Мобилно меню

4.9298245614035 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (171 Votes)

2021 07 26 0955Служба на св. великомъченица Марина

Вечерна

Господи, воззвах (Пс. 140:1-2), на 6, глас 8:

Господи, извиках към Тебе, чуй ме. Послушай ме, Господи. Господи, извиках към Тебе, побързай към мене; чуй моя глас, когато Те призовавам, чуй ме, Господи!

Да се възнесе молитвата ми пред Тебе като тамян, издигането на ръцете ми да бъде като вечерна жертва, чуй ме Господи!

Подобен: О, преславнаго чудесе́:

Стих: Господи, ако Ти забелязваш беззаконията – кой ще устои, Господи? Но в Тебе е прошката. (Пс. 129:3-4А)

О, странно чудо! Младата и съвсем непорочна девойка победи коварствата и повали на земята надменната гордост на оня, който каза, че ще заличи земята и морето. О, колко голяма е силата и благодатта на Кръста, която ясно ни подкрепя във всичките ни немощи!

Стих: Надявам се на Господа, надява се душата ми; на Неговото слово се уповавам. (Пс. 129:5) (повтаряме горната стихира)

Стих: Душата ми ожида Господ повече, отколкото стража – утрото, много повече, отколкото стража – утрото. Нека се уповава Израил на Господ! (Пс. 129:6)

Всехвална мъченице Марино, нито огънят на мъченията, нито наслада от разкоша, нито светски радости, нито красотата на младостта те отделиха от любовта към Христос, защото разчиташе на превъзходната красота на твоя почитан Жених, с която се удостои, богоблажена.

Стих: Защото у Господ е милостта, и пълно е у Него избавлението, и Той ще избави Израил от всичките му беззакония. (Пс.129:7-8) (повтаряме горната стихира)

Стих: Хвалете Господ, всички народи, прославяйте Го, всички племена. (Пс. 116:1)

Всеславна мъченице Марино, ти достойно се засели в небесните жилища заедно с множествата девици и безбройните мъченици, затова чрез твоите молитви спасявай ония, които с вяра честват паметта ти и предано прибягват към твоята закрила, като изпросиш от Бога прошка на греховете, избавление и голяма милост.

Стих: Защото Неговата милост към нас е велика, и истината Господня пребъдва вечно. (Пс. 116:2) (повтаряме горната стихира)

Слава, глас 2: В града на нашия Бог, в Неговата свята планина, там живее светицата, запазила светилника си да не угасне. Нека чуем похвалата за девата: о, девство, храм Божи! О, девство, слава на мъчениците! О, девство, съжителство с ангелите!

И сега, Богородичен (догматик) на гласа, гл. 2. Прейде сень

Когато дойде благодатта, отмина сянката на закона; както къпината гореше, а не изгаряше, така и ти, Дево, родила и остана девица; вместо огнен стълб изгря Слънцето на правдата, вместо Моисей се яви Христос, спасението на нашите души.

Или Кръстобогородичен (ако празникът е в сряда или петък). Подобен: Егда́ от дре́ва:

Като Те видя прикован на кръстното дърво, непозналата мъж през сълзи казваше: Чедо сладко, защо остави сама мене, която Те родих? Непристъпна Светлина на безначалния Отец, побързай и се прославѝ, за да получат божествена слава тези, които славят Твоите свети страдания.

Вход с кадилница.

Свете тихий: (Творение на св. Софроний, патр. Йерусалимски)

Тиха светлина от светата слава на Безсмъртния, Светия и Блажения Небесен Отец, Иисусе Христе! Като стигнахме до заник слънце и видяхме вечерната светлина, възпяваме Отца, Сина и Светия Дух – Бога. Сине Божий, Който даваш живот, достоен си през всички времена да бъдеш възпяван с приятни гласове. Затова и светът Те слави.

Прокимен на деня.

Сугуба ектения.

