Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (121 Votes)

St IgnatiusСлужба на 19 декември 2020 г. за светия свещеномъченик Игнатий Богоносец и св. мчк Бонифаций Тарсийски

На Бог Господ, тропар за събота, гл. 2:

Апостоли, мъченици и пророци, светители, преподобни и праведници, които доблестно извършихте подвига и запазихте вярата, като имате дръзновение пред Спасителя, молим ви, молете Него, Благия, за нас – да се спасят душите ни!

На св. Игнатий, гл. 4

И по нрави съпричастен, и по престол приемник си бил на апостолите, боговдъхновени, като чрез делата си постигнал съзерцания, защото правилно си прилагал словото на истината и чрез вярата си се подвизавал дори до кръв, свещеномъчениче Игнатие; моли Христос Бог да се спасят нашите души!

St BonifatiusСлава, на св. Бонифаций, гл. 4: Мученик Твой, Господи

Твоят мъченик Бонифаций, Господи, със страданието си придоби венеца на нетлението от Тебе, нашия Бог, защото с Твоята сила той победи мъчителите и съкруши нечестивата дързост на демоните; по неговите молитви спаси душите ни.

Или: гл. 4

Изпратен при съсловието на мъчениците, ти стана истински мъченик, като твърдо пострада за Христос, всехвални, и с мощите си се върна при изпратилата те с вяра (Аглая), блажени Бонифацие, моли Христос Бог да получим прошка на греховете си.

И сега... Еже от века утаенное: 

От века скритото и за ангелите неизвестно тайнство, Богородице, чрез тебе се откри на живеещите на земята: Бог се въплъщава в несливащо единство (на двете естества) и заради нас доброволно прие кръст – с него Той възкреси първосъздадения (Адам) и спаси от смъртта душите ни.

Малка ектения: Защото Твоя е властта, и Твое е царството…

Седални от Октоиха по гласа за събота

Първи седален, за мъчениците. Глас 2:

Имайки като свое одеяние Тебе, Който обличаш небето с облаци, в света светците претърпяха мъчения от беззаконниците и разрушиха измамата на идолите; по техните молитви освободи и нас от невидимия враг, Спасителю, и ни спаси.

Стих: Страшен си Ти, Боже, в Твоето светилище, Бог Израилев. (Пс. 67:36)

Апостоли, мъченици и пророци, светители, преподобни и праведници, които доблестно извършихте подвига и запазихте вярата, като имате дръзновение пред Спасителя, молим ви, молете Него, Благия, за нас – да се спасят душите ни!

Стих: Към светиите, които са на земята, и към Твоите избраници – към тях е всичкото ми желание. (Пс. 15:3)

Животодавче, Който като Бог имаш власт над всички живи и мъртви, приеми молитвите на Твоите раби, покажи Своето човеколюбиво милосърдие и дай прошка на душите, които се преселиха с надежда в Тебе, защото си преблаг в добросърдечието Си.

Слава, и ны́не, Богородичен: Вся́ па́че смы́сла 

Всички твои тайнства, Богородице, превъзхождат всяка мисъл и слава! Запечана в чистота и пазена в девство, ние те знаем като нелъжовна майка, родила истинския Бог; Него моли да се спасят душите ни!

Втори седален, за мъчениците, глас 2.

Христе Боже, Който си направил Твоите светии да сияят повече от злато и като благ си прославил Твоите преподобни, умоляван от тях като човеколюбив дай мир в нашия живот и издигни молитвата ни като тамян, защото си единственият (Бог), Който почиваш сред светиите.

Стих: Блажен е оня, когото си Ти избрал и приближил да живее в Твоите двори, Господи. (Пс.64:5)

Страдалци за Господ, блажена е земята, напоена с вашата кръв, и свети са обителите, приели вашите души, защото на арената вие надвихте враговете и дръзновено проповядвахте Христос; молим ви, молете Него, Благия, за нас – да се спасят душите ни!

Стих: Неговата душа ще пребъде в добро място(Пс.24:13)

Помени, Господи, като благ душите на Твоите раби и прости им, ако в живота си нещо са съгрешили, защото никой не е безгрешен освен Тебе, Който можеш и на починалите да дадеш покой.

