Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Адвентисти и мюсюлмани изучават православно вероучение

Вторник, 29 Януари 2008 Написана от Полина Спирова
Могат ли деца от различни деноминации да изучават заедно вероучителен предмет? По този въпрос вече години наред спорят министри, депутати, експерти и други специалисти. Една учителка обаче успява да събере на своите занимания деца от различни вероизповедания, водена единствено от любовта си и от желанието си да сподели с тях своята вяра.

По волята на дарители – родолюбиви и боголюбиви радомирци, които в момента живеят зад граница, и с благословението на Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, от есента на 2007 г. в Радомирска духовна околия стартира обучение по вероучение.

Заниманията се водят от богослова Лидия Блажкова. Тя е родена в София, но живее в Радомир. Завършила е Техническия университет със специалност Автоматизация на дискретното производство (АДП). Работата като инженер не я удовлетворява, тя  записва да учи в Богословския факултет в София и посвещава живота си на богословието, което според нея е нейното призвание. След завръщането си в Радомир, където е израснала и където са домът и близките й, тя отказва работа по инженерната си специалност и поема трудния път на учител по вероучение, който я обрича на изтощителни пътувания, подготовка на занимания, каквито никой дотогава не е подготвял, на търсене на дидактични и помощни материали.

 

Радомир е един от градовете в България, които най-много са засегнати от сектите: в него има адвентисти, евангелисти (петдесетни), баптисти, свидетели на Йехова...

Началото на вероучителните занимания, които води Лидия, е поставено през месец октомври в Дома за деца, лишени от родителски грижи “Радост” в с. Дрен. Там са сформирани две групи. В едната се обучават 10 деца в предучилищна възраст. Заниманията с тях се провеждат в СОУ “Хр. Ботев”. В другата група вероучение изучават 16 деца на възраст 4-5 години. Обучението с тях е в дом „Радост”. Заниманията се провеждат със съгласието на директорите на училището и на дома - г-жа Антоанета Борисова и г-жа Даниела Йорданова. Малчуганите учат вероучение веднъж седмично по един час.

В дом „Радост” в с. Дрен живеят деца от 0 до 7 г. Една част от тях са оставени от родителите си в дома за отглеждане, други са сираци и се надяват да бъдат осиновени. Досега не са изучавали вероучение и първоначално приемат учителката си с недоверие. В самотата и несигурността на своя живот децата са се научили да не се доверяват, да не се привързват бързо, да мислят само за себе си, за да оцелеят. Заниманията по вероучение им разкриват друг свят: на любовта, грижата, жертвоготовността и прошката. Сега децата с радост и нетърпение очакват Блажкова (те я наричат така) за поредното занимание. Особено много обичат да рисуват, да пеят и рецитират. Учителката вижда, че децата имат нужда от родителска грижа и ласка, затова някои от малката група искат да им държи ръчичката, когато ги учи да се кръстят или когато оцветяват. Никой не може да замени родителската любов и тя винаги ще липсва в живота на тези изоставени деца, но Лидия се стреми да им покаже, че не са сами, че Бог бди над тях и няма да ги изостави, каквото и да им се случи. Повечето от децата не са кръстени. Накъде ще поемат те след като напуснат дома, това никой не знае, но заниманията по вероучение внасят лъч светлина и друг поглед върху живота им. В подготвителната група, която се обучава в СОУ “Хр. Ботев”, се обучават още шест деца. Четири от тях са от мюсюлмански семейства, дошли на работа в Радомирския край и живеещи в селата Владимир и Долна Диканя. Те също присъстват в часовете по вероучение.

Лидия започва работа и с деца от Радомир. На 6 декември 2007 г. (Никулден) с тържествен водосвет и с първия урок за св. Николай, архиепископ Мирликийски и чудотворец, започват заниманията по вероучение в Целодневната детска градина “Осми март”. На тържеството присъства и старшият експерт по предучилищно възпитание от Районния инспекторат на МОН в Перник – г-жа Юлия Раденкова. Тук за вероучение се записват децата от трета (5-годишни) и четвърта (6-годишни) група. Обучението се провежда по искане на директорката г-жа Бистра Тонева и със съгласието на родителите на децата. Сега вероучение изучават всички деца от четвърта група (25) и 16 малчугани от трета група. Децата, чиито родители не са дали съгласието си (5 деца от трета група), не присъстват в часовете. Някои от посещаващите вероучение деца са на родители адвентисти. Въпреки принадлежността си към сектата, тези родителите първи са дали съгласието си чедата им да изучават вероучение, а те с радост и активно участват в заниманията.

По случай Рождественските празници всички възпитаници от двете детски градини, които изучават вероучение, получават като подаръци книжки за оцветяване с православна тематика.  

На 14 декември 2007 г. Лидия Блажкова провежда първата си среща с учениците от IIб клас (20 деца) на ОУ “Христо Смирненски” в часа по “Околен свят”. По желание на децата на 20 декември тя им  изнася урок на тема „Раждането на Иисус Христос”. Заниманията се провеждат по искане на класната ръководителка г-жа Елена Янкова и с голямо желание от страна на децата. 

На 20 декември 2007 г. своя първи урок чуват и децата от II, III и IV клас на Начално училище “Любословие". И тук повечето от присъствалите на първия урок деца са от семейства на адвентисти. Лидия открива, че те са религиозно грамотни и ентусиазирани да научат повече за Господ Иисус Христос.
Сега Лидия Блажкова подготвя беседи по вероучение, които ще се провеждат в Клуба на хората с увреждания в Радомир. Начинанието е по идея на председателя на клуба г-н Сашо Симеонов. Предварителната информация е, че там също членуват много евангелисти.  

 


Благодарение на личната ангажираност на Лидия Блажкова с вероучението в града, където живее, и на финансовата подкрепа на българи, живеещи в чужбина, в Радомир вече има места, в които деца и възрастни могат да научат повече за православната вяра и Христовата Църква.

 


На снимката: Лидия Блажкова (в средата) с децата от четвърта група на детска градина "Осми март" в Радомир.

 Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3chf 

Наши партньори

Полезни връзки

 

Препоръчваме