Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Три съвременни мита за религиозното образование

Публикувана на Неделя, 10 Октомври 2010 Написана от Полина Спирова
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (80 Votes)
Васнецов В. М., Тримата богатириОще в началото на 90-те години, в зората на дебатите за въвеждането на религиозното образование, в общественото пространство се появиха три мита за вероучението. Оттогава те продължават да се тиражират и  повтарят. В последните седмици тези митове преживяват ренесанс, влизайки в текстовете на петиции, декларации и интервюта на членове Св. Синод и негови служители.

Първият мит е за състоянието на религиозното образование преди 9 ІХ 1944 г.

Вторият е сравнението на неделните (прицърковните училища) с килийните от епохата на Възраждането.

Третият е идеята, че създаването на неделни (прицърковни) училища ще блокира (отмени, спре) въвеждането на религиозно образование в общообразователните училища.

Ще разгледаме всеки един от тези митове и ще се опитаме да ги развенчаем, защото те влияят отрицателно на каузата за преподаване на децата и младежите на България на основите на православната ни вяра.

Св. апостоли Петър и Павел – учители на вселената

Публикувана на Понеделник, 28 Юни 2010 Написана от Двери
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

St Peter and PaulУрокът, посветен на св. апостоли Петър и Павел, има за цел да разкрие личността, делото и значението на мисионерската работа на св. апостоли. Още в заглавието акцентът е поставен върху подвига им на Христови проповедници в целия тогавашен цивилизован свят. Общото им проповедническо дело обяснява, защо паметта на двамата се празнува в един и същи ден.

Презентацията е достъпна в SlideShare тук, а за да я източите използвайте „clip slide“ бутона в горния десен ъгъл.

Проблеми на въцърковяването

Публикувана на Четвъртък, 27 Май 2010 Написана от Игумен Пьотр (Мещеринов)
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (40 Votes)
mon12_1.jpgЕто вече 20 години, откакто нашата Църква получи свобода, и към нея се присъединиха много хора. Мнозина свързаха живота си с Църквата, станаха монаси, свещеници, църковнослужители. В края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век това бе възприето като чудо, предизвикваше еуфория, възторг от възраждането на Църквата. Но ето че оттогава минаха 15 години. Погледнато отвън, Църквата наистина се възроди – възстановиха се или бяха построени наново храмове и манастири, Църквата стана активен и значим участник в обществените процеси. Но когато погледнем към изминалите години под друг ъгъл, картината няма да бъде така ведра. Главното за Църквата не са храмовите сгради, не почетното място в държавата, а хората, православните християни, техният пълноценен църковен, духовен, християнски живот. И тук се сблъскваме с големи проблеми. Влезлите в Църквата в края на 80-те и началото на 90-те години хора често констатират на изповед и в лични разговори все по-силно проявяващ се „провал” в християнското им поприще... като че нещо „не се е получило”.

Урок-презентация „Възнесение Господне“

Публикувана на Четвъртък, 13 Май 2010 Написана от Двери
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

analipsis_1.jpgУрокът е предназначен за ученици в средния гимназиален курс. Изграден е върху основната идея за Възнасянето на Христос като заключителен етап от Христовото дело на земята за спасението на хората. Децата ще разберат, защо е било необходимо Христос да се раздели с учениците Си и да се възнесе, защо не се възнася веднага след Възкресението, а остава с апостолите 40 дни, къде отива и какво се променя за човека с Неговото възнесение. В процеса на работа децата ще работят с евангелския текст за празника и със Символа на вярата. Наситеният с догматично съдържание празник е представен в достъпен вид, но предполага базови познания за християнското учение. Използвани са знания от предишни уроци от поредицата на Двери „В помощ на учителя по вероучение“ за грехопадението на първите хора, благата вест за въплъщението на Бог Слово и други. Възнесение се явява венецът на Христовото дело и отваря за човечеството небесата, които до този момент са затворени за него. Въпреки че на пръв поглед изглежда, че Христос се разделя с хората, в края на урока децата ще разберат, че Възнесението съединява хората с Бога по един съвсем нов и небивал дотогава начин. Презентацията е достъпна на в SlideShare тук, за да я източите използвайте „clip slide“ бутона в горния десен ъгъл.

Урок "Благовещение Богородично" за най-малките

Публикувана на Четвъртък, 25 Март 2010 Написана от Двери БГ
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)
g754.jpgУрокът „Благовещение Богородично” е предназначен за деца от 1 до 4 клас. Учениците ще се запознаят с евангелския текст за празника, с иконата на празника и с основните истини на вярата, които се разкриват в него. Използвани са православни икони и детски рисунки, които правят материала по-понятен на детското световъзприемане. Целта е децата да разберат смисъла на Благовещение като Радостна вест не само за Дева Мария, но и за цялото човечество. Поради тази причина е включена и темата за изгонването на прародителите от Рая, последиците от това и необходимостта на човечеството от Спасител. Изяснява се в какво се изразява спасителното дело на Христос и какво е участието на света Богородица в него. Презентацията може да бъде свалена от хранилището на Двери тук.Презентацията е достъпна на в SlideShare тук, за да я източите използвайте "clip slide" бутона в горния десен ъгъл.Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/urcrh 

Наши партньори

Полезни връзки

 

Препоръчваме