Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Урок за св. Николай, 1 клас

Публикувана на Вторник, 05 Декември 2023 Написана от Полина Спирова, Елена Дюлгерова
1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Св. НиколайТема на урока: Св. Николай (по програмата на МОН за учебен предмет религия християнство - православие за 1 клас)

Цел на урока: Учениците да се запознаят с личността на св. Николай като добротворец, който помага на хората. Учениците да научат какво означава да проявяваш щедрост.

Урокът е подготвен и изнесен от гл. ас. д-р Полина Спирова, ръководител на педагогическата практика на студентите в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", и Елена Дюлгерова, базов учител по религия в 150-о ОУ. Занятието се проведе на 4 декември 2023 г.

Здравейте ученици,

Радваме се да ви видим всички вас от клуба „Пазители на доброто“.

Хайде да си направим списък на членовете на нашия клуб. Ще го закача тук на таблото и ще го виждаме всеки път, когато идвате в кабинета по религия, и ще се радваме, че толкова много ученици в това училище са пазители на доброто.

- Затова първата ни задача днес ще бъде да направим списък на учениците от клуба "Пазители на доброто".

- Добре, чудесно се получи. Закачвам списъка тук.

А за днес съм ви приготвила една история. И за нея ще имам нужда от вашата помощ, защото в историята има загадка, която заедно ще разгадаем. Така че днес вие ще бъдете част от едно разследване. 

Урок за светите архангели

Публикувана на Сряда, 08 Ноември 2023 Написана от Полина Спирова, Елена Дюлгерова
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Clipboard04Тема на урока: Ангелите - наши пазители (по програмата на МОН за учебен предмет религия християнство - православие за 1 клас)

Цел на урока: Учениците да знаят за невидимия свят на ангелите като Божи вестители и пазители на доброто; да се стараят в своето ежедневие да са пазители на доброто, според силите си.

Урокът е подготвен и изнесен от гл. ас. д-р Полина Спирова, ръководител на педагогическата практика на студентите в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", и Елена Дюлгерова, базов учител по религия в 150-о ОУ. Занятието се проведе на 7 ноември 2023 г.

Здравейте ученици,
Днес сме ви подготвили един урок за невидимите неща. Те може и да са тук, но не се виждат. Възможно ли е това? Може ли тук да има нещо, което ние не виждаме?

Урок за св. Петка, за 1. клас

Публикувана на Петък, 13 Октомври 2023 Написана от Полина Спирова, Елена Дюлгерова
1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Rilski proekt FACE2Тема: Св. Петка (от учебната програма по Християнство Православие, одобрена от МОН)

Възраст: Първи клас

Цел на урока: Учениците да се запознаят с някои черти от личността на св. Петка - скромност, състрадание към другите. Поведенчески модел: да забелязваме другите, да се съобразяваме с тях, скромност в облеклото.

Урокът е подготвен и изнесен от гл. ас. д-р Полина Спирова, ръководител на педагогическата практика на студентите в Богословския факултет на СУ, и Елена Дюлгерова, базов учител по религия в 150 ОУ. Занятието се проведе на 9 октомври 2023 г.

Здравейте ученици,

Днес ние ще ви разкажем необикновената история на една жена. Нейното име е Петка. Тъй като е била необикновена, тя е светица, свята жена, я наричаме още света Петка. Чували ли сте това име? Не сте? Значи ще ви бъде интересно да научите за нея.  Тя е живяла много отдавна, когато още не е имало фотографии, не са правили снимки. Но имаме неин портрет, по-особен, казва се икона. Искате ли да видите как е изглеждала тя?

Показва се икона на св. Петка.

Възможности за религиозно обучение от разстояние в електронна среда

Публикувана на Вторник, 08 Юни 2021 Написана от Полина Спирова
4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)

244fd061dec542524064bb68535131dc girl 5662435 1920Изследване, проведено сред седемдесет и осем учители по Религия в общообразователните училища, центровете за подкрепа и личностно развитие (ОДК), в детски градини и прицърковни училища в страната, показва, че близо половината от тях са провеждали под някаква форма религиозно обучение от разстояние в електронна среда по време на ковид-пандемията.

Проучването, обхващащо периода от март 2020 до март 2021 г., е направено от д-р Полина Спирова, главен асистент в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. В него са взели участие учители по Религия, начални учители, които преподават и Религия, учители в прицърковни училища за деца и възрастни. Изследователският интерес се фокусира върху трите групи преподаватели, защото често те имат сходни образование и квалификация, както и почти едни и същи условия за педагогическа работа и развитие.

„Добротворецът“ – филм в памет на митр. Неофит Видински

Публикувана на Петък, 26 Февруари 2021 Написана от Двери
4.9718004338395 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (461 Votes)

Добротворецът„Благата дума трогва, а добрият пример привлича“ – тези думи на митр. Неофит Видински вдъхновиха екипа на Двери да направи документален филм в памет на един от най-харизматичните църковни лидери, белязали родната история със своята дейност и лично присъствие.

По повод петдесетгодишнината от смъртта му представяме филма „Добротворецът“ с участието на духовници, изследователи и близки на бележития църковник. В споделените от тях впечатления, свидетелства и ярки спомени като червена нишка минава паметта за духовник с голямо сърце, посветил живота си на служението на ближните.Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uy6yy 

Наши партньори

Християнство и култура

HK 187Константинополски патриарх Вартоломей (Архондонис)
Религия и общество. Фундаментализъм и расизъм

Александър Смочевски
Инициативи на Александрийската патриаршия за свикване на Всеправославен събор (1924-1943)

Прот. Павел Събев
Четири схолии към литургийното евангелие за Неделя преди Рождество Христово

Калин Янакиев
Сакраменталната природа на брака

Марио Коев
Analogical isomorphism. Слоеве на реалността

Полезни връзки

 

Препоръчваме