Мобилно меню

4.9883551673945 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (687 Votes)

Sveti Ioan Rilski 211x300На 18 август честваме Успението на св. Йоан Рилски Чудотворец. По този празничен повод публикуваме в превод на български език вечерната и утринната служба за празника.

Вечерна

На Господи, воззвах пеем 8 стихири, първо на Успение Богородично 4, гл. 2, по Киими похвалними:

Как с нашите недостойни устни да облажим Богородица? Тя е най-почитана сред творението и по-свята от херувимите и всички ангели, непоклатим престол на Царя, дом, в който се всели Всевишният, спасение за света, Божие освещение; в деня на своята божествена памет тя богато дарява на вярващите велика милост.

Какви чудни песни ти поднесоха тогава, Дево, всички апостоли на Словото, застанали около твоя одър! И в удивление пееха: отива си царският палат, извисява се освещеният кивот, отворете се, врати, за да влезе в радостта Божията врата, която непрестанно изпросва за света велика милост.

Какви духовни песни да ти поднесем сега, Пресвета Богородице? Защото с твоето безсмъртно успение ти освети целия свят и премина към отвъдсветовното, за да съзерцаваш красотата на Вседържителя и като майка да се радваш заедно с Него, а ангелските сили и душите на праведниците те придружават, чиста; заедно с тях изпроси за нас мир и велика милост.

И на преподобния 4, гл. 1, по Небесних чинов

Възсиялия сред постниците рилски светилник, образец и възпитаник на пустинята, нека всички вярващи да възхвалим със слова и песни, като казваме и пеем: радвай се, велика славо, явила се в наши дни, преблажени Йоане.

Възложил цялата си надежда на твоя Творец и Бог, сам себе си доведе при Владиката, Който отвори недрата Си и те нахрани с мляко, направи те наследник на писанията, хранещи душата, и на небесното царство, почитан от всички вярващи, преблажени Йоане.

Радваш се, като виждаш плода на твоите трудове, защото си получил като светло въздаяние за твоите подвизи райски красоти, които око не е виждало, и ухо не е чувало, а раклата ти, която пази нетленно твоето тяло, излива благодат на земята, преблажени Йоане.

Слава, гл. 6:

Дойдете, православни множества, духовно да се зарадваме днес, когато богомъдрият Йоан ни е събрал в своя памет, като запеем към него: радвай се, пустинна красота и съжителю на ангелите, радвай се, рилска похвала и съгражданин на българите, не преставай да се молиш на Христос Бог за нас, които с вяра и любов честват винаги почитаната и истински празнична твоя памет.

И нине..., на празника, същия глас:

Дойдете да празнуваме всемирното успение на всенепорочната Богородица, защото днес ангелите честват почитаемото преселване на Богомайката и призовават нас, човеците, на тържество, за да пеем с несекващи гласове: радвай се ти, която напусна земята и се засели в небесните жилища; радвай се ти, която чрез облаците събра наедно сонма на учениците; радвай се, наша надежда и закрила, защото тебе неспирно облажаваме ние, християнският род.

Стиховни стихири, гл. 5, по Радуйся, постнических

Радвай се, богомъдри Йоане, съименник на Кръстителя и наречен така от ангела в майчината утроба, и с благодатта разтворил неплодната утроба, а с пост и молитва умъртвил плътските страсти и възсиял в рилската пустиня като незалязваща звезда, която навсякъде прогонва греховния мрак и тъмнината на ересите изобличава със силата на нашия Христос Бог, Когото моли да дарува на душите ни мир и велика милост.

Стих: Скъпа е в очите на Господа смъртта на Неговите светии (Пс. 115:6).

Радвай се, богомъдри Йоане, който с потоци сълзи напои пустинята и я направи като тучно пасище, на което възпита множество монаси и беседвайки с Бога с пресветлата чистота на твоята душа, чрез светлината на благочестието като пресветъл стълб ги доведе до кошарата на Добрия пастир – царството на нашия Христос Бог. Него моли да дарува на душите ни мир и велика милост.