Вечерно славословие:

Сподоби ни, Господи, през тази нощ да се запазим от грях. Благословен си, Господи, Боже на отците ни, и хвално и прославено да е името Ти во веки, амин. Да бъде, Господи, милостта Ти над нас, според както Ти се уповаваме. Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби. Благословен си, Владико, вразуми ме чрез Твоите наредби. Благословен си, Светий, просвети ме с Твоите наредби. Господи, Твоята милост е вечна, делата на ръцете Си не изоставяй. На Тебе  подобава хвала, на Тебе подобава пение, на Тебе слава подобава, на Отца, и Сина, и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков! Амин!

Просителна ектения

Стиховни стихири, гл. 2:

Елате, любители на мъчениците, с вяра да почетем Марина, невяста Христова и мъченица, пострадала твърдо за Владетеля на всичко, защото тя украси тялото си с дрехата на девствеността и го облече с мъченическа кръв като със златотъкана одежда, а сега, украсена с двойна корона, стои до Този, Който я увенча.

Стих: Страшен си Ти, Боже, в Твоето светилище. Бог Израилев. (Пс. 67:36)

Голям беше твоят подвиг, наистина голяма и най-отлична беше твоята победа! Защото макар и човешката природа лесно да се плаши и унижава, ти улови невидимия змей, сякаш е малка птица, потъпка този коварен ум и тази голяма планина (Откр. 8:8), а сега ликуваш с ангелите, всехвална Марино.

Стих: Твърдо се уповавах на Господа, и Той се наклони към мене и чу моите вопли. (Пс. 39:1)

На Словото, Което се яви на земята, ти наистина стана избрана невяста, Марино, сияеща с красота и боговдъхновени дела, като с благодатта си направи да повяхнат издънките на безбожието, затова с любов почитаме твоята всесвещена памет и сега прегръщаме ра̀ката с мощите и получаваме от нея изцелителна благодат.

Слава, глас 2: С радостни гласове и със стихове от псалмите да възпеем мъченицата Марина, която повали идолската измама на земята и мъжествено стъпка под нозете си врага. Затова, при кончината си, излетя на небето, носейки на главата си венец и викайки: Тебе, Женише мой, желая, и от любов към Тебе предадох плътта си на огъня, за да се заселя в Твоите вечни жилища, където е домът на веселящите се.

И сега, Богородичен: О, чудо ново от всички древни чудеса! Кой познава майка, родила без мъж и носила на ръце Този, Който държи цялото творение? Родилото се е по Божия воля. Ти си Го носила като младенец в твоите ръце, Пречиста, и като имаш майчинско дръзновение пред Него, не преставай да се молиш за нас, които те почитаме, да бъде милостив и да спаси нашите души.

Или кръстобогородичен. Подобен: Егда́ от дре́ва:

Когато непорочната агница видя своето Агне да бъде влачено доброволно на заколение като Човек, плачейки казваше: бързаш да ме оставиш без рожба, Христе, Който Те родих. Какво си направил, Избавителю на всички? И все пак Те възпявам и славя за Твоята безкрайна доброта надвишаваща ума и думите, Човеколюбче.

Песен на св. Симеон Богоприемец:

Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром, защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, светлина за просвета на езичниците и слава на Твоя народ Израил.

Трисвятое

Тропар, гл.4

Твоята агница – Марина, те призовава с висок глас, Иисусе: Тебе, Женише мой, обичам, и като Те търся, понасям страдания и се съразпъвам, и се съпогребвам с Твоето кръщение, и страдам заради Тебе, за да царувам в Тебе, а и умирам за Тебе, за да живея с Тебе, приеми ме като непорочна жертва, защото с любов се жертвам за Тебе; по нейните молитви спаси душите ни, защото си милостив.

Слава... (друг), гл. 5:

Като се сгоди със Словото, славна Марино, ти изостави всичките си земни връзки и усърдно се подвизава като добра девица, защото мощно потъпка врага, който се яви пред тебе, победителко, а сега изливаш на света даровете на изцеленията.

