Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Православното вероучение влезе в час

Публикувана на Сряда, 06 Февруари 2008 Написана от Веселка Венкова, в. Дума
4.9166666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (12 Votes)
"2_1.jpgГосподи Иисусе Христе, помилвай ме!" - повтарят след митрополит Николай с неукрепнали гласчета учениците на Гинка Жечева и се прекръстват неумело. Това е първият им урок по православно вероучение, от който те ще запомнят вълнението, че лично Пловдивският владика ги е поръсил със светена вода и "а, бе"-то на вярата. Другото е шум, светкавици от камери, много външни хора в класната стая и безброй въпроси "защо"?

На първия им урок по вероучение са дошли и родители, малчуганите са пременени и горди, че ще ги дават по телевизията.

Учителката им по вяра е завършила богословие в Софийския университет, но работи като медицинска сестра. Гинка Жечева се надява, че примерът, който Пловдив дава на цялата страна, ще е заразителен. Учебният план, подготвен от отдел "Образование" в общината, експерта по религия в РИО на МОН и митрополията основно по черковния календар, съдържа уроци за християнското семейство, как да се държим в храма, светите изображения в него, молитвата-разговор, вярата в Бога ни прави по-добри. Разработени са и теми по празнична обредност и християнски традиции. Това е началото - за първите уроци по православно вероучение са записани 924 деца, основно от първи и втори клас. Разпределени са в 59 групи, които в 26 училища на Пловдив ще водят педагози-богослови.

Примерна програма за предмета "Религия"

Публикувана на Вторник, 05 Февруари 2008 Написана от Съвет по въпросите на обучението по религия в училище
3.7692307692308 1 1 1 1 1 Rating 3.77 (13 Votes)
Примерна програма за предмета "Религия". Приложение към Концепцията за религиозно образование, подготвена от обществен съвет под ръководството на проф. Бакалов.

Концепция за въвеждане на учебен предмет "Религия" в българското училище

Публикувана на Вторник, 05 Февруари 2008 Написана от Съвет по въпросите на обучението по религия в училище
3.8461538461538 1 1 1 1 1 Rating 3.85 (13 Votes)
Публикуваме пълния текст на Концепцията за въвеждане на учебен предмет "Религия" в българското училище, изготвена от обеществен съвет под ръководството на проф. Георги Бакалов.

Религията в русенските училища - между "дребните" неудобства и интереса на учениците

Публикувана на Петък, 01 Февруари 2008 Написана от Росица Георгиева, ст.експерт по “Религия” в РИО - Русе
4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)
Обучението по религия е факт в съвременното българско училище. Вече десета учебна година това обучение се опитва да изгради у децата познание за Бога и за вечните човешки ценности, които съвременното ни общество или изкривява, или напълно загърбва и подменя.

Училищата в Област Русе са сред първите в България, които през учебната 1997/1998 година въведоха обучението по религия под формата на свободно избираем предмет (СИП). Обучението започва с около 80 ученици от І до ІV клас. Преподавателите са трима: Лора Мариянова, Борислав Мариянов и Ивайло Кръстев. С течение на времето интересът към предмета се засилва – както сред учениците, така и сред техните родители. Именно родителите са тези, които всяка година попълват молби и заявления от името на своите деца, за да бъдат включени в групите по религия.

Адвентисти и мюсюлмани изучават православно вероучение

Публикувана на Вторник, 29 Януари 2008 Написана от Полина Спирова
4.7241379310345 1 1 1 1 1 Rating 4.72 (29 Votes)
Могат ли деца от различни деноминации да изучават заедно вероучителен предмет? По този въпрос вече години наред спорят министри, депутати, експерти и други специалисти. Една учителка обаче успява да събере на своите занимания деца от различни вероизповедания, водена единствено от любовта си и от желанието си да сподели с тях своята вяра.

По волята на дарители – родолюбиви и боголюбиви радомирци, които в момента живеят зад граница, и с благословението на Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, от есента на 2007 г. в Радомирска духовна околия стартира обучение по вероучение.Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uy3yw 

Наши партньори

Полезни връзки

 

Препоръчваме