Стих: Блажен е оня човек, който се бои от Господа и който крепко обича Неговите заповеди (Пс. 111:1).

Радвай се, богомъдри Йоане, събеседник на ангелските чинове и участник в небесното царство, наистина живял на земята праведно и добродетелно и станал пречисто огледало, отразяващо светозарните лъчи, а чрез озарението на пребогато вселилия се в тебе Свети Дух, ти си виждал бъдното и всичко си предсказвал чрез явяването на светлината на нашия Христос Бог. Него моли да дарува на душите ни мир и велика милост.

Слава, гл. 4:

Обикнал живота в пустинята и приел ангелското служение, намразил си нетрайната лъжовност на света и си се показал пресветло светило за Църквата, съобщник на ангелите и божествено украшение за пустинниците, радост за скърбящите и изцеление за болните, и спасение за всички вярващи. Моли се, всеблажени Йоане, на Христос Бог да дарува мир на света и велика милост на душите ни.

И нине..., на празника, същия глас:

Нека запеем днес, хора, на Христос Бог Давидова песен: ще се доведат при Царя, рече той, девици след нея, ще се доведат с веселие и радост; защото тази, която е от Давидово семе и чрез която ние се обожествихме, славно и неизразимо се предава в ръцете на своя Син и Владика; възпявайки я като майка Божия, ние викаме и казваме: спаси от всякакви изпитания нас, които те изповядваме за Богородица, и избави от беди душите ни!

Тропар на преподобния, гл. 1:

Основа на покаянието, пример на умилението, образец на утешението и духовното съвършенство беше твоят равноангелски живот, преподобни, защото пребиваваше в молитва, постничество и сълзи, отче Йоане; моли Христос Бог за нашите души!

Слава..., и нине..., на Успение на св. Богородица, гл. 1:       

При раждането на Христос запази девството, в успението не остави света, Богороди­це: в живота премина ти, която си майка на Живота, и с твоите молитви избавяш от смърт душите ни.

Утринна

На Бог Господ, тропар Успение на св. Богородица, гл. 1:

При раждането на Христос запази девството, в успението не остави света, Богороди­це: в живота премина ти, която си майка на Живота, и с твоите молитви избавяш от смърт душите ни.

Слава..., тропар на преподобния, същия глас:

Основа на покаянието, пример на умилението, образец на утешението и духовното съвършенство беше твоят равноангелски живот, преподобни, защото пребиваваше в молитва, постничество и сълзи, отче Йоане; моли Христос Бог за нашите души!

И нине..., на Успение на св. Богородица:

При раждането на Христос запази девството, в успението не остави света, Богороди­це: в живота премина ти, която си майка на Живота, и с твоите молитви избавяш от смърт душите ни.

Малка ектения

Свещеникът: Защото Твоя е властта и Твое е царството и силата, и славата…

Първи седален, гл. 4, по Вознесийся на крест:

Последвал си призива на твоя Господ, оставил си света и всички негови хубости, преблажени отче Йоане; претърпял си суровостта на пустинята и мъжествено си отблъснал бесовските пълчища, затова и ние винаги вярно с песни възхваляваме твоята памет.

Слава..., и нине..., богородичен:

Вселената, разумно украсена от невеществения Дух за твоята славна памет, с радост ти казва: радвай се, Дево, пахвала за християните!

Малка ектения

Свещеникът: Защото си благ и човеколюбив Бог и на Тебе слава възнасяме …

Втори седален, гл. 5, по Собезначальное Слово:

Напуснал своя роден край и пренебрегнал цялата земна любов, ти се изкачи на планината и до небесата се извиси като стълб, като посочва на хората пътя на спасението (Изх. 13:21), затова и се всели в земята на кротките (Пс. 36:11; Мат. 5:5), преподобни отче наш Йоане.