И сега..., Богородичен: Радвай се, непроходима Господня врата. Радвай се, Стена и Убежище на прибягващите към тебе. Радвай се, безбурно пристанище и невкусила брак, и въпреки това родила твоя Създател и Бог. Никога не преставай да се застъпваш за онези, които възхваляват и се покланят на твоето рождество.

————————————————

УТРИННА

Бог Господь, гл. 4

Стих 1: Славете Господа, защото Той е благ, защото милостта Му е вечна.

Господ е Бог и ни осия, благословен е Идещият в името Господне!

Стих 2: Всички народи ме бяха окръжили, но с името Господне аз ги повалих.

Стих 3: Няма да умра, а ще живея, за да разказвам за делата Господни.

Стих 4: Камъкът, Който отхвърлиха зидарите, Той стана глава на ъгъла, това стана от Господа и е дивно в нашите очи.

Тропар, гл. 4

Твоята агница – Марина, те призовава с висок глас, Иисусе: Тебе, Женише мой, обичам, и като Те търся, понасям страдания и се съразпъвам, и се съпогребвам с Твоето кръщение, и страдам заради Тебе, за да царувам в Тебе, а и умирам за Тебе, за да живея с Тебе, приеми ме като непорочна жертва, защото с любов се жертвам за Тебе; по нейните молитви спаси душите ни, защото си милостив.

Слава... (друг), гл. 5:

Когато се сгоди със Словото, Марино славна, тогава остави всичките си земни връзки зад себе си, и усърдно се състезава като най-добра девица. Защото ти упорито тъпчеше врага, когато той се появи пред тебе, победителко. А сега изливаш лекове и изцеления на света, чрез Божията благодат.

И сега..., Богородичен: Радвай се, непроходима Господня врата. Радвай се, Стена и Убежище на прибягващите към тебе. Радвай се, безбурно пристанище и невкусила брак, и въпреки това родила твоя Създател и Бог. Никога не преставай да се застъпваш за онези, които възхваляват и се покланят на твоето рождество.

Малка ектения

Свещеникът: Защото Твоя е властта и Твое е царството и силата, и славата…

Първи седален, гл. 4.

Ти обикна прекрасния Спасител Христос и с чистота украси душата си, като с множество мъки и страдания се сгоди за Него като непорочна невеста. Затова Той те допусна в небесните селения, всехвална Марино, за да се застъпваш за нас, които те почитаме.

Слава, и сега, Богородичен:

Богородице, ние недостойните няма да млъкнем да говорим за твоите сили. Защото, ако ти не би предстоявала да се молиш за нас, кой би ни избавил от толкова беди? Кой ли би ни запазил досега свободни? Владичице, ние няма да отстъпим от тебе, защото ти винаги спасяваш твоите раби от всякакви злини.

Малка ектения

Втори седален, гл. 1: По Гроб Твой, Спасе

Украсила се с почтен живот и с доблестта на подвига, ти като чисто агне без недостатък тайнствено се съчета с Господ и получи благодатта на изцеленията, като със силата на Духа лекуваш всички болести.

Слава, и сега, Богородичен:

Ние, които с любов прибягваме към твоята доброта, знаем, че си майка Божия и наистина Дева си останала след раждането. Ние, грешните, те имаме за единствена защита, чрез тебе придобихме спасение при изкушенията, единствена непорочна.

Евангелски чин

Дяконът: На Господ да се помолим!

Народът: Господи, помилуй!

Свещеникът: Защото си свят, Боже наш, и сред светии пребъдваш, и на Тебе, Отец и Син, и Свети Дух, подобава всяка слава, чест и поклонение сега и винаги, и во веки веков.

Народът: Амин! Всякое дихание да хвалит Господа (2). Да хвалит дихание всякое Господа.

Дяконът: И за да се удостоим да изслушаме светото Евангелие, Господ Бог да помолим!

Народът: Господи, помилуй (3).

Дяконът: Премъдрост. Да застанем прави, за да изслушаме светото Евангелие.

Свещеникът: Мир на всички!

Народът: И на твоя дух!

