Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Разговорите с децата за Бога

Публикувана на Вторник, 20 Ноември 2007 Написана от проф. С. Куломзина, превод Радостина Ангелова
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (18 Votes)
Отговорността за възпитанието на вяра в Бога у децата винаги е лежала много повече върху семейството, родителите, бабите и дядовците, отколкото върху училищните преподаватели по Закон Божий. А богослужебният език и проповедите обикновено са неразбираеми за децата.

Религиозният живот на децата се нуждае от “откърмяне” и “отглеждане”, а ние, родителите, често сме слабо подготвени и не знаем как да се заемем с това.

Струва ми се, че първо трябва да разберем отличителната особеност на детското мислене и детския духовен живот: децата не разсъждават абстрактно. Може би именно в реалистичния характер на тяхното мислене се крие една от особеностите на детството, за която говори Христос, че на такива е царството небесно. За децата е лесно да си представят реалистично онова, за което ние говорим отвлечено – силата на доброто и злото. Те с особена яркост и пълнота възприемат всичко, например – вкуса на храната, удоволствието от интензивното движение, капките дъжд върху лицето, топлия пясък под босите крачета... 

Религиозното образование в България: А сега накъде...?

Публикувана на Вторник, 06 Ноември 2007 Написана от Двери Бг
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
1_1.jpgСлед като вече години наред въпросът за въвеждането на предмета “Религия” в средното българско училище се разисква безрезултатно, то  в средата на миналия месец се оказахме с две концепции за религиозно образование. Едната подготвена във Варненска и Великопреславска епархия, а другата от обществен съвет, назначен от министър Даниел Вълчев и ръководен от проф. Г. Бакалов. Авторите на първата концепция остават неизвестни, за разлика от създателите на втората. Според нас е наложително авторите на първата концепция да застанат зад имената си, още повече, че в общественото съзнание концепцията на Варненска св. митрополия претендира да е "църковната". Анонимността обаче не се вписва в съборността, защото съборното решение предполага поемането на лична отговорност от всеки.

Сега предстои най-важният въпрос – за легитимацията на двете концепции. Първата концепция получи благословението на Св. Синод още на първо четене и с това сякаш работата по нея приключи. Все още не е ясно как тя ще бъде приложена и къде, тъй като не са водени преговори с Министерството на образованието. Концепцията на проф. Бакалов и обществения съвет е изготвена по поръчка на просветното министерство, но все още предстои да бъде обсъждана от Св. Синод на редовните заседания на архиереите в средата на м. ноември.

Черногорски митр. Амфилохий: Вероучението в училищата има интелектуален характер и не е достатъчно

Публикувана на Понеделник, 05 Ноември 2007 Написана от Владислав Митев
4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (10 Votes)
amfilohije.jpg"Дори да се въведе вероучение в училище, и тогава не бива да се отказваме от неделните училища към храмовете"

Разговор на В. Митев с Черногорския митрополит Амфилохий по време на гостуването му във Варна в началото на септември т. г.

-
Аз имам няколко въпроса във връзка с религиозното образование. Това, което много ни безпокои сега, е упоритият стремеж на държавата да откаже въвеждането на вероучение в училище или да го въведе в такъв вид, че от него да няма никакъв ефект, дори да е опасно. Ние сега с всички сили се стараем да убедим тези политици да позволят най-после на децата да изучават православие. Бихме искали да разберем как стои този въпрос в Черна гора, разрешено ли е в държавните училища да се изучава религия или православие, или нищо не се изучава. Това ме интересува, защото вашата митрополия е част от Сръбската църква, а в Сърбия, доколкото знам, се изучава Закон Божи. Ако във вашата митрополия не се изучава, то защо е така и при това положение от сръбските митрополии помагат ли ви?

Българските граждани са в неведение относно въвеждане на предмета "Религия"

Публикувана на Понеделник, 05 Ноември 2007 Написана от Владислав Митев
2.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 2.71 (7 Votes)
vladislav_2m.jpgКакто вече е известно на повечето читатели, в скоро време в Министерството на образованието и науката предстои да бъде взето решение относно въвеждането в българските държавни училища на общообразователен предмет с предполагаемо название "Религия".

От началото на 2006 г. православни организации, учители, християни, в т. ч. духовници, преподаватели по богословие и много други български граждани положиха усилен труд, за да подкрепят подетата във Варненска и Великопреславска епархия инициатива за възстановяване на религиозното образование, унищожено през годините на "реалния социализъм". Техните усилия не бяха без резултат... Както беше публикувано в "Двери на православието", тази година министърът на образованието Даниел Вълчев възложи на проф. Бакалов, зам.-ректор на Софийския университет, да събере екип, който да подготви концепция за въвеждане на религиозно образование.

Списък на образователните филми на филмово студио "Св. Харалампий"

Публикувана на Сряда, 31 Октомври 2007 Написана от Йорданка Василева
4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)
Списък на образователните филми, подготвени във филмово студио "Св. свщмчк Харалампий", гр. Септември, в помощ на учителите по религия.

СПИСЪК С АВТОРСКИ ФИЛМИ:

1. “Празници на Пресвета Богородица”. DVD, продължителност-18 минути.

Темата на филма е съобразена с учебната програма на предмета “Религия”, която включва урочна единица “Св. Дева Мария”. Съдържанието на филма обхваща земния живот и прослава на Божията Майка, представени като поредица от най-големите Богородични празници – Рождество Богородично, Въведение на Пресвета Богородица, Благовещение, Успение Богородично и Покров Богородичен. При изработката на филма са използвани Богородични икони, православни песнопения и кратки разкази за всеки празник.

Слайд-филмът е създаден с образователна цел за часовете по религия като помощно средство за учителя онагледяване на уроците и при подготовка за практически занимания – рисуване на икони, посветени на Св. Богородица и Богородичните празници. Филмът може да се използва във всички класове на начален, среден и горен етап в средното училище, както и във всички възрастови групи в неделно училище.Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uqdxp 

Наши партньори

Полезни връзки

 

Препоръчваме