Мобилно меню

4.9876543209877 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (162 Votes)

Св. Николай1

Възкресно-празнична служба

Глас 1, утр. ев. 4

Св. Николай, архиеп. Мирликийски, Чудотворец

НА ВЕЧЕРНАТА СЛУЖБА

Господи, воззвах (Пс. 140), на 10, гл. 1:

Господи, извиках към Тебе, чуй ме. Послушай ме, Господи. Господи, извиках към Тебе; побързай към мене; чуй моя глас, когато Те призовавам, чуй ме Господи! 

Да се възнесе молитвата ми пред Тебе като тамян; издигането на ръцете ми да бъде като вечерна жертва, чуй ме Господи.

Възкресни стихири, гл. 1:

Стих: Изведи от тъмница душата ми, за да славя Твоето име! (Пс. 141:7)

Приеми нашите вечерни молитви, Свети Господи, и дарувай ни прощение на греховете, защото Ти Единствен яви спасението на света. 

Стих: Около мене ще се съберат праведните, кога ми сториш благодеяние. (Пс. 141:8) 

Обиколете Сион, хора, и го обградете, отдайте в него слава на Възкръсналия от мъртвите, защото Той е нашият Бог и ни е изкупил от нашите беззакония.

Стих: От дън душа викам към Тебе, Господи. Господи, чуй гласа ми. (Пс. 129:1-2а)

Дойдете, хора, да възпеем и да се поклоним на Христос, славейки Неговото възкресение от мъртвите, защото Той е нашият Бог и е изкупил света от измамата на врага.

Стих: Да бъдат ушите Ти внимателни към гласа на молбите ми. (Пс. 129:2)

Веселете се, небеса! Затръбете, земни основи! Викайте от радост, планини! Ето, Еммануил прикова нашите грехове на кръста и Той, Който дава живот, умъртви смъртта, като възкреси Адам, защото е човеколюбив. 

На светителя, гл. 2. Подобен: Егда́ от дре́ва Тя:

Стих: Господи, ако Ти забелязваш беззаконията – кой ще устои, Господи? Но в Тебе е прошката. (Пс. 129:3)

Ти живя телесно в град Мира и се показа истинско миро, помазан с духовното миро, свети Николае, светителю Христов, и правиш да благоухаят лицата на тези, които винаги с вяра и любов извършват твоята всеславна памет, като ги избавяш от беди, напасти и скърби, отче, с твоите молитви към Господ.

Стих: Надявам се на Господа, надява се душата ми; на Неговото слово се уповавам. (Пс. 129:4)

В съответствие с твоето име ти наистина си мощна победа за верния народ в изкушенията, свети Николае, истински служителю Христов; защото скоро отиваш навсякъде, където те призовават, денем и нощем се явяваш на вярващите, които с любов прибягват под твоята защита, като ги спасяваш от напасти и изпитания. 

Стих: Душата ми ожида Господа повече, отколкото стража – утрото, много повече, отколкото стража – утрото. Нека се уповава Израил на Господа! (Пс. 129:6)

Явил си се на император Константин Велики и (неговия съдия) Авлавий насън и си ги заплашил с думите: „Освободете веднага тези, които несправедливо държите в тъмница, защото те са невинни за беззаконното клане; ако не ме послушаш, царю, когато моля, ще говоря на Господ срещу тебе.

Стих: Нека се уповава Израил на Господа, защото у Господа е милостта, и пълно е у Него избавлението, и Той ще избави Израиля от всичките му беззакония. (Пс. 129:7-8)

Велик и горещ застъпник си за всички, които са в беди, славни свети Николае, проповедниче на Христос, ти си най-състадателен и могъщ застъпник за тези, които са по суша или плават, близки и далечни; затова сме се събрали и ти казваме: моли се на Господ да се избавим от всяко изпитание.       

Слава, гл. 6:

Съберете се вие, които обичате празника, да възпеем с песенни похвали красотата на светителите и славата на отците, извора на чудесата и великия застъпник на вярващите, като кажем: Радвай се, пазителю на християните в Мира, почитан предстоятел и непоклатим стълб! Радвай се, многосветли светилниче, който с чудесата просвещаваш краищата на света! Радвай се ти, божествена радост за скърбящите и горещ застъпник на обидените. А сега, всеблажени Николае, не преставай да се молиш на Христос Бог за тези, които с вяра и любов винаги почитат твоята радостна и всепразнична памет.

И ныне, гл. 1: първи Богородичен на гласа: Всемiрную славу

Да възпеем девицата Мария, славата на целия свят и вратата към небето; родена от човек, тя роди Владиката, нея възхваляват безплътните и с нея се украсяват вярващите, защото тя се показа като небе и храм на Божеството; тя разруши преградата на враждата, въведе мир и отвори Царството; нея имаме за основа на нашата вяра и тя ни е защитница пред родилия се от нея Господ. Затова дерзайте, дерзайте хора Божии, защото Той като всесилен ще победи враговете. 

Вход. Свете тихий: 

Тиха светлина от светата слава на безсмъртния, светия и блажения небесен Отец, Иисусе Христе! Като стигнахме до заник слънце и видяхме вечерната светлина, възпяваме Отца, Сина и Светия Дух – Бога. Сине Божий, Който даваш живот, достоен си през всички времена да бъдеш възпяван с приятни гласове, затова и светът Те слави.

Прокимен, гл. 6, Пс. 92:

Господ царува, Той е облечен с величие. Стих 1: Облечен е Господ с могъщество и препасан. Стих 2: Затова вселената е утвърдена и няма да се поклати. Стих 3: На Твоя дом, Господи, подобава светост през дълги дни.

Четива

Притчи Соломонови

Споменът за праведника ще пребъде благословен и благословия почива върху главата на праведника. Блажен човек, който е придобил мъдрост, и човек, който е спечелил разум, – защото нея да придобиеш е по-добре, отколкото сребро да придобиеш, и печалбата от нея е повече, отколкото от злато: тя е по-скъпа от драгоценни камъни; (ни едно зло не може да ѝ се противи; тя е добре позната на всички, които се приближават към нея) и нищо, което е теб въжделено, не ще се сравни с нея. В десницата ѝ е дългоденствие, а в левицата ѝ – богатство и слава; (от устата ѝ излиза правда; закон и милост носи на езика си). И тъй, деца, послушайте ме: блажени са, които пазят моите пътища! Защото, който ме е намерил, намерил е живот; и ще получи благодат от Господа. Към вас, люде, викам, и към синовете човешки е моят глас: защото Аз, премъдростта, живея с разума и диря разсъдъчно знание. Мои са решение и правда; аз съм разум, у мене е силата. Обичам, които мене обичат, и които ме търсят, ще намерят благодат. Научете се, неразумни, на благоразумие, и глупци, – на разум. Слушайте, понеже ще говоря нещо важно, и устата ми ще изрекат правда; защото езикът ми ще изговори истина, а нечестието е гнусота за устата ми; всички думи на устата ми са справедливи; в тях няма коварство и лукавство; те всички са ясни за разумния и справедливи за ония, които са придобили знание. Ще ви науча на истината, нека надеждата ви бъде в Господа и се изпълнете с Духа.

Притчи Соломонови (10:31-32 и 11:1-12):

От устата на праведника тече мъдрост, а зловредният език ще бъде отсечен. Устата на праведника познават благоприятното, устата на нечестивите - развратеното. Неверни теглилки са гнусота пред Господа, а право теглене е Нему угодно. Дойде ли гордост, ще дойде и посрама, но мъдростта е със смирените. (Праведник, умирайки, оставя съжаление; а гибелта на нечестивците бива внезапна и радостна.) Непорочността на простодушните ще ги ръководи, а лукавството на коварните ще ги погуби. Богатството няма да помогне в деня на гнева, а правдата ще избави от смърт. Правдата на непорочния уравня неговия път, а нечестивецът ще падне поради своето нечестие. Правдата на простодушните ще ги спаси, а беззаконниците ще бъдат хванати от своето беззаконие. Със смъртта на нечестивия човек изчезва надеждата му, и очакванието на беззаконниците загива. Праведникът се спасява от беда, а вместо него пада в нея нечестивецът. Лицемерецът погубва с уста ближния си, а праведниците чрез прозорливост се спасяват. Кога праведници благоденствуват, градът се весели, и кога нечестивци гинат, бива тържество. С благословение на праведните град се въздига, а чрез устата на нечестивците се разрушава. Малоумният изказва презрение към ближния си, но разумният човек си мълчи.

Премъдрост Соломонова (4:7-15)

Праведникът и да умре рано, ще бъде в покой, защото не в дълговечността е честната старост, и не с броя на годините тя се измерва. Мъдростта е седина за людете, и безпорочният живот – възраст на старостта. Като благоугодил Богу, праведникът е обикнат и, като живял посред грешници, е прибран; грабнат е, да не би злоба да измени разума му, или коварство да прелъсти душата му. Защото упражнението в нечестие помрачава доброто, и вълнението на страстта развратява незлобивия ум. Достигнал съвършенство в кратко време, той е навършил дълги години; защото душата му е била угодна Господу, затова и побързал да излезе изсред нечестието. А хората видяха това, и не разбраха, дори и не помислиха, че благодат и милост има за светиите Му и промисъл – за избраниците Му.

Сугуба ектения

Вечерно славословие

Сподоби ни, Господи, през тази нощ да се запазим от грях. Благословен си, Господи, Боже на отците ни, и хвално и прославено да е името Ти во веки, амин. Да бъде, Господи, милостта Ти над нас, според както Ти се уповаваме. Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби. Благословен си, Владико, вразуми ме чрез Твоите наредби. Благословен си, Светий, просвети ме с Твоите наредби. Господи, Твоята милост е вечна, делата на ръцете Си не изоставяй. На Тебе  подобава хвала, на Тебе подобава пение, на Тебе слава подобава, на Отца, Сина и Светия Дух, сега и всякога, и во веки веков! Амин!

Просителна ектения

Стиховни стихири, възкресни, гл. 1.

Чрез Твоето страдание, Христе, се освободихме от страстите, а чрез Твоето възкресение се избавихме от тлението. Господи, слава на Тебе!

Стих: Господ царува; Той е облечен с величие. (Пс. 92:1а)

Да се радва създанието, да се веселят небесата, народите да запляскат с ръце от радост, защото Христос, нашият Спасител, прикова греховете ни на кръста и като умъртви смъртта, възкреси падналия Адам заедно с целия му род и ни дарува живот, защото е човеколюбив.

Стих: Затова вселената е утвърдена и няма да се поклати. (Пс. 92:1б) 

Непостижими Господи, Който си Цар на небето и земята, доброволно си бил разпънат на кръст заради Твоето човеколюбие; адът се огорчи, когато Те срещна долу, а душите на праведните Те посрещнаха с радост и Адам, като видя в преизподнята Тебе, Твореца, възкръсна. О, чудо! Как Животът на всичко вкуси смърт? Но това стана, както Той пожела, за да просвети света, който вика и казва: слава на Тебе, Господи, Който си възкръснал от мъртвите!

Стих: На Твоя дом, Господи, подобава светост през дълги дни. (Пс. 92:5)

Жените мироносици, носейки миро, с ридания бързо достигнаха при Твоя гроб и като не намериха пречистото Ти тяло, а научиха от ангелите за новото и преславно чудо, казаха на апостолите: възкръсна Господ, като дари на света велика милост. 

Слава, гл. 6. От монах Йоан:

Човече Божи, верни рабе и служителю Господен, мъж на свещени стремежи, избран съсъд, стълб и опора на Църквата, наследниче на Царството, не млъквай да призоваваш Господ за нас.

И ны́не, на предпразненството. Византиево:

Безмъжна Дево, откъде дойде? Чие дете си? И коя е твоята майка? Как така носиш в прегръдката си Твореца? Как не се унищожи твоята утроба? Велики и необикновени неща виждаме да се случват на земята, Пресвята! И ние изпълняваме нашия подобаващ дълг пред тебе: от земята подготвяме пещера и молим небето да даде звездата, и мъдреците идват от източната земя на запад, за да видят Спасителя на човеците, кърмен като младенец.

Песен на св. Симеон Богоприемец

Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром, защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи – светлина за просвета на езичниците и слава на Твоя народ, Израиля.

Трисвятое

Възкресен тропар, гл. 1:

Когато гробният камък беше запечатан от юдеите и войниците пазеха Твоето пречисто тяло, ти възкръсна на третия ден, Спасителю, като дари живот на света. Затова, Животодателю, небесните сили Ти възпяваха: слава на Твоето възкресение, Христе! Слава на Твоето царство! Слава на Твоя промисъл, единствен Човеколюбче!

Слава, на светителя, гл. 4:

Правило на вярата и образец на кротостта, учител на въздържанието те показа на твоето стадо Този, Който е истината на нещата, затова ти със смирението си придоби величие, а с нищетата – богатство, отче свещено­начал­ниче Николай, моли Христос Бог да се спасят душите ни.

И сега: Богородичен, гл. 4:

Скритата от вечност непозната и на ангелите тайна се откри чрез тебе, Богоро­дице, на живеещите на земята – Бог, въплътен в несливано съединение и заради нас доброволно приел кръст, чрез него възкреси първосъздадения и спаси от смърт душите ни!

Отпуст

——————————————-

В НЕДЕЛЯ НА УТРЕНЯТА

След Шестопсалмието, Бог Господ, гл. 1

Възкресен тропар, гл. 1:

Когато гробният камък беше запечатан от юдеите и войниците пазеха Твоето пречисто тяло, ти възкръсна на третия ден, Спасителю, като дари живот на света. Затова, Животодателю, небесните сили Ти възпяваха: слава на Твоето възкресение, Христе! Слава на Твоето царство! Слава на Твоя промисъл, единствен Човеколюбче!

Слава, на светителя, гл. 4:

Правило на вярата и образец на кротостта, учител на въздържанието те показа на твоето стадо Този, Който е истината на нещата, затова ти със смирението си придоби величие, а с нищетата – богатство, отче свещено­начал­ниче Николай, моли Христос Бог да се спасят душите ни.

И сега: Богородичен, гл. 4:

Скритата от вечност непозната и на ангелите тайна се откри чрез тебе, Богоро­дице, на живеещите на земята – Бог, въплътен в несливано съединение и заради нас доброволно приел кръст, чрез него възкреси първосъздадения и спаси от смърт душите ни!

Малка ектения: Защото Твоя е властта и Твое е царството…

1-ви седални 

Възкресен, гл. 1:

Войниците, които пазеха Твоя гроб, Спасителю, станаха като мъртви от блясъка на явилия се ангел, който проповядва на жените възкресението Ти. Тебе славим – Унищожителя на тлението, пред Тебе падаме – Възкръсналия от гроба и Единствен наш Бог.

Слава, на светителя, гл. 1:

Сияеш на земята с лъчите на чудесата, Николае мъдри, избран сред отците, и подтикваш всеки човек към прослава и възхвала на Този, Който те прослави на земята: Него моли да се избавят от всяка нужда тези, които с вяра и любов почитат твоята памет.

И ныне, Богородичен, гл. 1:

Когато Гавриил ти каза „Радвай се!”, Дево, тогава едновременно с думите му в тебе, светия Кивот, се въплъти Владиката на всичко, както предсказа праведният Давид – ти се оказа по-просторна от небесата, носейки своя Творец. Слава на Вселилия се в тебе; слава на Произлезлия от тебе; слава на Освободилия ни чрез твоето раждане.

 2-ри седални, гл. 1. Подобен: Камени запечатану

Жените дойдоха подранили на гроба и като видяха ангела, се изплашиха: гробът излъчваше живот, чудото ги удиви; затова отидоха и проповядваха на учениците възкресението; единствено могъщият и силен Христос плени ада и възкреси със Себе Си всички тленни, като със силата на кръста премахна страха от осъждането.

Слава: на светителя, гл. 4, по Явился еси

Ти защитаваш верните, като ги закриляш и запазваш, и сигурно ги избавяш от всяка скръб, блажени преподобни Николае, който си най-прекрасна слава и похвала на йерарсите.

И ныне, Богородичен, гл. 4:

Богородице, необорима застъпница и готова ходатайка на онези, които се надяват на тебе, избави ме от опасностите и не ме пренебрегвай, защото си помощница на всички.

3-ти седални, на светителя, гл. 4: по Скоро предвари:

Показал си се най-горещ закрилник на Христовата църква, Николае, и с дръзновение разбиваш безбожните учения на ересите, и си станал правило на Православието за всички, като се молиш за всички, които следват твоите божествени учения и съвети.

Слава, и нине, богородичен:

Бързо приеми, Владичице, нашите молитви, и ги принеси на твоя Син и Бог, всенепорочна Господарке; избави от беди прибягващите към тебе, съкруши коварствата и смири дързостта на безбожниците, които се опълчват против твоите раби, Пречиста.

„Благословен си Ти, Господи“, гл. 5

Благословен си Ти, Господи, научи ме на Твоите наредби! (Пс. 118:12)

Съборът на ангелите се удиви, като Те видя сред мъртвите, Спасителю, разрушил силата на смъртта и възкресил със Себе Си Адам, и освободил всички от ада.

Благословен си Ти, Господи, научи ме на Твоите наредби!

„Защо от съчувствие смесвате мирото със сълзи, ученички?“, заговори на мироносиците блестящият в гроба ангел: „Вижте гроба и разберете, че Спасителят възкръсна от гроба“.

Благословен си Ти, Господи, научи ме на Твоите наредби!

Много рано мироносиците изтичаха при Твоя гроб, ридаейки, но застана пред тях ангелът и рече: „Свърши времето за ридания, не плачете, а кажете на апостолите за възкресението“.

Благословен си Ти, Господи, научи ме на Твоите наредби!

Жените мироносици, дошли с миро при Твоя гроб, Спасителю ридаеха, когато ангелът ясно се обърна към тях с думите: „Защо смятате Живия за мъртъв? Защото Той като Бог възкръсна от гроба“.

Слава...

Да се поклоним на Отца и на Неговия Син, и на Светия Дух - Светата Троица в едно същество, и със серафимите да кажем: свят, свят, свят си, Господи!

И нине...

Ти избави Адам от греха и на Ева дари радост вместо печал, Дево, когато роди Животодателя; въплътеният от тебе Бог и Човек отведе към живота отпадналите от него. 

Алилуйя, алилуйя, алилуйя, слава Тебе, Боже! (3 пъти)

Малка ектения

Свещеникът: Защото е благословено Твоето име и е величествено царството Ти, на Отца и Сина, и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков. Амин.

Ипакои, гл. 1:

Покаянието на разбойника окраде рая, а плачът на мироносиците възвести радостта, защото Ти възкръсна, Христе Боже, като дари на света велика милост.

(Степенны) Стъпални, гл. 1:

Антифон 1 (Пс. 119)

Чуй моята болка, когато скърбя, Тебе призовавам, Господи.

Непрестанно божествено желание е присъщо на пустинниците, защото са извън суетния свят.

Слава, и ныне: На Светия Дух чест и слава подобава, както на Отца заедно със Сина, затова да възпеем единовластната Троица.

Антифон 2 (Пс. 120)

Като ме издигна във висините на Твоите закони, просвети ме, Боже, с добродетели, за да Те възпявам.

Вземайки ме с десницата Си, Слове, съхрани ме и ме пази, да не ме изгори греховният огън.

Слава, и ныне: Чрез Светия Дух се обновява цялото творение и се връща в първоначалното състояние, защото Той е равномощен с Отец и Словото.

Антифон 3 (Пс. 123)

Когато ми казаха: да отидем в Господния двор, – развесели се духът ми, зарадва се сърцето ми.

Голям страх има в дома Давидов, защото там са поставени престоли, за да бъдат съдени всички земни племена и народи.

Слава, и ныне: На Светия Дух е достойно и трябва да се принася чест, поклонение, слава и власт, както на Отца и Сина, защото Троицата е Единица по естество, а не по лица.

Прокимен, гл. 1: Ще се вдигна сега, казва Господ, ще туря в безопасност оногова, когото искат да уловят (Пс. 11:6)Стих: Думите на Господ са думи чисти, сребро, очистено от пръст в горнило, седем пъти претопено (Пс. 11:7). (и пак прокимена).

Възкресен кондак, гл. 1. Подобен: Егда приидеши:

Ти възкръсна от гроба в слава като Бог и съвъзкреси света. Човешкото естество Те възпя като Бог и смъртта изчезна. Адам ликува, Владико, а Ева сега, избавена от оковите, се радва и казва: Ти си, Христе, Който даряваш възкресние на всички!

Икос: Да възпеем като всесилен Бог Този, Който възкръсна на третия ден и строши вратите на ада, и вдигна ония, които от векове са в гробовете, Който благоволи да се яви на мироносиците и да каже първо на тях „Радвайте се“, и Който възвести радостта на апостолите, защото единствен е Животодател. Затова жените с вяра благовестиха на учениците знаменията на победата, а адът стене и смъртта ридае, но светът се весели и всички хора се радват, защото Ти, Христе, заряваш възкресение на всички.

Кондак на светителя, гл. 3: В град Мира, светецо, се прослави като свещенодеец, защото ти, преподобни, изпълни Христовото евангелие, положи душата си за твоя народ и спаси от смърт невинните; затова се освети като велик посветен в Божията благодат.

Икос: Да възпеем сега с песни, хора, светителя, пастиря и учителя на град Мѝра, за да се просветим по неговите молитви, защото той целия се яви чист, нетленен по дух, принасяйки на Христос жертва непорочна, чиста, благо­­приятна на Бога като светител, очистен и духом, и телом. Затова и той е истински застъпник на Църквата и нейн поборник като велик посветен в Божията благодат.

В шестия ден на този месец празнуваме паметта на свети Николай, ахиепископ Мирликийски, чудотворец. По неговите молит­ви, Христе Боже наш, помилвайни и ни спаси! Амин.

Първи катавасии на Рождество: Христос раждается, гл. 1

от св. Козма Маюмски 

1. Христос се ражда – славете Го! Христос слиза от небесата – посрещнете Го! Христос е на земята – възвисете се! Пейте на Господ, всички на земята, радостно Го възпейте, народи, защото се прослави!

3. Да възкликнем към Христос Бог, Родения преди всички векове непостижимо от Отца Син, Който в последните дни се въплъти безсеменно от Дева: Свят си, Господи, Който възвиси нашия род!

4. Христе, произлязъл си от Дева като израстък от Йесеевия корен и цвят от него; Ти, Възхваленият, Който си невеществен и си Бог, дойде (при нас), като се въплъти от непозналата мъж (Мария) сякаш от планина със сенчеста гора; слава на Твоята сила, Господи!

5. Бидейки Бог на мира и Отец на милостта, Ти си ни изпратил Вестителя на Твоя велик съвет, Който ни носи мир. Затова, доведени до светлината на богопознанието, от тъмна нощ сме станали да Те славословим, Човеколюбче.

6. От утробата си морското чудовище избълва Йона като младенец – невредим, както го беше погълнал; така и Бог Слово, вселил се в Девата и приел плът, премина през нея, като я запази неповредена; тъй като не се роди по обичаен начин, Той съхрани родилата ненаранена.

7. Момците, възпитани в благочестие, презряха нечестивата заповед, не се побояха от огнената заплаха, но стояха сред пламъка и пееха: „Благословен си, Боже на отците ни!”

Стих: Възхваляваме, благословяме, покланяме се на Господ, като Го възпяваме и прославяме през всички векове.

8. Даващата прохлада пещ беше предобраз за свърхестествено чудо, защото не изгори хвърлените в нея младежи, както и огънят на Божеството не изгори утробата на Девата, в която влезе. Затова, прославяйки (Бога), нека запеем: „Всяка твар да благославя Господ и да Го превъзнася во веки!”

Евангелски чин

Дяконът: На Господ да се помолим! 

Народът: Господи, помилуй.

Свещеникът: Защото си свят, Боже наш, и сред светии пребъдваш, и на Тебе, Отец, Син и Свети Дух, подобава всяка слава, чест и поклонение сега и винаги, и во веки веков.

Народът: Амин! Всякое дихание да хвалит Господа (2). Да хвалит дихание всякое Господа.

Дяконът: И за да се удостоим да изслушаме светото Евангелие, Господ Бог да помолим!

Народът: Господи, помилуй (3).

Дяконът: Премъдрост. Да застанем прави, за да изслушаме светото Евангелие.

Свещеникът: Мир на всички!

Народът: И на твоя дух!

Свещеникът: Ще се чете из светото Евангелие според Лука.

Дяконът: Да внимаваме!

Народът: Слава на Тебе, Господи, слава на Тебе!

4-то утринно евангелие. (Лука 24:1-12)

Четец: Възкресна песен: Като видяхме Христовото Възкресение, нека се поклоним на светия Господ Иисус, Който едничък е безгрешен. На Твоя Кръст се покланяме, Христе, и Твоето свято Възкресение възпяваме и славим – Ти си нашият Бог, освен Тебе другиго не знаем и с Твоето име се именуваме. Дойдете, всички верни, да се поклоним на светото Христово Възкресение, защото, ето – чрез Кръста дойде радост за целия свят. Всякога благославяйки Господ, нека възпяваме Неговото Възкресение, защото Той, като претърпя разпятие, със смърт смъртта разруши. 

Псалом 50

Слава, гл. 6: По молитвите на апостолите, Милостиви, очисти множеството наши прегрешения.

И ныне: По молитвите на Богородица, Милостиви, очисти множеството наши прегрешения.

Стих: Помилвай ме, Боже, по голямата Си милост и по многото Си щедрости изглади беззаконията ми.

Възкръсна Иисус от гроба, както предрече, дари ни вечен живот и велика милост.

Свещеникът: Литийна молитва Спаси, Господи... Народът: Господи, помилуй (12 пъти) и завършващ възглас: По милостта и щедростите, и човеколюбието...

Дяконът: Богородицата и майка на Светлината с песни да възвеличим!

Народът: (речитатив) Душата ми величае Господ и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой.

Честнейшую херувим и слàвнейшую без сравнения серафим, без истления Бога Слова рождшую, сýщую Богородицу тя величаем.

Задето Той милостно погледна унизеността на рабинята Си; защото, ето, отсега ще ме облажават всички родове.

По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, тебе, истинска Богородице, величаем.

Задето Силният ми стори велико нещо, и свето е името Му; и Неговата милост е из рода в род за ония, които Му се боят.

Той показа сила с мишцата Си; разпръсна ония, които се гордеят с мислите на сърцето си.

Свали силни от престоли и въздигна смирени; гладни изпълни с блага, а богати отпрати без нищо.

Взе под закрила Израиля, Своя отрок, като си спомни милостта, – както говори на нашите отци, – към Авраама и семето му довека.

Песен 9

Стих: Величай, душе моя, по-честитата и по-славната от небесните войнства.

Виждам странно и преславно тайнство: пещерата стана небе, Девата – херувимски престол (на Бога), яслите – мястото, в което легна невместимият Христос Бог, Когото възпяваме и величаем.

Малка ектения

Свещеникът: Защото Тебе хвалят всички небесни сили и на Тебе въздаваме слава…

Свят Господь Бог наш. 

Ексапостиларий по 4-то евангелие, гл. 2:

Нека засияем с добродетели, за да видим стоящите в животоносния гроб мъже в бляскави дрехи; от жените мироносици, навели лица към земята, нека научим за възкресението на Този, Който властва над небето, и заедно с Петър да се затичаме към Живота в гроба, та като се удивим на случилото се, да останем да видим Христос.

Ексапостиларий на светителя, по Жени услишите

Да възхвалим всички великия архипастир и светител Николай, предстоятеля на Мира в Ликия, защото той спаси много мъже от несправедлива смърт­на присъда и се яви на сън на царя, както и на Авлавий, за да премахне несправедливата присъда.

Слава,

Твърде много те прослави Господ с чудеса – и приживе, и след смъртта, светителю Николай, защото няма човек, който само да е призовал с пълна вяра твоето свято име и да не е бил чут веднага, намирайки в тебе горещ закрилник.

и сега, богородичен:

Дево, която си родила Хрис­тос, ипостасната Мъдрост и Словото, Което е над всичко материално и е лекар на всички, изцери лютите и трайни язви и рани на моята душа и премахни неприличните помисли на моето сърце!

На хвалитните стихири, възкресни, гл. 1:

Всякое дихание

Всичко, що диша, да хвали Господ. Хвалете Господ от небесата; хвалете Го във висините. На Тебе, Боже, подобава песен.

Хвалете Го, всички Негови ангели; хвалете Го, всичките Му сили. На Тебе, Боже, подобава песен.

Стих: Да извършат над тях писания съд, тая чест е за всички Негови светии. (Пс. 149:9) 

Възпяваме Твоето спасително страдание, Христе, и славим Твоето възкресение.

Стих: Хвалете Бога в Неговата светиня, хвалете Го в крепостта на силата Му. (Пс. 150:1)

Като си претърпял кръст и си обезсилил смъртта, и си възкръснал от мъртвите, Господи, умиротвори живота ни, защото единствен си всесилен.

Стих: Хвалете Го поради Неговото могъщество, хвалете Го поради голямото Му величие. (Пс. 150:2)

Христе, Който плени ада и възкреси човека чрез Твоето възкресение, удостой ни с чисти сърца да Те възпяваме и славим!

Стих: Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли. (Пс. 150:3)

Славим Твоето божествено снизхождение и Те възпяваме, Христе, защото си се родил от Девата без да се отделяш от Отца, пострада като човек и доброволно претърпя кръста, възкръсна от гроба, сякаш излезе от брачна стая, за да спасиш света. Господи, слава на Тебе!

Други стихири, на светителя, гл. 1

Стих: Хвалете Го с тимпан и хора̀, хвалете Го със струни и орга̀ни (флейти). (Пс. 150:4)

Като птиче от небесното ангелско гнездо облитайки църковните цветя, триблаженни Николай, ти винаги призоваваш Бога за всички нас, които сме в нужда, и чрез твоите молитви ни избавяш от беди и изкушения.

Стих: Хвалете Го със звучни кимвали, хвалете Го с кимвали гръмогласни. Всичко, що диша, да хвали Господ! (Пс. 150:5-6)

С добро­детелните си дела, богоносни отче, ти направи по-сияйна красотата на свещения си сан, затова и дивно свещенодействаш за нас твоите славни чудеса, светителю, като ни избавяш от злини.

Стих: Устата ми ще изговорят мъдрост, и размишленията на сърцето ми – знание. (Пс. 48:4)

Навлязъл в красотите на невидимото, светителю, ти си проумял страшната онази слава на светците, затова ни откриваш небесните слова за вечноживите онези явления, пресвещени.

Стих: Господи, Твоите свещеници ще се облекат в правда и Твоите светии ще се зарадват. (Пс. 131:9)

Както се яви насън на благочестивия цар и избави затворниците от смърт, отче, така се моли непрестанно, та и ние, които достойно те възхваляваме, сега по твоите молитви да се избавим от изкушения и беди, и болести.

Слава, на светителя, гл. 5:

Да затръбим с песенна тръба, да ликуваме празнично и весело да играем на годишния празник на богоносния отец, царе и властници да се стекат и да възхвалят оня, който чрез явяване в страшен сън убеди царя да освободи тримата невинно задържани военачалници; пастири и учители (църковни), да се съберем и да възпеем пастира, който по ревност беше равен на Добрия пастир; всички да възвеличим превеликия светител, който навсякъде успява с гореща помощ: болните – лекаря, попадналите в опасност – избавителя, грешниците – закрилника, бедните – съкровището, измъчените – утешителя, пътуващите – спътника, плаващите по море – кормчията, като кажем така: всесвети Николае, побързай, избави ни от сегашната беда и по твоите молитви спаси своето стадо!

И ныне, гл. 2: 

Преблагословена си, Богородице Дево, защото чрез Въплътения от тебе адът беше пленен, Адам беше извикан отново, клетвата – премахната, Ева – освободена, смъртта – умъртвена, а ние оживяхме; затова възкликваме и пеем: благословен си Христе, Боже наш, Който така си благоволил, слава на Тебе!

Велико славословие

Възкресен тропар

Днес стана спасението на света – нека възпеем Възкръсналия от гроба и Началника на нашия живот, защото Той, като унищожи смъртта чрез смъртта Си, даде ни победа и велика милост.

Превод: Иван Ж. Димитров


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6qakx 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]