Свещеникът: Ще се чете из светото Евангелие според Марк.

Дяконът: Да внимаваме!

Народът: Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе!

Евангелие: (Марк 5:24-34)

По това време подире Му вървеше множество народ и Го притискаха. Една жена, която страдаше от кръвотечение дванайсет години, и много бе претеглила от много лекари, потрошила всичко, що имала, и не бе получила никаква полза, а беше ѝ станало още по-зле, като чу за Иисус, приближи се изотзад между народа и се допря до дрехата Му; защото думаше си: ако се допра само до дрехите Му, ще оздравея. И тозчас пресекна в нея кръвотечението, и тя усети в тялото си, че е изцерена от болестта. А в това време Иисус, като усети в Себе Си силата, която излезе от Него, обърна се към народа и рече: кой се допря до дрехите Ми? Учениците Му казаха: Ти виждаш, че народът Те притиска, а питаш: кой се допря до Мене? Но Той гледаше наоколо, за да види оная, която извърши това. Жената пък в страх и трепет, като знаеше, какво стана с нея, приближи се, падна пред Него и Му каза цялата истина. А Той ѝ рече: дъще, твоята вяра те спаси; иди си смиром и бъди здрава от болестта си.

50 псалом

Слава: По молитвите на апостолите, Милостиви, очисти множеството наши съгрешения.

И сега: По молитвите на Богородица, Милостиви, очисти множеството наши съгрешения.

Стих: Помилвай ме, Боже, по великата Си милост и по множеството Си щедрости очисти беззаконието ми.

Стихира след 50 псалом, гл 6:

Ти поднесе кръвта си като алабастрен съд с миро на своя Жених Христос, непобедима, венценосна мъченице Марино, и в замяна получи от Него нетленен венец, достохвална. Така, като призова спасителното име на Спасителя Христос, ти с красивите си нозе потъпка древния зъл враг и затова се удостои да обитаваш небесните покои като девица и мъченица Христова, многострадална.

Литийна молитва (дяконът)

Канони, Богородичния „Воду прошед“ (отмолебния канон в края на часослова) и на великомъченицата.

Канон на мъченицата, гл. 8.

Акростих: Христовата девица, мъченица, невеста, възпявам с песни.

Песен 1

Ирмос: Преминал водата като по сухо и избягнал египетското зло, израилтянинът възкликна: да възпеем Избавителя и наш Бог!

Припев пред всеки тропар: Света великомъченице Марино, моли Бога за нас!

Като ликуваш при Бога и си изпълнена със зарите от Него, добра девице, подай ми с твоите молитви светоносно сияние.

С мъдрия си ум ти разумно и основателно презря всичко временно, безстойностно и тленно, благословена мъченице Христова, и се сподоби да бъдеш сред небесна светлина.

При тебе идвам като молител, почитана, да ме спасиш от житейските беди, мъченице страдалчице, и да умириш смущаващите ме страсти.

Твоят ум е просветен с мъдрост и благодат, Марино, укрепена с божествена сила, не си се уплашила от заплахите на мъчителите, мъченице за Спасителя.

Богородичен: Показваш пътеката на живота, ти, която зачена истинския Живот и Го роди по плът, Богомайко, като разруши оковите на смъртта.

Песен 3

Ирмос: Няма свят като Господ и няма праведен като нашия Бог, Когото възпява цялото творение: няма по-праведен от Тебе, Господи!

Нито огън, нито бичуване, ни острието на меча, ни суровостта на мъчителите, ни смърт, ни свирепостта на зверовете те отлъчиха от божествената любов, прехвална.

Ти си била непоколебим и непреклоним стълб във времена на беди, всеславна, основа на благочестието, положена върху камъка на вярата, преблажена.

Девица между мъчениците и непобедима мъченичка между девиците си била, сгодена за Христос, Който ти даде двоен венец, всеблажена.

Потоците на твоята света кръв, добра девице, се изляха и угасиха цялата идолска измама, и доведоха множество мъченици при твоя Жених.

