Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Парижкият извор на живо предание

Публикувана на Сряда, 09 Март 2011 Написана от Юлия Талева
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (35 Votes)
Paris_St_Serge_entrance_door.jpg„Париж, улица „Крим” 93, недалеч от парка „Бют Шомон” – Православният богословски институт „Св. Сергий” разкрива чара си. Веднъж прекрачили желязната порта с издигнат на върха кръст, тръгваме по криволичеща нагоре пътечка. Вдясно ще видим малка сграда с островърх червеникав покрив, украсена с фреска с образа на свети Сергий Радонежки (14 в.). Руската мистика сякаш ни приветства и ни приканва да продължим пътя. Още няколко метра нагоре и сред дърветата забелязваме църквата, която се извисява над разнороден ансамбъл от три постройки. И заинтригува с двойната си стълба и още някакъв източен елемент. Когато пристъпим вътре, иконите и стенописите убедително налагат усещането, че сме „другаде”. Едно потънало в зеленина „другаде” сред бетонната вселена на града, пристан на мир и тишина сред околната глъч. Духовно и културно „другаде”.[1]

Времето е запазило почти непокътнат този дискретен и привлекателен с духовното си излъчване облик на православния институт „Св. Сергий Радонежки” – сякаш знак за неговата неизменна устойчивост на изпитанията през 85 годишната му история, а и за дълбокия корен на православната богословска традиция, прозорливо съживявана, обновявана и вписвана в духа на съвременността. Най-старото православно висше учебно заведение в Западна Европа, създадено в условията на изгнаничество, остава уникално със съдбата си да оцелее без подкрепата на държавна или църковна институция, да постигне авторитета на водач в православното богословие, да осъществи срещата между църковната и интелектуалната мисъл, между християнския Изток и Запад и да даде на света няколко поколения свещенослужители, богослови, иконографи, църковни музиканти и просветени миряни, осмислили богословието като начин на живот.  

Христос като учител: Срещата с жената хананейка

Публикувана на Събота, 05 Февруари 2011 Написана от Полина Спирова
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (51 Votes)
Неделното евангелско четиво за срещата на Иисус Христос с хананейката поразява читателя с яркия образ на жената -езичничка, умоляваща Христос да изцели дъщеря й, която страдала от бяс. Читателите са смутени от тежките, дори груби думи, които Спасителят отправя към страдащата жена: не е добре да се вземе хлябът от чедата и да се хвърли на псетата. Въпреки това хананейката не губи вяра и продължава да умолява: да, Господи, ала и псетата ядат от трохите, що падат от трапезата на господарите им. Отговорът й предизвиква възхищението на Христос: о, жено, голяма е твоята вяра; нека ти бъде по желанието ти!

Срещата е описана от двама евангелисти – Матей (15:21-28) и Марк (7:24-30).

Много проповеди и тълкувания са посветени на образа на хананейката и на примера й за непоколебима вяра и дълбоко смирение. Но този евангелски разказ може да се погледне и от друг ъгъл, да го наречем педагогически, който разкрива пред нас качествата на Иисус Христос като Учител.

Три съвременни мита за религиозното образование

Публикувана на Неделя, 10 Октомври 2010 Написана от Полина Спирова
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (80 Votes)
Васнецов В. М., Тримата богатириОще в началото на 90-те години, в зората на дебатите за въвеждането на религиозното образование, в общественото пространство се появиха три мита за вероучението. Оттогава те продължават да се тиражират и  повтарят. В последните седмици тези митове преживяват ренесанс, влизайки в текстовете на петиции, декларации и интервюта на членове Св. Синод и негови служители.

Първият мит е за състоянието на религиозното образование преди 9 ІХ 1944 г.

Вторият е сравнението на неделните (прицърковните училища) с килийните от епохата на Възраждането.

Третият е идеята, че създаването на неделни (прицърковни) училища ще блокира (отмени, спре) въвеждането на религиозно образование в общообразователните училища.

Ще разгледаме всеки един от тези митове и ще се опитаме да ги развенчаем, защото те влияят отрицателно на каузата за преподаване на децата и младежите на България на основите на православната ни вяра.

Св. апостоли Петър и Павел – учители на вселената

Публикувана на Понеделник, 28 Юни 2010 Написана от Двери
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

St Peter and PaulУрокът, посветен на св. апостоли Петър и Павел, има за цел да разкрие личността, делото и значението на мисионерската работа на св. апостоли. Още в заглавието акцентът е поставен върху подвига им на Христови проповедници в целия тогавашен цивилизован свят. Общото им проповедническо дело обяснява, защо паметта на двамата се празнува в един и същи ден.

Презентацията е достъпна в SlideShare тук, а за да я източите използвайте „clip slide“ бутона в горния десен ъгъл.

Проблеми на въцърковяването

Публикувана на Четвъртък, 27 Май 2010 Написана от Игумен Пьотр (Мещеринов)
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (40 Votes)
mon12_1.jpgЕто вече 20 години, откакто нашата Църква получи свобода, и към нея се присъединиха много хора. Мнозина свързаха живота си с Църквата, станаха монаси, свещеници, църковнослужители. В края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век това бе възприето като чудо, предизвикваше еуфория, възторг от възраждането на Църквата. Но ето че оттогава минаха 15 години. Погледнато отвън, Църквата наистина се възроди – възстановиха се или бяха построени наново храмове и манастири, Църквата стана активен и значим участник в обществените процеси. Но когато погледнем към изминалите години под друг ъгъл, картината няма да бъде така ведра. Главното за Църквата не са храмовите сгради, не почетното място в държавата, а хората, православните християни, техният пълноценен църковен, духовен, християнски живот. И тук се сблъскваме с големи проблеми. Влезлите в Църквата в края на 80-те и началото на 90-те години хора често констатират на изповед и в лични разговори все по-силно проявяващ се „провал” в християнското им поприще... като че нещо „не се е получило”.Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/urfrw 

Наши партньори

Полезни връзки

 

Препоръчваме