Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Урок-презентация „Благовещение Богородично“

Публикувана на Вторник, 23 Март 2010 Написана от Двери
4.9487179487179 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (39 Votes)

25d.jpgУрокът „Благовещение Богородично“ е предназначен за ученици от горните класове или възрастни курсисти в прицърковните школи. Той предполага познаване на евангелското събитие, както и познания върху библейската история.

Целта на урока е да се разкрие смисълът на събитието Благовещение за човечеството в контекста на Божието домостроителство. Урокът е изграден върху паралела на избора, който прави Ева (и Адам) в райската градина (с последвалия грях на прародителите и изгонването им от Рая), и решението на Мария, с което се поставя началото на нашето спасение. Така учениците ще могат да сравнят последствията от изборите, които правят двете жени. Представените разкази разкриват и какви са по принцип резултатите за човека при избора да отхвърли Божията воля  и благодат и какво става, когато се съгласи на единодействие с Бога. Учениците ще разберат коя е „Втората Ева“ и по какво се различава от първата. Сравняват се два библейски текста: старозаветния от Бит. 3:1-13 и новозаветния разказ за Благовещение в Лука 1:26-38. За изясняване на смисъла на празника са използвани части от Акатиста на св. Богородица, както и кратък текст от Три слова за Богородица от св. Николай Кавàсила. Презентацията е достъпна на в SlideShare тук, за да я източите използвайте „clip slide“ бутона в горния десен ъгъл.

Деца и възрастни рисуват икони

Публикувана на Неделя, 21 Март 2010 Написана от Полина Спирова
4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (30 Votes)
Младенка Ланджева рисуваОт осем години деца и възрастни навлизат в тайните на иконографското изкуство под ръководството на две преподавателки - Младенка Ланджева – по иконопис и Вера Жекова – по богословие, в школата към Енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен” .

Курсът се състои от два модула – богословие и иконография. Идеята е, че не може да се изучава техниката на иконописта без да се навлезе в православната вяра, която е основата на иконографията. И децата, и възрастните изучават въпроси, свързани със Свещеното Писание, Свещ. Предание на Църквата, Личността на Иисус Христос, светците, как се извършва канонизацията, какъв е смисълът на християнските празници и т.н.

С Младенка Ланджева разговаряме за сегашното състояние на школата по иконопис, която тя основава преди осем години и успешно развива до сега. Тя стартира само със  занимания с деца, но по-късно и възрастни хора започват да проявяват интерес.

Постът - пробуждането на душата

Публикувана на Вторник, 16 Март 2010 Написана от Двери БГ
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)
Picture1.jpgУрокът-презентация „Постът – пробуждането на душата” е предназначен за ученици в горните гимназиални класове и за възрастни в училищата по катехизис. Насочен е към слушатели във възрастта, когато постът има не само възпитателна и нравоучителна функция. Може да се разглежда като мотивационен урок, който да поощри участието на учениците в църковния пост. Разкриването на духовните основи и значение на поста, би могло да мотивира повече хора, желаещи да живеят духовен живот, да пристъпят към него. Разглежда се смисълът на християнския пост по принцип и е подходящ за презентация и през четирите годишни поста. Постът е разгледан през призмата на цялата духовна история на човечеството – от грехопадението на прародителите през изкупителното дело на Христос до мястото му в живота на всеки християнин. Към темата за поста може да се подходи от много и различни гледни точки. В този урок сме погледнали на поста като средство за откриването на човека към Бога и духовния свят, към ближните и към самия себе си. Погледнали сме на поста като средство на пробуждането на душата и като начин да развием своята чувствителност към Бога и духовното дело. Постът ни помага да почувстваме и осъзнаем своята разделеност от Бога и да пожелаем да Го потърсим, според думите на Спасителя: „Докле е с тях младоженецът, те не могат да постят; но ще дойдат дни, когато ще им отнемат младоженеца, и тогава, през ония дни ще постят.” (Мат. 2:19-20). Презентацията е достъпна на в SlideShare тук, за да я източите използвайте "clip slide" бутона в горния десен ъгъл.
 

Историята на една учителка по вероучение в Радомир

Публикувана на Сряда, 24 Февруари 2010 Написана от Полина Спирова
4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (20 Votes)
Историята на Лидия Блажкова не се различава много от тази на други учители по религия у нас. Отличават ги само подробностите. Това е историята на една учителка, която иска да учи децата какво означава да си християнин. На това тя е подчинила живота си. С тази идея отива да учи в Богословския факултет, завършва и посвещава всичките си усилия и време на преподаването на религия на децата в Радомир и околността.  Усилията, които полага, са огромни, заплащането – нищожно. За историята на Лидия сигурно ще прочетат нейни колеги, които вероятно са минали по този път и разбират искреното й желание да се посвети на това служение. Ако тази история прочетат хора от други сфери – икономисти, банкери, компютърни специалисти, мениджъри и т. н., вероятно ще бъдат озадачени как някой може да полага толкова труд и усилия и за това да не получава почти никакви средства.

Урок-презентация на тема "Великият пост - време на подвиг"

Публикувана на Четвъртък, 18 Февруари 2010 Написана от Двери БГ
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (41 Votes)
Picture1.jpg„Великият пост – време на подвиг” е темата на урока, предназначен за деца от 5-8 клас. Занятието обхваща първите пет седмици от Великия пост – от Неделя на Православието до Неделята на св. Мария Египетска. Урокът е част от по-широк модул, който представя целия постен Триод от Неделята на митаря и фарисея до Пасха. Периодът на Великия пост е толкова наситен с теми и послания, че е много трудно те да бъдат представени обобщено пред аудитория, която все още няма достатъчно познания по тези въпроси. Освен това, темите от периода на Великия пост са тясно свързани с православното богослужение, а учениците от общообразователните (а и от прицърковните) училища все още нямат познания и опит от великопостното богослужение.  За нуждите на урока е избрана една от темите  – за подвига - която се проследява във всички седмици на поста, така че децата да получат представа за връзката между великопостните седмици и да разберат посланието, което Църквата изпраща чрез тях. Като водещ мотив е изведена темата за подвига, тъй като е близка на детския манталитет. Учениците в тази възраст са запленени от образите на ярки герои, на които искат да подражават. Темата за подвига и героизма им е близка и вдъхновяваща за тях. Затова пред учениците ще се разкрият образите на ярки духовни герои – светци – които Църквата представя в богослужението на Великия пост. Чрез образите на тези светци учениците ще се запознаят със същността на великопостния подвиг като подвиг на духа и ще открият реализацията му във всеки от неделните образи.  Те ще разкрият пред децата възможността всеки човек да полага усилия и да побеждава греховете си в желанието да достигне Бога.

Слайд-презентацията позволява на преподавателя да онагледи дадения урок. Тя осигурява основата на заниманието. Според възрастта на учениците и нивото на техните познания, учителят би могъл да разшири и задълбочи новите знания по темата. 
 
Презентацията е достъпна на в SlideShare тук, за да я източите използвайте "clip slide" бутона в горния десен ъгъл.
 Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uyxkh 

Наши партньори

Полезни връзки

 

Препоръчваме