Богородичен: Укрепени с благодатта, единодушно те славим като Богородица, защото ти роди Този, Който стана човек и дава живот на всички, и така обнови света.

Седален, гл. 4, по Скоро предвари:

Настана светло тържество, празнуващи, това е паметта на славната мъченица Христова, която весели всички, сияе със зарите на чудесата си в света и носи непрестанно благодат на човеците; по нейните молитви, Христе, спаси душите ни!

Слава, и сега, Богородичен:

Всенепорочна Дево, която си родила свръхестествения Бог, моли Го заедно с безплътните преди края ни да даде прошка на греховете и изправяне на живота на нас, които с вяра и любов те възпяваме по дълг, единствена всевъзпявана.

Или кръстобогородичен:

Като Те гледаше да висиш на кръста, пречистата Твоя майка, Слове Божи, майчински ридаеше: какво е това ново и странно чудо, Сине мой? Как, Животе на всичко, вкусваш смърт, когато можеш да оживиш мъртвите, щом поискаш, защото си милосърден?

Песен 4

Ирмос: Ти си моя опора, Господи, Ти си и моя сила, Ти си мой Бог, Ти си моя радост, Който не остави недрата на Отца, а посети нашата нищета, затова и Ти казвам заедно с пророк Авакум: слава на Твоята сила, Човеколюбче!

Твоят живот наистина беше по Бога и на ангелите много се понрави, а на демонското войнство и техните свирепи слуги се показа непристъпен, защото пееше на Христос: слава на силата Ти, Човеколюбче!

На земята се подвизаваше, всеславна, и като претърпя временни страдания, сега на небето получаваш во веки безконечни въздаяния от Владиката, мъченице славна, като пееш с ангелите: слава на Твоята сила, Човеколюбче!

Сега се радват за тебе девиците, сега се весели съборът мъченици, сега и множеството благочестиви събрани ликуват и се радват, като възклицават с немлъкващи гласове към Владиката: слава на Твоята сила, Човеколюбче!

Напълно красива и неопетнена си, девице, изцяло нескверна невеста се показа на Този, Който обича красотата на душите ни, защото с мъченията и горенето на огън, всеблажена, ти стана по-сияйна и пееш на Христос: слава на Твоята сила, Човеколюбче!

Богородичен: И след раждането си останала единствена чиста, защото само ти единствена роди ипостасното Слово на Отец, съпрестолния Син, Въплътен от тебе, богоневесто, и носиш на ръце Този, Когото никой не може да вмести и Който има власт над всичко.

Песен 5

Ирмос: Незалязваща Светлина, защо ме отхвърли от лицето Си, та външната тъмнина покри мене, окаяния? Но, моля Те, обърни ме и насочи пътя ми в светлината на Твоите заповеди!

Дево, ти премина усилния път на страдалческия подвиг, като божественото желание укрепи твоята женска немощ и на дело показа, че с мисълта за страданията си успяла да владееш над тях, мъченице.

Капките от твоята кръв, мъченице, изтъкаха многоценна багреница и нетленна риза на радостта, с която сега, богомъдра, си облечена на небесата и стоиш пред мисления си Жених.

С веригите на твоите молитви, девойко, си вързала надменния змей и до земята си смирила превъзнесената му някога гордост, защото благият Всеведец знае да изпълни волята на онези, които се боят от Него.

Женихът Слово наистина те украси с божествените венци на висшата слава, защото те видя да страдаш за Него и търпеливо да понасяш огнения пламък и мъките от изтезанията, славна.

Богородичен: Като видяхме, всенепорочна, че с твоето раждане в девство се очиства човешкото естество от древната клетва, славим Родения от тебе, едничка чиста, за добросърдечието Му; Него моли, Дево, да ни спаси!

Песен 6

Ирмос: Очисти ме, Спасителю, защото са много беззаконията ми, и ме избавиш от дълбините на злото, моля Те, защото към Тебе извиках: чуй ме, Боже на моето спасение.

Ти се показа, Марино всеславна, посветена на Христос, красива и неопетнена, чист извор и многоплодна градина, и истинска невеста, и непокътнат рай.

Многоукрасената девойка Те последва, бързайки към благоуханието на Твоето миро, Владико, като с търпение подражаваше на пречистите Ти и прославени страдания.

Многострадална мъченице Марино, съименничка на Господ, ти мъжествено понесе борбата и със силата на кръста гръмко порази оня, който по-рано много се хвалеше с вредния си ум.

Богородичен: Марийо, чисто и всепочитано обиталище на Създателя на всичко, очистилище на душата, дарувай ми сълзи и чуй молитвата ми, Всенепорочна.

Кондак гл. 3, по Дева днес: Украсена с добродетелите на девството, девице, увенчана с раните на мъчението и обагрена с кръвта на подвига, мъченице Марино, ти сияеш с чудесата на изцеренията и благочестиво прие почестите на победата в твоите страдания.

Икос: От дете изгаряна от сърдечна любов към Жениха Христос, почитана, ти се затече като кошута, жадуваща за непресъхващи извори, мъченице дево, и със страданието си запази себе си, като достигна наистина нетленния палат на твоя Творец, украсена и изпъстрена, прославена невесто, венценосна победителка, разкошна свещоносица, дошла в нетленния чертог и приела като злато наградата за победата в твоя подвиг.

В седемнадесетият ден на този месец празнуваме паметта на света великомъченица Марина. По нейните молитви, Христе Боже наш, помилвай ни и ни спаси. Амин!

Песен 7

Ирмос: Еврейските момци дръзновено потъпкаха пламъка в пещта и превърнаха огъня в роса, викайки: Господи Боже, благословен си во веки!

Марино, непристъпната Светлина просвети достойно твоята душа и със сияйни лъчи те озари, за да пееш: Господи Боже, благословен си во веки!

Наистина ти се издигна на божествена висота, защото придоби възвишен разум и се посели в сияйния чертог, за да пееш: Господи Боже, благословен си во веки!

Показа се истинска невеста на Владиката, богоносна Марино, и като непобедима мъченица викаш към Него: Господи Боже, благословен си во веки!

Богородичен: Все още не липсва княз от Юда, защото от тебе неизказано произлезе Владиката, надеждата на народите, Когото благославят всички родове, племена и езици.

Песен 8

Ирмос: Когато зазвучаха съвместно музикалните инструменти и безчислени множества се покланиха на изображението (на царя, б. пр.) в полето Деир (край Вавилон, б. пр.), тримата момци не се подчиниха, а възпяваха Господ и славословеха през всички векове.

Придобила здрав нрав, ти твърдо претърпя страданията и се увенча с победни венци, за да пееш: възпявайте Господ и Го превъзнасяйте през всички векове!

Тайнствен брачен чертог ти приготви на небето, Марино, Женихът на душите, Бог Слово, Когото ти гледаш и пееш: възпявайте Господ и Го превъзнасяйте през всички векове!

Украсена с различни добродетели, ти се удостои с множество дарове и като съзря върховното от желаните неща, извика: възпявайте Господ и Го превъзнасяйте през всички векове!

Ти стана причина за спасение на мнозина, страдалке, и доведе събор от мъченици при Христос, пеейки заедно с тях: възпявайте Господ и Го превъзнасяйте през всички векове!

Богородичен: Чрез тебе, Богородителко, ни се даде помирение (с Бога), защото ти едничка плати дълга, като зачена Господ и Владиката на всичко, пречиста Дево, за спасение на всички.

Песен 9

Ирмос: Изненада се всеки човек от неизказаното Божие снизхождение, когато Всевишният доброволно слезе и прие плът от девическа утроба, като стана човек, затова, верни, да възвеличим пречистата Богородица.

Марино, мъченице Христова, ти наистина усърдно събра вечен и непреходен живот сред райска наслада, като преодоля без вреда острия меч и ярко сияеш с мъченическата си кръв, прекрасна дево.

Любовта ти към Бога, дево, изгори всяка мисъл за вещественото и светското и те показа най-твърда мъченица, която от самото начало сияеше с девствена светлина, всепочитана Марино, затова всички с вяра те ублажаваме.

Чрез твоите молитви, избрана невесто, освободи ме от веригите на греховете ми и скъсай списъка на моите прегрешения, мъченице, която предстоиш в красота пред Христос, твоя всемилостив Жених, и разпръсни мрака на моите страсти.

Свърши лютото превъзнасяне на прелъстителя, защото ето, пострадаха девойки, които забравиха за женското си естество и удържаха победа над него, като ясно поправиха сега падението на прамайката (Ева).

Богородичен: Аз жъна зрял живот, неповреден от дървото на познанието, защото от тебе, Пресвята, разцъфтя дървото на живота – Христос, Който на всички показа входа към живота; затова, Всечиста, благочестиво те изповядваме за Богородица.

Катавасии: Отвèрзу устà моя.

Песен 1

Ще отворя устата си и ще се изпълнят с Дух Свети, и ще произнеса дума за царицата майка, и ще се покажа светло празнуващ, и с радост ще възпея нейните чудеса.

Песен 3

Богородице, жив и изобилен изворе, духовно укрепи в твоята божествена слава събралите се в хор твои певци и ги удостой с венци на славата.

Песен 4

Пребожественият Иисус, Който стои в славата на божествения престол, дойде на лек облак чрез нетленната длан, Божията майка, и спаси тия, които викат: слава, Христе, на Твоята сила.

Песен 5

Всички бяха удивени от твоята божествена слава, защото ти, Дево, която не си изпитала брак, зачена в утробата си Бога на всичко и роди безначалния Син, като даваш спасение на всички, които те възпяват.

Песен 6

Богомъдри, като чествуваме тоя божествен всепочитан празник на Божията майка, елате да пляскаме с ръце и славим Бога, Който се роди от нея.

Песен 7

Богомъдрите (младежи) не почетоха творението вместо Твореца, но като потъпкаха мъжествено огнената заплаха, радваха се и пееха: благословен си, препрославени Господи и Боже на нашите отци!

Песен 8

Стих: Възхваляваме, благословяме, покланяме се на Господ, като Го възпяваме и прославяме през всички векове.

Благочестивите отроци бяха запазени в пещта от Богородичната рожба, която тогава беше предобразувана, а сега е действителна. Той подбужда цялата вселена да пее: Всички твари, възпявайте Господа и Го превъзнасяйте във всички векове. 

Дяконът: Богородицата и майка на Светлината с песни да възвеличим!

Честнейшую

Народът (речитатив): Душата ми величае Господ и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой.

Честнейшую херувим, и слàвнейшую без сравнения серафим, без истления Бога Слова рождшую, сýщую Богородицу тя величаем.

Задето Той милостно погледна унизеността на рабинята Си; защото, ето, отсега ще ме облажават всички родове.

По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, истинска Богородице, величаем.

Задето Силният ми стори велико нещо, и свето е името Му; и Неговата милост е из рода в род за ония, които Му се боят.

Той показа сила с мишцата Си; разпръсна ония, които се гордеят с мислите на сърцето си.

Свали силни от престоли и въздигна смирени; гладни изпълни с блага, а богати отпрати без нищо.

Взе под закрила Израиля, Своя отрок, като си спомни милостта, – както говори на нашите отци, – към Авраама и семето му довека. 

9-та песен от катавасиите 

Нека се радва всеки земнороден, просвещаван духовно, а естеството на безплътните умове, което почита свещеното тържество на Божията майка, нека тържествува и вика: радвай се, всеблажена Богородице, чиста Приснодево.

Малка ектения

Свещеникът: Защото Те хвалят всички небесни сили, и на Тебе въздаваме слава, на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги и во веки веков.

Светилен: по Жени услишите:

Укрепена с кръста на твоя Господ, добра девице, погубила си гордостта на мъчителите, като пострада мъжки, мъченице; а приела от Христа почестите на победата, всемъдра Марино от Господа призвана, моли се за нас, които те почитаме с любов!

Или: Марино, мъченице за Господ и красива невесто-дево, избави народа и града си, като умоляваш Бога да се избавим всички от тлението на гнева и от беди.

Слава, и сега, Богородичен:

Стоящите около тебе богомъдри девици, Богомайко Марие, като царица на рода, при твоя Син бяха доведени като при младоженец, пречиста, и като Цар на всичко, моли Го за нас, Майко Дево!

Или: Изкована от злато кула си (Богородице) и град с дванадесет стени, облян в слънце престол, седалище на Царя и непонятно чудо, как ти кърмиш Владиката?

Хвалитни стихири, гл. 4:

Всякое дихание

Всичко, що диша, да хвали Господ. Хвалете Господ от небесата; Хвалете Го във висините. На Тебе, Боже, подобава песен.

Хвалете Го, всички Негови ангели; хвалете Го, всичките Му сили. На Тебе, Боже, подобава песен.

Стих: Хвалете Го поради Неговото могъщество, хвалете Го поради голямото Му величие. (Пс. 150:2)

Преславна Марино, ти сама отиде с мъжествен дух да претърпиш най-болезнени мъчения; унищожи като прах идолите на езичниците гърци и засрами тиранина враг, който надменно поиска да поставят трона му над звездите, всехвална победителко, и просвети народите.

Стих: Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли. (Пс. 150:3)

Същата стихира.

Стих: Хвалете Го с тимпан и хора̀, хвалете Го със струни и орга̀ни (флейти). (Пс. 150:4)

Славна мъченице, чрез подвизите си ти с вяра върза змея, създателя на злото, и чрез кръста умъртви този, който в древност беше разголил Ева след прегрешението; като имаш Христос за твоя сила, моли Го да избави от гибел и опасности ония, които с вяра извършват твоята почитана памет.

Стих: Хвалете Го със звучни кимвали, хвалете Го с кимвали гръмогласни. Всичко, що диша, да хвали Господа! (Пс. 150:5-6)

На Жениха си ти донесе като скъпоценен дар, славна мъченице, осветения събор на повярвалите чрез чудесата, които ти с вяра ивърши, като чрез Христос преодоля страданията, дори изгарящия огън и мъченията; Той, дево,  като Бог ти даде от небето победата.

Слава, гл. 1: На твърдия камък на изповеданието Божие си се утвърдила, Марино прехвална, врага-убиец в пропастта си потопила и победния венец достойно си приела.

И сега, Богородичен; Ето, пророчеството на Исайя се изпълни: като девица си родила, а след раждането си останала както преди. Защото Бог се роди и така природата на човечеството беше възстановена. Богомайко, не презирай молбите на твоите раби, които ти отправяме в твоя храм, но смили се към твоите раби ти, която носиш на ръце Състрадателния, и Го моли да се спасят нашите души.

Или кръстобогородичен, по Всехвалнии мученици:

Като видя на кръста своето Агънце овчицата и всенепорочна Владичица, нямащ вид и хубост, изплака и каза: уви, къде залезе Твоята хубост, Пресладки? Къде е красотата? Къде е благодатта, огряваща Твоя образ, Сине мой най-любезни?

Велико славословие

Тропар, гл. 4

Твоята агница – Марина, те призовава с висок глас, Иисусе: Тебе, Женише мой, обичам, и като Те търся, понасям страдания и се съразпъвам, и се съпогребвам с Твоето кръщение, и страдам заради Тебе, за да царувам в Тебе, а и умирам за Тебе, за да живея с Тебе, приеми ме като непорочна жертва, защото с любов се жертвам за Тебе; по нейните молитви спаси душите ни, защото си милостив.

Редакция на превода и сверка по гръцкия оригинал: проф. Иван Ж. Димитров

На снимката: Мозайка от входа на църквата "Св. Марина" в двора на Софийската митрополия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8xa3r 

Разпространяване на статията: