не е готова да влезе в клас

Публикувана на Сряда, 12 Март 2008 Написана от Проф. дякон Андрей Кураев
4.2857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (28 Votes)
1_30.jpg
При въвеждането в училищата на новата дисциплина "Основи на православната култура" [1] е напълно естествено да зададем въпроса: научна ли е тя и има ли вече формирано научно предание (школа) за нея? Не по-малко естествено е да запитаме конкретните педагози: какво е тяхното отношение към тази научна школа, запознати ли са с основните имена, трудове, концепции в тази дисциплина, която те желаят не да изучават, а вече да преподават?

Да се обърнем с тези въпроси към новия курс „Основи на православната култура”. Възможен ли е аналитично-културологичен разказ за православието? Да. Трудовете и имената на Алексей Лосев, Михаил Бахтин, Сергей Аверинцев, Юрий Лотман, Арон Гуревич, Александър Панченко, Борис Успенски говорят за това, че такава научна школа и методология вече съществува. Всички те са писали в съветски времена, а Борис Успенски пише и досега. Тогава и дума не е можело да става за директна проповед. Но добросъвестното научно изследване си проправяло път. Книгите на Аверинцев или Арон Гуревич станаха катехизиси за цяло едно поколение от съветската интелигенция.

Православното вероучение влезе в час

Публикувана на Сряда, 06 Февруари 2008 Написана от Веселка Венкова, в. Дума
4.9166666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (12 Votes)
"2_1.jpgГосподи Иисусе Христе, помилвай ме!" - повтарят след митрополит Николай с неукрепнали гласчета учениците на Гинка Жечева и се прекръстват неумело. Това е първият им урок по православно вероучение, от който те ще запомнят вълнението, че лично Пловдивският владика ги е поръсил със светена вода и "а, бе"-то на вярата. Другото е шум, светкавици от камери, много външни хора в класната стая и безброй въпроси "защо"?

На първия им урок по вероучение са дошли и родители, малчуганите са пременени и горди, че ще ги дават по телевизията.

Учителката им по вяра е завършила богословие в Софийския университет, но работи като медицинска сестра. Гинка Жечева се надява, че примерът, който Пловдив дава на цялата страна, ще е заразителен. Учебният план, подготвен от отдел "Образование" в общината, експерта по религия в РИО на МОН и митрополията основно по черковния календар, съдържа уроци за християнското семейство, как да се държим в храма, светите изображения в него, молитвата-разговор, вярата в Бога ни прави по-добри. Разработени са и теми по празнична обредност и християнски традиции. Това е началото - за първите уроци по православно вероучение са записани 924 деца, основно от първи и втори клас. Разпределени са в 59 групи, които в 26 училища на Пловдив ще водят педагози-богослови.

Примерна програма за предмета "Религия"

Публикувана на Вторник, 05 Февруари 2008 Написана от Съвет по въпросите на обучението по религия в училище
3.7692307692308 1 1 1 1 1 Rating 3.77 (13 Votes)
Примерна програма за предмета "Религия". Приложение към Концепцията за религиозно образование, подготвена от обществен съвет под ръководството на проф. Бакалов.

Концепция за въвеждане на учебен предмет "Религия" в българското училище

Публикувана на Вторник, 05 Февруари 2008 Написана от Съвет по въпросите на обучението по религия в училище
3.8461538461538 1 1 1 1 1 Rating 3.85 (13 Votes)
Публикуваме пълния текст на Концепцията за въвеждане на учебен предмет "Религия" в българското училище, изготвена от обеществен съвет под ръководството на проф. Георги Бакалов.

Религията в русенските училища - между "дребните" неудобства и интереса на учениците

Публикувана на Петък, 01 Февруари 2008 Написана от Росица Георгиева, ст.експерт по “Религия” в РИО - Русе
4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)
Обучението по религия е факт в съвременното българско училище. Вече десета учебна година това обучение се опитва да изгради у децата познание за Бога и за вечните човешки ценности, които съвременното ни общество или изкривява, или напълно загърбва и подменя.

Училищата в Област Русе са сред първите в България, които през учебната 1997/1998 година въведоха обучението по религия под формата на свободно избираем предмет (СИП). Обучението започва с около 80 ученици от І до ІV клас. Преподавателите са трима: Лора Мариянова, Борислав Мариянов и Ивайло Кръстев. С течение на времето интересът към предмета се засилва – както сред учениците, така и сред техните родители. Именно родителите са тези, които всяка година попълват молби и заявления от името на своите деца, за да бъдат включени в групите по религия.Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uqdxp 

Наши партньори

Християнство и култура

HK 187Константинополски патриарх Вартоломей (Архондонис)
Религия и общество. Фундаментализъм и расизъм

Александър Смочевски
Инициативи на Александрийската патриаршия за свикване на Всеправославен събор (1924-1943)

Прот. Павел Събев
Четири схолии към литургийното евангелие за Неделя преди Рождество Христово

Калин Янакиев
Сакраменталната природа на брака

Марио Коев
Analogical isomorphism. Слоеве на реалността

Полезни връзки

 

Препоръчваме