Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Правни аспекти на религиозното образование

Публикувана на Сряда, 16 Април 2008 Написана от Отец Никифор (Василев)
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
1_51.jpgВ навечерието на светлия християнски празник Вход Господен в Йерусалим реших да напиша тази статия, защото мисля, че е време да посрещнем Господ Иисус Христос в нашето общество и да престанем да Го разпъваме с атеизма си десетилетия наред. С акта на св. цар Борис Михаил за всеобщо покръстване българите нашата държава се роди за нов живот и само тогава тя е просперирала, когато не е изменяла на своята вяра. Една от основните теми, които се дебатира в обществото през тези години е въвеждането на задължително религиозно образование в българските училища. Задължителното религиозно образование е свързано  с едно неотменимо и суверенно човешко право - правото на вероизповедание. Във всички международни актове за човешките права то е посочено като едно от основните човешки права.

Не искам да ни говорят за вярата и религията като на туристи

Публикувана на Петък, 14 Март 2008 Написана от Полина Спирова
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)
Цвети, Симона, ЙоанаРазговор с ученици от София за съвременното училище и предмета „Религия”

Какво дава и какво отнема днешното училище на децата? Какво им липсва в дългия списък от учебни предмети, които изучават още от началните класове? Само знания ли трябва да получат децата в училище, или имат нужда от внимание, общуване, диалог. В студиото на радио „Сион” разговаряме с шестима ученици за това как възприемат идеята да имат още един предмет за изучаване - „Религия” и дали има място религията в съвременното българско училище и общество.

В разговора участват деца на различна възраст: Йоана Михайлова от 4 клас на 20 ОУ, Божидар Цветанов от 9 кл. на 128 училище, Георги Сангалевич от 11 кл. на Националната гимназия за древни езици и култура (НГДК), Симона Равалиева и Цвети Борисова от 10 кл. на 9 Френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" и Никола Бакалов от 11 кл. на 164 Испанска гимназия „Мигел де Сервантес”.

Църквата не е готова да влезе в клас

Публикувана на Сряда, 12 Март 2008 Написана от Проф. дякон Андрей Кураев
4.2857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (28 Votes)
1_30.jpg
При въвеждането в училищата на новата дисциплина "Основи на православната култура" [1] е напълно естествено да зададем въпроса: научна ли е тя и има ли вече формирано научно предание (школа) за нея? Не по-малко естествено е да запитаме конкретните педагози: какво е тяхното отношение към тази научна школа, запознати ли са с основните имена, трудове, концепции в тази дисциплина, която те желаят не да изучават, а вече да преподават?

Да се обърнем с тези въпроси към новия курс „Основи на православната култура”. Възможен ли е аналитично-културологичен разказ за православието? Да. Трудовете и имената на Алексей Лосев, Михаил Бахтин, Сергей Аверинцев, Юрий Лотман, Арон Гуревич, Александър Панченко, Борис Успенски говорят за това, че такава научна школа и методология вече съществува. Всички те са писали в съветски времена, а Борис Успенски пише и досега. Тогава и дума не е можело да става за директна проповед. Но добросъвестното научно изследване си проправяло път. Книгите на Аверинцев или Арон Гуревич станаха катехизиси за цяло едно поколение от съветската интелигенция.

Православното вероучение влезе в час

Публикувана на Сряда, 06 Февруари 2008 Написана от Веселка Венкова, в. Дума
4.9166666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (12 Votes)
"2_1.jpgГосподи Иисусе Христе, помилвай ме!" - повтарят след митрополит Николай с неукрепнали гласчета учениците на Гинка Жечева и се прекръстват неумело. Това е първият им урок по православно вероучение, от който те ще запомнят вълнението, че лично Пловдивският владика ги е поръсил със светена вода и "а, бе"-то на вярата. Другото е шум, светкавици от камери, много външни хора в класната стая и безброй въпроси "защо"?

На първия им урок по вероучение са дошли и родители, малчуганите са пременени и горди, че ще ги дават по телевизията.

Учителката им по вяра е завършила богословие в Софийския университет, но работи като медицинска сестра. Гинка Жечева се надява, че примерът, който Пловдив дава на цялата страна, ще е заразителен. Учебният план, подготвен от отдел "Образование" в общината, експерта по религия в РИО на МОН и митрополията основно по черковния календар, съдържа уроци за християнското семейство, как да се държим в храма, светите изображения в него, молитвата-разговор, вярата в Бога ни прави по-добри. Разработени са и теми по празнична обредност и християнски традиции. Това е началото - за първите уроци по православно вероучение са записани 924 деца, основно от първи и втори клас. Разпределени са в 59 групи, които в 26 училища на Пловдив ще водят педагози-богослови.

Примерна програма за предмета "Религия"

Публикувана на Вторник, 05 Февруари 2008 Написана от Съвет по въпросите на обучението по религия в училище
3.7692307692308 1 1 1 1 1 Rating 3.77 (13 Votes)
Примерна програма за предмета "Религия". Приложение към Концепцията за религиозно образование, подготвена от обществен съвет под ръководството на проф. Бакалов.Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uy3yw 

Редакционни

Наши партньори

Полезни връзки

 

Препоръчваме