Слава, и ны́не, Богородичен: 

Богородице Дево Марийо, която си родила Избавителя и Спасителя Христос, измоли Неговата благост заедно с апостолите и мъчениците, и пророците, с преподобните и свещеномъчениците да ни дарува очистване на греховете и велика милост.

50 псалом

Канони: един от Октоиха, после на св. Игнатий (20 дек.) и на св. Бонифаций (19 дек.). След трета песен кондак на св. Бонифаций. След 6 песен кондак и икос на св. Игнатий.  

Кондак на св. Бонифаций, глас 4. Подо́бен: Яви́лся еси́:

Принесъл си се доброволно в непорочна жертва, мъдри венценосче, на Този, Който заради тебе предстои да се роди от Дева, свети Бонифацие.

Кондак на св. Игнатий, гл. 3: 

Светоносният ден на твоите бляскави подвизи проповядва на всички за Родения от Девата, защото, жадувайки да се наситиш от Неговата любов, ти побърза да бъдеш изяден от зверовете, затова и си наречен Богоносец, славни Игнатие.

Икос:

Авраам някога пожертва сина си, предизобразявайки заколението на Вседържителя, Който сега бърза да се роди в пещерата; и ти, богомъдри, изцяло принесе себе си в жертва, а като стана храна на зверовете, се превърна в чиста пшеница пред твоя Творец, за да пребиваваш наистина вечно в небесните житници и да се наслаждаваш на твоята Любов, заради Когого си изоставил целия свят, всеблажени, и си наречен Богоносец, славни Игнатие.

В деветнадесетия ден на този месец празнуваме паметта на светия мъченик Бонифаций и паметта на светия свещеномъченик Игнатий Богоносец. По техните молитви, Христе Боже наш, помилвай ни и ни спаси! Амин!

Ирмос на 8 песен от канона на св. Бонифаций, гл. 4

Възхваляваме, благословяме, покланяме се на Господ, като Го възпяваме и прославяме през всички векове.

Всесилни Избавителю на всички, Ти прояви снизхождение и сред пламъка освежи благочестивите, като ги научи да пеят: всички твари, благославяйте и възпявайте Господ!

Честнейшую

Дяконът: Богородицата и майка на Светлината с песни да възвеличим!

Народът: (речитатив) Душата ми величае Господ и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой.

Честнейшую херувим и слàвнейшую без сравнения серафим, без истления Бога Слова рождшую, сýщую Богородицу тя величаем.

Задето Той милостно погледна унизеността на рабинята Си; защото, ето, отсега ще ме облажават всички родове.

По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, истинската Богородица, величаем.

Задето Силният ми стори велико нещо и свето е името Му, и Неговата милост е из рода в род за ония, които Му се боят.

Той показа сила с мишцата Си, разпръсна ония, които се гордеят с мислите на сърцето си.

Свали силни от престоли и въздигна смирени; гладни изпълни с блага, а богати отпрати без нищо.

Взе под закрила Израиля, Своя отрок, като си спомни милостта, както говори на нашите отци – към Авраама и семето му довека.

Песен 9, гл. 4

Заради болестта на непослушанието Ева доведе проклятието, а ти, Дево Богородице, чрез плода на утробата си даде на света благословението, затова всички те величаем.

Достойно е, наистина, да те облажаваме, Богородице, винаги блажена и пренепорочна и Майка на нашия Бог. По-чтима от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, истинската Богородица, величаем.

Малка ектения

Свещеникът: Защото Тебе хвалят всички небесни сили и на Тебе въздаваме слава…

Ексапостиларий

Светилен на св. Игнатий, по Духом во святилищи:

Безначалното Слово, Божията мъдрост, с неизказана благост се приобщи към земни­те и докато учеше хората в древност, те държеше на ръце, богоносни Игна­тие; а ти, живеейки в Бога, радостно си претърпял мъчението и стра­да­нията.

Слава, и сега:

Марийо най-чиста, златна кадилнице, вместилище на невместимия Бог, към тебе Отец благоволи, Синът се всели, а Дух Светий те осени, Дево, и те направи Богородица.

Хвалитни от Октоиха 

На хвали́тех стихи́ры му́ченичны, гла́с 2:

Всякое дихание

Всичко, що диша, да хвали Господ. Хвалете Господ от небесата, хвалете Го във висините. На Тебе, Боже, подобава песен.

Хвалете Го, всички Негови ангели, хвалете Го, всичките Му сили. На Тебе, Боже, подобава песен.

Стих: Хвалете Бога в Неговата светиня, хвалете Го в крепостта на силата Му. (Пс.150:1)

Пострадали дори до смърт заради Христос, страдалци мъченици, вашите души са на небето в Божиите ръце и мощите ви се почитат по целия свят; светителите се покланят, а ние, всички хора, се радваме и единодушно пеем: почтен сън пред Господ е смъртта на Неговите преподобни.

Стих: Хвалете Го поради Неговото могъщество, хвалете Го поради голямото Му величие. (Пс. 150:2)

Всеки град и страна почитат вашите мощи, страдалци мъченици, защото вие с чест пострадахте и получихте небесни венци, затова сте похвала за светителите и украса за Църквата.

Стих: Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли. (Пс. 150:3)

Взели непобедимото оръжие – Христовия кръст, светите мъченици надвиха напълно силата на дявола и получиха небесни венци, станаха наша опора и винаги се молят за нас.

Стих: Хвалете Го с тимпан и хора̀, хвалете Го със струни и орга̀ни (флейти). (Пс. 150:4)

Мертвен: Горко ми, каква трудност изпитва душата, когато се разделя от тялото! Ах, как тогава тя се облива в сълзи и няма кой да се смили над нея! Към ангелите очи издига, но напразно се моли; към човеците ръце простира, но няма кой да й помогне. Затова, мои възлюбени братя, като помислим колко кратък е нашият живот, нека изпросим от Христос успокоение за преселилите се, а за душите ни – велика милост.

Сла́ва, и ны́не, Богородичен: Дойдете всички с неспирни песни да прославим майката на Светлината, защото тя роди нашето Спасение, и да й поднесем нашия поздрав като на единствената, родила Господаря на всичко, Който е предвечният Бог: радвай се ти, която отново възстанови родилата Ева, радвай се, пречиста Дево, непознала брак.

Велико славословие - чете се

На Тебе слава подобава, Господи Боже наш, и на Тебе слава възнасяме на Отца, и Сина, и Светия Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин. Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците благоволение. 

Хвалим Те, благославяме Те, покланяме Ти се, славословим Те, благодарим Ти заради великата Твоя слава. Господи Царю небесни, Боже Отче Вседържителю, Господи Сине единородни Иисусе Христе, и Светий Душе! Господи Боже, Агнец Божий, Сине на Отца, Който вземаш върху Си греха на света, помилуй нас - Ти, Който вземаш върху Си греховете на света! Приеми нашата молитва, Ти, Който седиш отдясно на Отца, и помилуй нас! Защото само Ти си свят, само Ти си Господ, Иисус Христос, за слава на Бога Отца! Амин!

Всеки ден ще Те благославям и ще прославям Твоето име во веки и във вечни векове! Удостой ни, Господи, през тоя ден да се запазим от грях! Благословен си, Господи, Боже на отците ни, и хвално и прославено да е името ти во веки! Амин! Да бъде, Господи, милостта Ти над нас, според както Ти се уповаваме!

Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби! Господи, прибежище бил си нам от род във род. Аз рекох: "Господи, помилуй ме и изцери душата ми, защото съгреших пред Тебе". Господи, към тебе прибягнах, научи ме да изпълнявам Твоята воля, защото Ти си мой Бог. Защото у Тебе е изворът на живота; в Твоята светлина ще видим светлина. Продължи Твоята милост към тия, които Те познават. 

Сподоби ни, Господи, през тази нощ да се запазим от грях. Благословен си, Господи, Боже на отците ни и хвално и прославено да е името Ти во веки. Амин! Да бъде, Господи, милостта Ти над нас според както Ти се уповаваме. Благословен си Ти Господи научи ме на Твоите наредби. Благословен си Владико вразуми ме чрез Твоите наредби. Благословен си Ти, Светий, просвети ме с Твоите наредби. Твоята милост Господи е вечна, делата на ръцете си не изоставяй. На Тебе подобава хвала, на Тебе подобава пение. Тебе слава подобава, на Отца и Сина и на Светия Дух, сега и всякога, и във вечни векове. Амин!

Просителна ектения

Стиховни стихири, от Октоиха:

Покойни, глас 2, подо́бен: Егда́ от Дре́ва Тя́...

С Твоята  живоносна смърт, Владико, Ти надви силата на смъртта и тлението, даде вечен живот на всички, Спасителю, и подари възкресение на мъртвите, затова Ти се молим и сега: упокой ония, които с вяра се преселиха при Тебе, като ги удостоиш с безсмъртната Си слава, Човеколюбче.

Стих: Блажени са, които си избрал и приел, Господи!

Претърпял си разпятие и си приел доброволна смърт, Христе, за да направиш човеците участници в Божието царство; затова се молим на Твоето добросърдечие, Човеколюбче, направи участници в Твоето царство ония, които с вяра са се преселили при Тебе, и ги удостой с пресладката Си красота.

Стих: Душите им ще бъдат настанени на добро място.

Пожелал като преблаг да спасиш Твоето създание, Ти с радост изпълни дълбокото тайнство на Божия промисъл и с честната Си кръв плати цената за изкуплението на целия свят, затова се молим: ония, които с вяра са се преселили при Тебе, удостой ги с изкуплението заедно с всички светии.

Стих: И тяхната памет е от род в род.

Отвека починалите стоят с боязън пред Твоя страшен и трепетен престол в очакване на Твоята справедлива отсъда, Спасителю, в бъдния Божи съд; в онзи час пощади, Владико, рабите Си, които с вяра са се преселили при Тебе, и ги удостой с блаженството вечно да Ти се наслаждават.

Слава, на светията, гл. 1:

Като духовна опора и вдъхновен образ дойде твоят годишен празник, богоносецо Игнатие, който прогласява твоето тайноводство и твоята доблест, противостоенето ти дори до кръв заради вярата, блажения ти и незабравим глас, който казва: аз съм Божия пшеница и в зъбите на зверовете ще бъда смлян; затова, станал подражател на Христос в страданията, моли се да се спасят нашите души.

И сега, богородичен, гл. 1: (от петък вечер)

Наистина е над всяко разбиране дивното величие на твоето раждане, Богоневесто, за която проповядваха всички пророци; всичко е преславно, Всевъзпявана, – и зачатието е непостижимо, и раждането е неизразимо, защото чрез него Той, добросърдечният, спаси света.

Трисветое

Тропари

За събота, гл. 2:

Апостоли, мъченици и пророци, светители, преподобни и праведници, които доблестно извършихте подвига и запазихте вярата, като имате дръзновение пред Спасителя, молим ви, молете Него, Благия, за нас – да се спасят душите ни!

На св. Игнатий, гл. 4

И по нрави съпричастен, и по престол приемник си бил на апостолите, боговдъхновени, като чрез делата си постигнал съзерцания, защото правилно си прилагал словото на истината и чрез вярата си се подвизавал дори до кръв, свещеномъчениче Игнатие; моли Христос Бог да се спасят нашите души!

Слава, на св. Бонифаций, гл. 4:

Изпратен при съсловието на мъчениците, ти стана истински мъченик, като твърдо пострада за Христос, всехвални, и с мощите си се върна при изпратилата те с вяра (Аглая), блажени Бонифацие, моли Христос Бог да получим прошка на греховете си.

И сега... Еже от века утаенное: 

От века скритото и за ангелите неизвестно тайнство, Богородице, чрез тебе се откри на живеещите на земята: Бог се въплъщава в несливащо единство (на двете естества) и заради нас доброволно прие кръст – с него Той възкреси първосъздадения (Адам) и спаси от смъртта душите ни.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6q4x8 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]