Слава..., и нине..., богородичен, глас и подобен същия:

Ангелските множества те славословят и ние, човешкият род, вярно те възпяваме, защото се пресели от земята към Родилия се от тебе, чиста Богородице, а сега ти усърдно се моли да се избавим от бедите всички, които с вяра празнуваме, Дево, твоето успение.

Полиелей: Хвалите имя Господне: Величания припев:

Облажаваме те, преподобни отче Йоане, и почитаме светата твоя памет, защото ти се молиш за нас на Христос, нашия Бог.

Малка ектения

Свещеникът: Защото е благословено Твоето име, и величествено е царството Ти…

Седален след полиелея, гл. 8, по Премудрость и Слово:

Възприел смирен вид и дейност, укротил чувствата, насочил си живота си към божествените заповеди, а за монасите си се показал пресветъл светилник, наставлявайки ги към познанието; затова те възхваляваме и възпяваме твоето успение, богоносни Йоане, като с любов ти казваме: моли Христос Бог да дарува прошка на греховете на тия, които с любов честват твоята свята памет.

Слава... и нине... на празника, глас 8, подобен Премудрост и Слово:

Безсеменно заченала Бога и без тление родила Въплътения, облечена в новото одеяние на нетлението от Духа като майка на Живота и царица на всички, ти се пресели към невеществения живот, затова по достойнство се показа наистина облак, от който се излива водата на нашия живот, всенепорочна Богородице, моли твоя Син и Бог да дарува прошка на греховете на тия, които с любов празнуват твоето свето успение.

Степенни (стъпални), глас 4.

Антифон 1-ви, повтаряме стиховете:

От моите младини много страсти ме нападат; но Сам Ти ме защити и спаси, Спасителю мой.

Ненавиждащите Сион, засрамете се от Господ, защото ще бъдете изсушени като трева от огън.

Слава: Чрез Светия Дух се оживява всяка душа и с чистотата свещенотайнствено се извисява пред троичната Единица.

И ныне: От Светия Дух текат благодатните струи, които напояват за плодоносене цялото творение.

Прокимен, гл. 4: Скъпа е в очите на Господа смъртта на Неговите светии (Пс. 115:6). Стих: Какво ще въздам на Господа за всичките Му благодеяния към мене? (Пс. 115:3)

Евангелски чин.

Свещеникът: На Господ да се помолим!

Народът: Господи, помилуй.

Свещеникът: Защото си свят, Боже наш, и сред светии пребъдваш, и на Тебе, Отца, и Сина, и Светия Дух, подобава всяка слава, чест и поклонение сега и винаги, и во веки веков.

Народът: Амин! Всякое дихание да хвалит Господа (2). Да хвалит дихание всякое Господа.

Свещеникът: За да се удостоим да изслушаме светото Евангелие, Господ Бог да помолим!

Народът: Господи, помилуй (3).

Утринно евангелие

Мат. 11:27-30 (зачало 43)

Рече Господ на Своите ученици: всичко Ми е предадено от Моя Отец и никой не познава Сина, освен Отец; и нито Отца познава някой, освен Сина, и комуто Синът иска да открие. Дойдете при Мене всички отрудени и обременени и Аз ще ви успокоя; вземете Моето иго върху си и се поучете от Мене, понеже съм кротък и смирен по сърце, и ще намерите покой за душите си; защото игото Ми е благо и бремето Ми леко.

След 50-ти псалом: Слава... Молитвами преподобнаго... И нине... Молитвами Богоро­ди­ци...

Стихира, гл. 6:

Планината се уподоби на небето, защото както майка младенец тя приема в обятията си светилника на пустинята Йоан, който чрез Светия Дух като орел прелита рилските гори и пещери, а оттам беше взет направо на небето при Господ, Когото беше възлюбил. Сега ти, прекрасна душа, който просвещаваш вярващите, идващи при почитаемия ковчег с твоите мощи и почитат всечестното ти успение, заедно с Богородица се моли за спасението на нашите души.

Литийна молитва (дяконът)

Народът: Господи помилуй (12 пъти). Свещеникът: По милостта и щедростите на…

Канон на преподобния, гл. 8

с акростих “Радвайся, Йоане, пресветъл светилник!” (при превода акростихът не може да бъде спазен).

Песен 1

Ирмос: Водата преминал като по суша и избегнал египет­ското зло, израилтянинът викаше: да възпеем Избавителя и нашия Бог!

Преподобни отче Йоане, моли Бога за нас!

Разумната светлина на мъдростта моля те да ми дадеш сега, препо­доб­ни отче, когато започвам да възпявам твоя честен живот, и с божествена благодат изпълни устата ми!

Преподобни отче Йоане, моли Бога за нас!

Наистина си се уподобил на ангел, отстранил си се от всичко в света и бягайки с душа и тяло, в пустинята си се заселил (Пс. 54.8), като Мойсей си се наслаждавал на богати боговидения.

Преподобни отче Йоане, моли Бога за нас!

Достатъчно си пил от извора на евангелските води, а сега от тебе изти­чат реки от чудеса, преподобни Йоане, и напояваш идващите с вяра при тебе.

Богородичен: В утробата ти обитаваше Бог Слово, Дево чиста, и Той като капка падаща на земята обнови с росата Си човешкото естество, което гореше от пламъка на злобата.

Песен 3

Ирмос: Ти си опора на прибягващите към Тебе, Господи, Ти си светлина на помрачените и Те възпява моят дух.

Преподобни отче Йоане, моли Бога за нас!

Изпълнен с Духа и прострял ума си на небето, от тленна храна си се отказал, а с ангелски хляб си се хранил.

Преподобни отче Йоане, моли Бога за нас!

Със струи от твоите сълзи си напоил пустинната земя, а тя ти принесе неоран нахут.

Преподобни отче Йоане, моли Бога за нас!

Като птичка, която при Бога желае да полети, преподобни отче, ти си направил гнездо за себе си в дървото, като си се освободил от земното.

Богородичен: Направи Иисус, твоя Син, милостив към мене, който върша зло, пречиста, за да не видя Неговото лице да се отвръща от мене!

Кондак, гл. 2

В молитви бодърствал без да заспиваш и уподобил се на ангелите в непрестанните песнопения към Бога, ти си оставил тленния живот и си влязъл в гроба, за да преминеш към небето в нетление, отче Йоане, защото като Свой угодник Христос Бог те пресели от смъртта във вечния живот.

Икос:

Дойдете да възпеем преблажения Йоан, който въпреки естеството си, бидейки в смъртно тяло, пожела ангелско житие, защото той сметна за измет света и всичко в него, и отиде на планината, както великият Моисей в древност, очисти се с пост и се удостои да види Троичното сияние не в мрак, нито в силен вятър, а в благодатната светлина; затова той сияе с лъчите на чудесата и от гроба си излива за вярващите реки от изцеления, защото като Свой угодник Христос Бог го пресели от смъртта във вечния живот.

В осемнадесетия ден на месец август празнуваме успението на светия преподобен наш отец Йоан Рилски Чудотворец. По неговите молит­ви, Христе Боже наш, помилва ни и ни спаси! Амин.

Катавасии на Успение, гл. 1

1. Преукрасена с божествена слава, Дево, твоята свещена и славна памет събра за веселие всички верни, които, предвождани от Мариам, с песни и тимпани възпяват твоя единороден Син, защото славно се прослави.

3. О, Христе, Божия Премъдрост и Сила, Който твориш и поддържаш всичко, утвърди Църквата непоколебима и непоклатима, защото само Ти си свят и сред светците почиваш.

4. Словата и загадките на пророците предизвестиха Твоето въплъщение от Девата, Христе, и сиянието на Твоя блясък, което ще се яви като светлина за народите; и (дори) бездната с радост зове към Тебе: слава на Твоята сила, Човеколюбче!

5. Ще изповядам божествената и неизразима красота на Твоите добродетели, Христе, защото Ти възсия от вечносъществуващата слава като съвечно и ипостасно сияние и въплъщавайки се от девствената утроба, Ти изгря като Слънце за намиращите се в тъмнина и сянка.

6. Огънят в утробата на обитаващия морските дълбини кит беше предобраз на Твоето тридневно погребение, на което Йона стана пророк, защото спасен и невредим, както беше преди да е непогълнат, той зовеше: жертва ще Ти принеса с хвалебен глас, Господи

7. Съпротивлявайки се на жестоката ярост и огъня, божествената любов угаси огъня с роса и се надсмя над яростта, като на музикалните инструменти отговори с боговдъхновената духовна триструнна лира от преподобните юноши, които посред пламъка пееха: препрославени Боже наш и на отците ни, благословен си!

Припев: Хвалим, благославяме и се покланяме на Господ, като пеем и Го превъзнасяме во веки.

8. Всемогъщият Божи ангел показа на юношите огъня като разхлаждащ светците, но изгарящ злочестивите; Той направи Богородица живоначален извор, от който блика разорение на смъртта и живот за тия, които пеят: ние, избавените, възпяваме Едничкия Създател и Го превъзнасяме във всички векове.

Дяконът: Богородицата и майка на Светлината с песни да възвеличим!

Честнейшую херувим

Народът: (речитатив) Душата ми величае Господ и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой.

Честнейшую херувим и слàвнейшую без сравнения серафим, без истления Бога Слова рождшую, сýщую Богородицу тя величаем.

Задето Той милостно погледна унизеността на рабинята Си; защото, ето, отсега ще ме облажават всички родове.

По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог Слово, Тебе, истинска Богородице, величаем.

Задето Силният ми стори велико нещо и свето е името Му; и Неговата милост е из рода в род за ония, които Му се боят.

Той показа сила с мишцата Си; разпръсна ония, които се гордеят с мислите на сърцето си.

Свали силни от престоли и въздигна смирени; гладни изпълни с блага, а богати отпрати без нищо.

Взе под закрила Израиля, Своя отрок, като си спомни милостта, както говори на нашите отци – към Авраам и семето му довека. 

9-та песен от катавасиите

Гл. 1:  В тебе, чиста Дево, се преодоляват законите на природата: раждане в девство и смъртта предполага живот; ти, Богородице, която си девица след раждането и жива след смъртта, винаги спасяваш твоето наследие.

Малка ектения

Възглас: Защото Тебе хвалят всички небесни сили и на Тебе въздаваме слава…

Светилен, по Жени услишите:     

Нека всички вярно да възхвалим пустинножителя Йоан, земния ангел и небесния човек, който неизчерпаемо ни дава множество чудеса.

Слава..., и сега..., богородичен, по Небо звездами:

Апостоли, които се събрахте от краищата на света в Гетсиманската градина, погребете моето тяло, а Ти, Сине и Боже мой, приеми моя дух!

Хвалитни стихири, на 6, гл. 4

Всякое дихание

Всичко що диша да хвали Господа. Хвалете Господа от небесата; Хвалете го във висините. На Тебе, Боже, подобава песен.

Хвалете Го, всички Негови ангели; хвалете Го, всичките Му сили. На Тебе, Боже, подобава песен.

На Успение Богородично 3, глас 4, подобен Яко добля:

Стих: Да извършат над тях писания съд. Тая чест е за всички Негови светии. (Пс. 149:9)

Небесата се радват на твоето славно успение и ангелските войнства ликуват, цялата земя се весели и пее погребална песен на тебе, май­ко на Владеещия всичко, неизпитала брак пресвета Дево, която избавяш човешкия род от осъждането на прародителите.

Стих: Хвалете Бога в Неговата светиня, хвалете Го в крепостта на силата Му. (Пс. 150:1)

От краищата на света избраните апостоли се събраха по Божия заповед да те погребат и като те видяха да се издигаш от земята във висините, с радостния Гавриилов глас ти извикаха: радвай се ти, която носиш Бога на всичко, радвай се, единствена, която чрез своето раждане съедини земните с небесните.

Стих: Хвалете Го поради Неговото могъщество, хвалете Го поради голямото Му величие. (Пс. 150:2)

Дево майко богоневесто, която си родила Живота, с твоето почитаемо успение ти премина в безсмърт­ния живот, тържествено носена от ангели, начала и сили, апостоли, пророци и цялото творение, а твоя Син прие с нетленните Си длани твоята непорочна душа.

На св. Йоан Рилски 3, глас 6, подобен Всю отложивше

Стих: Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли. (Пс. 150:3)

Укрепван от десницата на Вседържителя, ти си отхвърлил цялата неразумност на страстите, покорил си плътта на духа и си станал правило за добродетелност, утвърждение за монасите, пример за постниците, украса за преподобните; а сега, като гледаш неизказаната красота на неразделната Троица, премъдри Йоане, с дръзновение се моли за душите ни.

Стих: Хвалете Го с тимпан и хора̀, хвалете Го със струни и орга̀ни (флейти). (Пс. 150:4)

Уподобявайки се на Илия и на Йоан Предтеча, ти си обикнал безмълвието на непроходимата пустиня и, напредвайки в добродетелите, достигнал си крайното желание, премъдри Йоане, затова с радост предстоиш пред трисияйната светлина на Светата Троица; като получаваш пряко от нея божествени зари, моли се дръзновено за нашите души.

Стих: Хвалете Го със звучни кимвали, хвалете Го с кимвали гръмогласни. Всичко, що диша, да хвали Господа! (Пс. 150:5-6)

Оставил си всичко заради любовта Христова и си се заселил в пустинята без да се страхуваш от нападенията на невидимия враг, който много пъти те спохождал с мечтания и ти показвал привидения, но ти най-вече с твоите молитви си го превръщал в прах, който изчезва. Каква непорочна душа и крепко търпение! Моли се с дръзновение на Христос за нашите души.

Слава... на преподобния, гл. 3:

Радва се днес българската страна, а Рилската планина се весели и тържествува за твоето успение, преподобни отче! Нека ние, множествата вярващи от българската земя, да затръбим с песенна тръба, защото благодатта на Духа ни призовава по-благолепно от всяка тръба да пеем на богоносния отец – светлия в добродетелите, богоразумния във вярата, възвишения във виденията, неуморния в поученията, наставника на заблудените, избавителя на планените, изцелението за болните, велико украшение за цялото отечество! Затова, като го възхваляваме, нека така да му пеем: преподобни отче Йоане, застъпвай се за твоите раби и с молитвите си винаги спасявай твоето паство.

И сега, на св. Богородица, гл. 4:

Всепочитаното твое успение, пресвята чиста Дево, ангелските множества на небесата и ние, родът човешки, на земята прославяме, защото ти стана майка на Христос Бог, Твореца на всичко; молим те, не преставай да Го молиш за нас, които след Бога надеждата си на тебе възлагаме, Богородице всехвална и непознала брак.

Тропари, на преподобния, гл. 1:

Основа на покаянието, пример на умилението, образец на утешението и духовното съвършенство беше твоят равноангелски живот, преподобни, защото пребиваваше в молитва, постничество и сълзи, отче Йоане, моли Христос Бог за нашите души!

Слава... и нине..., на Успение Богородично, гл. 1:

При раждането на Христос запази девството, в успението не остави света, Богороди­це: в живота премина ти, която си майка на Живота, и с твоите молитви избавяш от смърт душите ни.

Бел. ред.: Подредил свещ. Траян Горанов, Великобритания.

Превод: И. Ж. Д.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/66hx9 

Разпространяване на статията: