Мобилно меню

4.9473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (171 Votes)

5 2НА МАЛКАТА ВЕЧЕРНА

(тя се служи в манастири)

На Го́споди, воззва́х: стихири на 4, глас 1.

Подобен: Всехва́льнии му́ченицы:

Седмочисленици славни, Бог, Творецът на всичко, ви украси със седемте дара на Духа и с изясняването на Писанията българският народ чрез вас беше приведен към вярата. Затова сега Му се молете да дарува на душите ни мир и голяма милост. (два пъти)

Седмочисленици славни, със седем тръби някога йерихонските стени паднаха, а вие като тръби на единия Бог в Троица тръбихте на света, погубихте ересите и сега се молете да дарува на душите ни мир и голяма милост.

Седмочисленици славни, днес благочестиво ни събра вашият светъл и наистина радостен празник, Кириле, Методие и Клименте заедно с Наум, Ангеларий, блажения Сава и Горазд, пазители на тайните Господни, молете се на Господ за нашите души!

Слава, глас 6:

Преподобни Седмочисленици, упражнявали се от младини в добродетелта, станахте оръдия на Светия Дух и възприехте от Него рибарското изкуство, за да уловите българите за благочестието и така, приели дръзновение от Господ, изпросете мир за нашите души и велика милост.

И ны́не, Богородичен:

Богородице, ти си истинската лоза, която ни отгледа Плода на живота, затова ти се молим, Владичице, моли се заедно със светите апостоли и със Седмочислениците да бъдат помилвани нашите души.

На стиховните стихири, глас 2.

Подо́бен: До́ме Евфра́тов:

Славните Седмочисленици православно поучиха в светлината на добродетелите българите и далматите, привеждайки ги към вярата в Бога.

Стих: Да тържествуват светиите в слава, да се радват върху леглата си. (Пс. 149:5)

Достойно сега да ублажим учителите и състрадателите, помощниците и защитниците, и присъединилите се към небесните граждани.

Стих: Твоите свещеници ще се облекат в правда и Твоите светии ще се зарадват. (Пс. 131.9)

Да възпеем Бога, Който е дал на божествените Седмочисленици и проповедници на вярата лечебна сила за душите и телата.

Слава, гл. 8:

Дойдете, събрание от празнуващи, да възхвалим с псалми и песни равноапостолните Седмочисленици и проповедници на благовестието. Те с разбираеми речи представиха рая, като напоиха с небесен дъжд душевните ниви и се показаха плодоносни пред Христос Бог, Който по техните молитви ни дарява с голяма милост.

И ны́не, Богородичен:

Владичице, приеми молитвите на твоите раби и ни избави от всяка нужда и печал.

Тропар на св. Седмочислениците, глас 1:

С хвалебни венци да увенчаем славните Седмочисленици, Кирил и Методий, Климент и Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, изгрели като светила и благовестили ни Триединия Бог. Вие, непоклатими стълбове на Българската църква и боговдъхновени поборници за нашата реч, прогонили езическото бесовско учение, молете се на Христос Бог да дарува на душите ни мир и велика милост.

Слава, на св. Пантелеймон, гл. 3

Свети страдалче и целебниче Пантелеймоне, моли милостивия Бог да прости на душите ни прегрешенията.

И ныне, Богородичен, гл. 3:

Ние те възхваляваме за посредничеството за спасение на нашия род, Богородице Дево, защото твоят Син и наш Бог, като прие страдание на кръста с плътта, получена от тебе, ни избави от тлението, защото е Човеколюбец.

НА ВЕЛИКАТА ВЕЧЕРНА

Блаже́н муж: 1-ви антифон.

На Господи, воззва́х: стихири на 6, глас 2. Подо́бен: Ки́ими похва́льными венцы́

С какви похвални венци да венчаем славните Седмочисленици? Разделени по тяло, но събрани по дух, богоносните поборници за Троицата, пострадали заради проповядването на благовестието, светила и стълбове, просветили и утвърдили България, със славни венци на победата ги увенча Христос, нашият Бог, Който има велика милост. (два пъти)

Какви песненни венци да изплетем на славните Седмочисленици, равни по дар на апостолите и равностойни в благодатта? Приятни вместилища на Духа, подражаващи на Христос пастири на вярата, върховни сред учителите на Църквата, земни ангели в небесна слава; тях удостои със слава Христос Господ, Който има велика милост. (два пъти)

С какви песенни добрини да похвалим Седмочислениците Кирил, Методий, Сава, Наум, Горазд, Климент и Ангеларий, които възвестиха на всички единият Бог в три лица и утвърдиха православната вяра? Наистина Христос, нашият Бог, ги венчава достойно с венци на безсмъртна слава, защото има велика милост. (два пъти)

Слава, глас 6:

Да възхвалим тайнствените тръби на Духа, богоносните отци, седемте светлоогнезрачни звезди, които ни показват възхода към небето; благодарение на тях нашето време се ръководи от техните добродетели и българските множества се обновяват чрез изясняването на Писанията, а след като беше дарена на техните уста мъдрост свише, както на апостолите в древност, те ясно разказаха за Божията слава, с огъня на Духа изгориха плевелите на еретиците и душегубното македонианско течение; както при Илия двете петдесетици (пророци) и те се местеха от място на място, докато постигнат бляскава победа над нечестивците и с божественото кръщение очистиха каменосърдечните народи. Нека извикаме към тях: отци пребожествени и равноапостолни, молете се на Господ да бъдат помилвани душите ни!

И ны́не, Богородичен: Кой няма да те прослави, Пресвета Дево? Кой ли няма да възпее  девственото раждане? Защото извън времето Единородният Син изгря от Отца, Самият Той слезе чрез Тебе, Чистата, необяснимо въплътен. Той е Бог по природа и за нас; превръщайки се в човек по природа, не се раздели на две личности, но беше познат в две несвързани естества. Него моли, Чиста и Почитана, да бъдат помилвани нашите души.

Вход. Проки́мен на деня. И 3 четения на светителите (виж ден 28-и).

Стихири на лити́ята

Глас 1: Дойдете, събори на празнуващите, да принесем днес песенна похвала на блажените равноапостолни Седмочисленици, които постоянно гледаха висотата на разума и виждаха неизследимата дълбочина на премъдростта Божия, обогатявайки каменосърдечните български родове с богомъдрото учение, и се молят за нашите души.

Глас 2: С божествени дела обучихте телата и душите си на закона, натрупахте православни догмати, и се смесихте с ангелските сили, служите непрестанно на Триипостасния Бог, като пеете победна песен, затова и ние викаме: Боже, познаваем в Троицата, по молитвите на Твоите Седмочисленици помилвай и спаси нас!

Глас 3: Велика славо на Църквата Христова, славни Седмочисленици, с добрия подвиг мъжествено се подвизавахте и прекратявайки с проповед ересите, достигнахте небесните жилища, и радвайки се с ангелите, за нас винаги се молете да се избавят душите ни.

Слава, глас 4:

Вашите добри дела изгряха като слънце на земята и на небето, славни Седмочисленици, като проповядвахте безначалното рождество на Сина и изхождането на Духа само от Отец, засрамвайки еретиците, и уловили свирепи народи в истинската Христова вяра. Затова се молете на Господ да ни дарува велика милост.

И ны́не, Богородичен: Запази твоите раби от всякакви беди, благословена Богородице, за да те славим, Надеждо за нашите души.

На стиховните стихири, глас 5.

Подобен: Ра́дуйся, по́стнических:

Радвай се, събор на Седмочислениците, велика закрила на България, стълбове и опора на Далмация. Гледайки Бога, вие бързате да направлявате Христовите люде към божествените учения, побеждавайки мисленния Амалик. Най-топли поборници за Троицата, световидни умове и море от премъдрост, като радостно предстоите заедно с архангелите при Троицата, умолявайте Христос да дари за душите ни велика милост.

Стих: Твоите свещеници ще се облекат в правда и Твоите светии ще се зарадват. (Пс. 131.9)

Радвай се, събор на Седмочислениците, слънце на земята, лъчи и светила от Трислънчевото Сияние, непресъхващи струи на любовта, ярки светилници, оръдия на Светия Дух, проникновени проповедници на благодатта и преблажени тълкуватели на Писанията, възвестители на Закона, наставници на търсещите Христос, жители на рая, молете Христос да дарува на душите ни велика милост.

Стих: Моисей и Аарон между свещениците и Самуил между ония, които призовават името Му, викаха към Господа. (Пс. 98:6)

Радвай се, събор на Седмочислениците, земни ангели, обитаващи небето, за българите спасение и радост за далматите: Клименте заедно с Наум, Ангеларий, Горазд, Методий, Сава и Кириле славни, изкусни лекари, реки на вечнотечащия Дух, напоили цялата земя с проповедта, гърди, от които изтича млякото на спасението, украса на премъдростта, молете Христос да дарува на душите ни мир и велика милост.

Слава, глас 8: на св. Пантелеймон

Възлюбил си благочестието на майка си, погнусил си се от безбожието на баща си, бил си войн на Лекаря на душите и си се обучил в лекарското изкуство, и в двете си бил изкусен чрез божествената благодат – погубител на страстите и лечител на душите. Но като придоби твърдост в страданията и постоянство в молитвите, Пантелеймоне, мъчениче Христов, усърдно се моли да се спасят нашите души.

И ны́не, Богородичен: Безмъжна Дево, която неизказано си заченала по плът Бога, Майко на Бога от висините, приеми молбите на твоите раби, Всенепорочна, като дариш на всички очистване от греховете; като приемаш сега нашите молби, моли да се спасим всички.

Тропар на св. Седмочисленици, глас 1:

С хвалебни венци да увенчаем славните Седмочисленици, Кирил и Методий, Климент и Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, изгрели като светила и благовестили ни Триединия Бог. Вие, непоклатими стълбове на Българската църква и боговдъхновени поборници за нашата реч, прогонили езическото бесовско учение, молете се на Христос Бог да дарува на душите ни мир и велика милост.

Слава, на св. Пантелеймон, гл. 3

Свети страдалче и целебниче Пантелеймоне, моли милостивия Бог да прости прегрешенията на душите ни.

И ныне, Богородичен, гл. 3:

Ние те възхваляваме за посредничеството за спасение на нашия род, Богородице Дево, защото твоят Син и наш Бог, като прие страдание на кръста с плътта, получена от тебе, ни избави от тлението, защото е Човеколюбец.


 УТРИННА

Бог Господь: глас 1.

Тропар на св. Седмочисленици, глас 1:

С хвалебни венци да увенчаем славните Седмочисленици, Кирил и Методий, Климент и Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, изгрели като светила и благовестили ни Триединия Бог. Вие, непоклатими стълбове на Българската църква и боговдъхновени поборници за нашата реч, прогонили езическото бесовско учение, молете се на Христос Бог да дарува на душите ни мир и велика милост.

Славана св. Пантелеймон, гл. 3

Свети страдалче и целебниче Пантелеймоне, моли милостивия Бог да прости прегрешенията на душите ни.

И нынеБогородиченгл. 3:

Ние те възхваляваме за посредничеството за спасение на нашия род, Богородице Дево, защото твоят Син и наш Бог, като прие страдание на кръста с плътта, получена от тебе, ни избави от тлението, защото е Човеколюбец.

Малка ектения

Свещеникът: Защото Твоя е властта и Твое е царството и силата, и славата…

1-ви седален, глас 1: на св. Седмочисленици

Да почетем, верни, тръбите Христови, мъдрите Седмочисленици, възвестили ни Единния Бог в Троица, произхождащ от Отца, и чрез благодатния Дух извлекли мизийски народи от дълбините на неверието към православната вяра.

Слава, на св. Пантелеѝмон, гл. 1.

Ти си съблюдавал благочестието на майка си, блажени, и си изправил нечестието на баща си, затова си получил благодат от Бога Вседържителя да лекуваш немощите на болните, славни мъчениче Пантелеймоне, на всички, които с вяра и любов прибягват към тебе.

И ныне, Богородичен: Марийо, осветен съсъд на Владиката, вдигни нас, които паднахме в пропастта на лютото отчаяние, прегрешения и скърби. Ти си на грешните спасение, помощ и крепка защита, и спасяваш твоите раби.

2-ри седален, гл. 4: на св. Седмочисленици. Подобен: Скоро предвари

Седмочисленици славни и източници на чудеса, със силата на Владиката Христос избавете от беди и скърби нас, които ви почитаме вярно и ви възпяваме, защото имате дръзновение, като предстоите винаги пред Бога с горните сили безконечно.

Слава, на св. Пантелеѝмон, гл. 4.

Всички верни, които с вяра празнуваме твоята свята памет, те възхваляваме като непобедим Христов войн и мъжествен борец, гордост на мъчениците, всехвални мъчениче. Като заедно въздаваме слава на твоя подвиг, мъдри, ние величаем и Спасителя Христос.

И ныне, Богородичен: Побързай, изпревари, преди да си имаме работа с враговете, които Те хулят и ни заплашват, Христе Боже наш. Погуби чрез Твоя кръст борещите ни, за да разберат какво може вярата на православните, по молитвите на Богородица, единствен Човеколюбче.

Полиелей и величание (от Катавасийника).

Величание: Величаем ви, свети седмочислени равноапостоли, със своето учение просветили и привели към Христос всички славянски страни.

Малка ектения

Свещеникът: Защото е благословено Твоето име и величествено е царството Ти, на Отец и Син, и Свети Дух, сега и винаги, и във вечни векове. Амин.

Седален след полиелея

Гл. 3. на св. Седмочисленици

Подобен: Явися днесь

Църквата празнува днес тържеството на почитаните Седмочисленици, защото те утвърдиха България с божествените учения.

Слава, гл. 4, на св. Пантелеймон

Днес събранията на верните тържествено почитат твоите подвизи, страдалче Пантелеймоне, като прославят Животодателя, Който ни показа тебе като наш крепък защитник.

И ныне, Богородичен: Ние, които с любов прибягваме към твоята доброта, знаем, че си Майка Божия и след раждането наистина си останала Дева. Ние, грешните, те имаме за единствена защита, чрез тебе придобихме спасение при изкушенията, единствена непорочна.

Степенни (стъпални), глас 4.

Антифон 1-ви (повтаряме стиховете):

От моите младини много страсти ме нападат; но Сам Ти ме защити и спаси, Спасителю мой.

Ненавиждащите Сион, засрамете се от Господ, защото ще бъдете изсушени като трева от огън.

Слава: Чрез Светия Дух се оживява всяка душа и с чистотата свещенотайнствено се възвисява пред троичната Единица.

И ныне: От Светия Дух текат благодатните струи, които напояват за плодоносене цялото творение.

Прокимен, гл. 4, (от Минея)

Твоите свещеници ще се облекат в правда, и Твоите светии ще се зарадват. (Пс. 131:9)

Стих: Устата ми ще изговорят мъдрост и размишленията на сърцето ми знание. (Пс.48:4)

Евангелски чин

Свещеникът: На Господ да се помолим!

Народът: Господи, помилуй.

Свещеникът: Защото си свят, Боже наш, и сред светии пребъдваш, и на Тебе, Отец и Син, и Свети Дух, подобава всяка слава, чест и поклонение сега и винаги, и во веки веков.

Народът: Амин! Всякое дихание да хвалит Господа (2). Да хвалит дихание, всякое Господа.

Свещеникът: За да се удостоим да изслушаме светото Евангелие, Господ Бог да помолим!

Народът: Господи, помилуй (3).

Утринно евангелие

(Евангелието е за 18 октомври на Литургията за св. ап. Лука)

Псалом 50 (чете се):

Помилвай ме, Боже, по голямата Си милост и по многото Си щедрости изглади беззаконията ми. Много пъти ме умий от моето беззаконие и очисти ме от моя грях, защото беззаконията си съзнавам, и моят грях е винаги пред мене. Пред Тебе, пред Тебе едничкия съгреших и лошо пред Твоите очи извърших; тъй че Ти си прав в Твоята присъда и чист в Твоя съд. Ето, в беззаконие съм заченат, и в грях ме роди майка ми. Ето, Ти обикна истината в сърцето, и вътре в мене ми яви мъдростта (Си). Поръси ме с исоп, и ще бъда чист; умий ме, и ще бъда по-бял от сняг. Дай ми да чуя радост и веселие, и ще се зарадват костите, от Тебе съкрушени. Отвърни лицето Си от греховете ми и изглади всичките ми беззакония. Сърце чисто създай в мене, Боже, и правия дух обнови вътре в мене. Не ме отхвърляй от лицето Си и Светия Твой Дух не отнимай от мене. Върни ми радостта на Твоето спасение и с властния Дух ме утвърди. Беззаконните ще науча на Твоите пътища, и нечестивите към Тебе ще се обърнат. Избави ме от кръвнина, Боже, Боже на моето спасение, и езикът ми ще възхвали Твоята правда. Господи, отвори устните ми, и устата ми ще възвестят Твоята хвала; защото, да би искал жертва, аз бих Ти дал; но към всесъжения не благоволиш. Жертва Богу е дух съкрушен; сърце съкрушено и смирено Ти, Боже, не ще презреш. Стори добро (Господи) на Сион по Твоето благоволение; въздигни стените иерусалимски; тогава ще Ти бъдат угодни жертви на правдата, възношение и всесъжение; тогава на Твоя олтар ще възложат телци.

Слава, гл. 6, Молитвами святителей, Милостиве, очисти множества согрешений наших.

И нине…, Молитвами Богородици, Милостиве, очисти множества согрешений наших.

Стих: Помилвай ме, Боже, по голямата Си милост и по многото Си щедрости изглади беззаконията ми.

Стихира след 50 псалом:

Изля се благодат от вашите уста, преподобни отци, и бидейки пастири на Христовата църква, учехте словесните овци да вярват в единосъщната Троица като в един Бог.

Литийна молитва (дяконът)

Народът: Господи, помилуй (12 пъти).

Свещеникът: По милостта и щедростите…

Канон (на църковнославянски)

Канон на светиите, его́же краегране́сие (акростих): Седмочи́сленники, Григо́рий, воспою́. Глас 4.

Песнь 1

Ирмо́с: Ще отворя устата си и с Дух ще се изпълнят, и слово ще потече от тях към Царицата и Майката, и ще се явя в светло тържество, и ще възпея с радост чудесата ѝ.

Припев: Свети Седмочисленници, молете Бога за нас.

Свети́ла Боже́ственная мы́сленныя тве́рди, седмочи́сленницы пресве́тлии,/ Богоразу́мия све́том озари́те омраче́нный мой ум,/ я́ко да пе́сни вам воспою́, ра́дуяся.

Е́же Твои́м стопа́м после́довати седмочи́сленницы вожделе́вше,/ нас ра́ди крест и смерть претерпе́вшаго Христа́,/ Твоего́ ра́ди раче́ния плоть умертви́ша со страстьми́ и похотьми́.

Дождь седмода́рнаго Уте́шителева благоволе́ния в Вы́шних седя́й Оте́ц вам свы́ше ороси́,/ я́коже Иса́ия глаго́лаше дре́вле,/ воспочива́ющу в вас Христу́, седмочи́сленницы блаже́ннии.

Богоро́дичен: Ма́тере кроме́ пре́жде век Ражда́ющагося зачала́ еси́, Пречи́стая,/ и родила́ еси́ без Отца́ кроме́ преложе́ния или́ смеше́ния,/ и ста́ла еси́ све́тло укра́шена, я́ко Неве́ста Непоро́чная Вседержи́телю.

Песнь 3

Ирмо́с: Богородице – жив и несекващ Изворе – утвърди духовно възпяващите те, събрани в хор, и в твоята божествена слава ги удостой с венци на прослава.

Припев: Свети седмочи́сленници, молете Бога за нас.

О́гненная кре́пость ересе́й и триязы́чества угасе́,/ бо́лгарскую бо всю зе́млю погрузи́ша в ба́ню Креще́ния седмочи́сленницы святи́и.

Чинонача́лие церко́вное почита́юще, седмочи́сленницы/ в Рим достиго́ша, кни́ги слове́нския утверди́ша/ и про́поведию зако́на Бо́жия ро́ды бо́лгарския к Правосла́вней ве́ре приведо́ша.

Истинно благохва́лим равноапо́столы Твоя́, Христе́:/ Мефо́дия и Кири́лла, Кли́мента и Нау́ма, Са́вву, Гора́зда и Ангела́рия,/ А́нгелов совсе́льники.

Богоро́дичен: Свя́то во свяы́х почива́ющаго, безсме́ртия Хода́тая, родила́ еси́, Богоро́дице,/ я́коже ви́дена была́ еси́ ни́ва неора́нная,/ всем причаща́ющимся клас живо́тный прозя́бшая.

Седа́лен, глас 4. Подо́бен: Яви́лся еси́ днесь:

Да пра́зднует днесь Це́рковь Бо́лгарская честно́е торжество́/ седмочи́сленников честны́х и равноапо́стольных,/ и́бо ти́и утверди́ша Болга́рию Боже́ственными свои́ми догма́ты.

Сла́ва, и ны́не, Богоро́дичен:

Предста́тельство необори́мое скорбя́щих/ и те́плое заступле́ние на Тя упова́ющих, от бед мя изба́ви,/ Ты бо еси́ всех покро́в и по́мощь.

Песнь 4

Ирмо́с: Пребожественият Иисус, Който седи в слава на божествения престол, в лек облак дойде от нетленната Длан и спаси викащите: слава на Твоята сила, Господи!

Припев: Свети Седмочисленници, молете Бога за нас.

Лю́дем слове́нским в Тро́ице пропове́дасте Бо́га,/ Испусти́теля Ду́ха и Роди́теля Сы́на Соверше́ннаго,/ рече́нием после́дующе проро́ческим и стопа́м апо́стольским, Богому́дрии.

Ева́нгельски сла́ву Бо́жию ви́дети жела́юще, чистоту́ се́рдца соблюдо́сте,/ та́же ско́рби претерпе́сте мно́гия, гоне́ния же и ра́ны мужему́дренно/ и поноше́ния зла́я за ве́ру Христо́ву, укрепля́еми Ду́хом.

Богоро́дичен: Непреста́нно о нас Бо́гу предстоя́щую Мари́ю Пречи́стую,/ прииди́те, вси ве́рнии, пе́сньми благопохва́лим,/ я́ко без сравне́ния превы́шши Серафи́м и челове́к су́щи Хода́таица Непосты́дная.

Песнь 5

Ирмо́с: Всички се удивиха със страх пред божествената ти слава, понеже ти, брак непознаваща Дево си поела в утробата си Бога над всички и си родила безвременния Син, и на всички възпяващи те ти даваш мир.

Припев: Свети Седмочисленници, молете Бога за нас.

Немо́лчное веща́ние ва́ше во всю зе́млю протече́, седмочи́сленницы,/ и глаго́ли богому́дрии про́поведи ва́шея в концы́ се́вера,/ и́миже и спасо́шася ве́ровавшии в Тро́ицу Несозда́нную.

И́же Авраа́му обеща́ да́ти его в благослове́ние язы́ком,/ То́йже Госпо́дь ро́ду бо́лгарскому вас даде́ во благослове́ние;/ те́мже возме́здие прия́сте и в ра́дость внидо́сте Го́спода ва́шего.

К бо́лгаром по́слани бы́вше, возвести́сте им Тро́ицу Несозда́нную Божества́,/ Отца́, и Сы́на, и Ду́ха Свята́го,/ е́реси же вся всеконе́чно упраздни́сте/ и волко́в их дале́че прогна́сте.

Богоро́дичен: И́же в Вы́шних влады́чествующаго Богочелове́ка, Сы́на Твоего́, Пречи́стая,/ на земли́ воспева́ет естество́ челове́ческое,/ свы́ше же Арха́нгели и А́нгели сла́вят рождество́ Твое́ неизрече́нное.

Песнь 6

Ирмо́с: Като извършваме това божествено и всечестно празненство на Богородица, о богомъдри, дойдете с ръце да запляскаме и Родилия се от нея Бог да славословим.

Припев: Свети Седмочисленници, молете Бога за нас.

Гобзу́ющая благода́ть святы́х седмочи́сленников да кропи́т свы́ше днесь чудеса́,/ я́ко да насы́тятся всего́ ми́ра собра́ния,/ воспева́ющая любо́вию сих пе́сньми.

Равноапо́стольски вмени́ли есте́ вся мимотеку́щая я́ко уме́ты, ли́че седмочи́сленников,/ и возлюби́ли есте́ нетле́нная Боже́ственная;/ ве́чнаго же Христа́ просла́вивше, ве́чную сла́ву улучи́ли есте́.

Изве́стно позна́в Госпо́дь по́ты ва́ша за ве́ру, Богому́дрии,/ перворожде́нных селе́ние ны́не дарова́ вам, просла́вленным.

Богоро́дичен: Греха́ идолобе́сия спасе́ род челове́ческий Бо́жие Сло́во, Богоро́дице,/ И́же на Тя с высоты́ прини́че рождество́м Свои́м, Всенепоро́чная.

Кондак, гл. 4, на св. Седмочисленици

Явили се непобедими в постничеството, с божествена сила сте победили козните на невидимите врагове и като научихте множествата непросветени българи на православната вяра, получихте венци. Молете се за нас на Христос, Седмочисленици, да даде опрощение на прегрешенията ни.

Икос: Дойдете верни да похвалим просиялите в постничество проповедници на благочестието, истинските стълбове и основи на Църквата, и тръбите на божественото Христово учение, които с огнения Дух изгориха ересите и ясно възвестиха православната вяра – богоносните Седмочисленици. Те успешно победиха лукавия дух и нечестивците, с изложението на Писанията присадиха мизийските и българските родове от дивата на питомната маслина, чрез кръщение приведоха всички в непорочната вяра и потоци с чудеса цялата земя изпълниха, затова и като венценосни стоят пред Бога, Царя на всичко. Да извикаме към тях: свети отци и равноапостолни Седмочисленици, молете се на Христос за нас да ни дарува прошка на греховете!

Светите чудотворци и равноапостолни Седмочисленици са Кирил, Методий, Климент, Наум, Сава, Ангеларий и Горазд.

Стих: От земята към небето Седмочислениците вървяха по нелъжовна пътека,

         от Бога ще се насладят на безкрайно сладко житие,

         диамантените Седмочисленици и свети светилници,

         на всички славяни основа, украшение на техните нрави, изгарящи лъжата.

         По Божи промисъл дойдоха и утвърдиха вярата православна,

         която приеха и прославиха като най-добрата, най-непорочната, и най-изрядната.

Кондак, гл. 5, на св. Пантелеймон

Подражател на Милостивия и приел от Него благодат на изцеление, страдалче и мъчениче заради Христос Бог, изцели с твоите молитви душевните ни недъзи, прогонвайки завинаги съблазните на дявола от тези, които зоват с вяра: спаси ни, Господи.

Икос: Паметта на безсребреника, храбрия страдалец, верния лечител благочестиво да възпеем, христолюбци, та да приемем милост, а не осквернение, както аз оскверних своя храм[1], защото той подава на душата и тялото изцерения, възлюблени. Да побързаме тогава, верни братя, да придобием в сърцата си неговата сила, която избавя от измамата и възклицава: спаси ни, Господи!

Синаксар (съставен от о. Тр. Г.)

В този ден празнуваме св. великомъченик и целител Пантелеймон, просиял в 305 г. В същия ден отбелязваме успението на св. Климент, архиепископ Охридски, в 916 г. По-късно БПЦ приема в този ден да се празнуват всичките седем светци, потрудили се да разпространят славянската азбука и вярата в Христос. А те са: Методий, Кирил, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. По техните и на св. Пантелеймон молитви, Христе Боже, помилвай и спаси нас! Амин.

Песнь 7

Ирмо́с: Не послужиха на творението богомъдрите, вместо на Твореца, но като стъпкаха страховития огън мъжествено, с радост пееха: дивно възпяван Господи и Боже, благословен си!

Припев: Свети Седмочисленници, молете Бога за нас.

Оте́чески вити́йствующе та́инства Ду́ха язы́ку слове́нскому седмочи́сленницы,/ и в темни́цу всажде́ни бы́вше,/ и от уз изба́вившеся, в ра́дости поя́ху:/ препе́тый отце́в Госпо́дь и Бог, благослове́н еси́.

Ра́зума Вы́шняго уче́нии цели́тели челове́ком яви́стеся на земли́,/ ны́не же, зерца́лом разре́шшимся, Всецарю́ пое́те непреста́нно:/ препе́тый отце́в Госпо́дь и Бог, благослове́н еси́.

Иско́нный Трисо́лнечный Све́те Несозда́нный, Тро́ице Пребоже́ственная,/ О́тче, Сы́не и Боже́ственный Ду́ше,/ уще́дри ны моле́нии седмочи́сленников, пою́щих:/ препе́тый отце́в Госпо́дь и Бог, благослове́н еси́.

Богоро́дичен: И селе́ние одушевле́нное, Неве́сто Всенепоро́чная,/ и пала́та кра́сная, и престо́л златозра́чный показа́лася еси́ Зижди́теля, Ему́же вопие́м:/ препе́тый отце́в Госпо́дь и Бог, благослове́н еси́.

Песнь 8

Ирмо́с: Благочестивите момци в пещта бяха спасени от рождеството на Богородица: тогава пророчески изобразено, сега в действителност изпълнено, то вдига цялата вселена да Ти пее: Господа възпявайте, творения, и Го превъзнасяйте във всички векове!

Припев: Свети Седмочисленници, молете Бога за нас.

Вся́каго озлобле́ния избавля́я и ве́чнаго муче́ния моли́твами седмочи́сленников,/ уще́дри нас, Безнача́льная Тро́нце, и Еде́ма сподо́би пою́щия:/ Го́спода по́йте, дела́, и превозноси́те Его́ во вся ве́ки.

Озари́ вас Боже́ственными отраже́нии равносла́вный свет Безвино́внаго,/ и нра́вы апо́стольскими снабде́, и ва́ми вселе́нную воздви́же пе́ти:/ Го́спода по́йте, дела́, и превозноси́те Его́ во вся ве́ки.

Богоро́дичен: Спасе́ние челове́ком Тобо́ю ны́не вои́стинну прибли́жися, Чи́стая./ Изба́ви у́бо мя согреше́ний, под кров Твой прибега́ющаго и те́пле пою́щаго:/ Го́спода по́йте, дела́, и превозноси́те Его́ во вся ве́ки.

Песнь 9

Ирмо́с: Нека всеки роден на земята човек се възрадва, от Духа просвещаван, нека безплътните по естество духовни същества да тържествуват, почитайки свещения празник на Божията Майка, и да викат: радвай се, всеблажена Богородице, чиста Вечнодево!

Припев: Свети Седмочисленници, молете Бога за нас.

Прия́телища Ду́ха, Сло́ва же пропове́дницы и Отца́ зерца́ла, седмочи́сленницы сла́внии,/ Боже́ственною ра́достию ны́не со А́нгелы весели́теся,/ Вы́шнему Престо́лу предстоя́ще.

Отцы́ седмочи́сленнии,/ Мефо́дие и Кири́лле, Кли́менте и Нау́ме, Са́вво, Гора́зде и Ангела́рие,/ непреста́нно о нас моли́теся ко Го́споду/ да́ти нам мно́гих согреше́ний проще́ние/ и Ца́рствия Го́рняго насле́дие.

Богоро́дичен: Ю́нице Чи́стая, Ма́ти Бо́жия,/ разреши́ ны от уз страсте́й, утоли́ грехо́в смуще́ние, отжени́ собла́зны лука́ваго,/ покори́ благочести́вым порожде́ния нечести́вая моли́твами Твои́ми.

Катавасии Отверзу уста моя, гл. 4

1. Ще отворя устата си и с Дух ще се изпълнят, и слово ще потече от тях към Царицата и Майката, и ще се явя в светло тържество, и ще възпея с радост чудесата ѝ.

3. Богородице – жив и несекващ Изворе – утвърди духовно възпяващите те, събрани в хор, и в твоята божествена слава ги удостой с венци на прослава.

4. Пребожественият Иисус, Който седи в слава на божествения престол, в лек облак дойде от нетленната Длан и спаси викащите: слава на Твоята сила, Господи!

5. Всички се удивиха със страх пред божествената ти слава, понеже ти, брак непознаваща Дево си поела в утробата си Бога над всички и си родила безвременния Син, и на всички възпяващи те ти даваш мир.

6. Като извършваме това божествено и всечестно празненство на Богородица, о богомъдри, дойдете с ръце да запляскаме и Родилия се от нея Бог да славословим.

7. Не послужиха на творението богомъдрите, вместо на Твореца, но като стъпкаха страховития огън мъжествено, с радост пееха: дивно възпяван Господи и Боже, благословен си!

Стих: Хвалим, благославяме, покланяме се на Господ, като Го възпяваме и превъзнасяме през всички векове.

8. Благочестивите момци в пещта бяха спасени от рождеството на Богородица: тогава пророчески изобразено, сега в действителност изпълнено, то вдига цялата вселена да Ти пее: Господа възпявайте, творения, и Го превъзнасяйте във всички векове!

Дяконът: Богородицата и майка на Светлината, с песни да възвеличим!

Честнейшую херувим

Народът: (речитатив) Душата ми величае Господа и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой.

Честнейшую херувим и слàвнейшую без сравнения серафим, без истления Бога Слова рождшую, сýщую Богородицу тя величаем.

Задето Той милостно погледна унизеността на рабинята Си; защото, ето, отсега ще ме облажават всички родове.

По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог-Слово, Тебе, истинска Богородице, величаем.

Задето Силният ми стори велико нещо, и свето е името Му; и Неговата милост е из рода в род за ония, които Му се боят.

Той показа сила с мишцата Си; разпръсна ония, които се гордеят с мислите на сърцето си.

Свали силни от престоли и въздигна смирени; гладни изпълни с блага, а богати отпрати без нищо.

Взе под закрила Израиля, Своя отрок, като си спомни милостта, – както говори на нашите отци, – към Авраама и семето му довека. 

9-та песен от катавасиите:

Нека всеки роден на земята човек се възрадва, от Духа просвещаван, нека безплътните по естество духовни същества да тържествуват, почитайки свещения празник на Божията Майка, и да викат: радвай се, всеблажена Богородице, чиста Вечнодево!

Малка ектения

Свещеникът: Защото Тебе хвалят всички небесни сили и на Тебе въздаваме слава, на Отец и Син, и Свети Дух, сега и винаги, и во веки веков.

Свят Господь Бог наш.

Светилен:

На св. Седмочисленици, По Жени услишите.

Да възхвалим всички днес Седмочислениците и проповедници на вярата, божествените равноапостоли – Горазд, Ангеларий, Методий и Кирил, Климент, Сава, Наум – българските пастири и светилниците на Далмация.

Слава, на св. Пантелеймон

Като провидя твоята милостива душа Бог, проповяда те като Панте­ле­ймон (Всемилостив), защото на нуждаещите се изливаш безвъзмездно изцерение, свети, побеждавайки с твоето търпение свирепството на мъчителите.

И сега, Богородичен:

Немлъкващи песни благочестиво пеем на Богородица, казвайки: радвай се, света планина! Радвай се, огненосни престоле на Царя на всичко! Радвай се, похвало на ангелите и славо на светиите!

Хвалитни стихири на 4, гл. 8:

Всякое дихание

Всичко що диша да хвали Господа. Хвалете Господа от небесата; Хвалете го във висините. На Тебе, Боже, подобава песен.

Хвалете Го, всички Негови ангели; хвалете Го, всичките Му сили. На Тебе, Боже, подобава песен.

Стих: Хвалете Го поради Неговото могъщество, хвалете Го поради голямото Му величие. (Пс. 150:2)

Подобен: О, пресла́внаго чудесе́:

О, преславно чудо! Към Седмочислениците Бог изля водите на Светия Дух, та ги изпълни с потока на Своята премъдрост и на българите ги изпрати като проповедници на Словото и Светия Дух. О, кколко е неизказан Твоят промисъл, Владико! Заради тях, Христе, спаси нашите души, защото единствен си Добър.

Стих: Хвалете Го с тръбен звук, хвалете Го с псалтир и гусли. (Пс. 150:3)

Повтаряме:

О, преславно чудо! Към Седмочислениците Бог изля водите на Светия Дух, та ги изпълни с потока на Своята премъдрост и на българите ги изпрати като проповедници на Словото и Светия Дух. О, колко е неизказан Твоят промисъл, Владико! Заради тях, Христе, спаси нашите души, защото единствен си Добър.

Стих: Хвалете Го с тимпан и хора̀, хвалете Го със струни и орга̀ни (флейти). (Пс. 150:4)

О, преславно чудо! Бог укрепи върху Седмочислениците като върху седем стълба Църквата на неукротимите българи и на далматите чрез проповядването на Писанието и законното изнамиране на буквите. О, колко велики са Твоите чудеса, Владико! Чрез тях, Христе, спаси нашите души, защото единствен си Добър.

Стих: Хвалете Го със звучни кимвали, хвалете Го с кимвали гръмогласни. Всичко, що диша, да хвали Господа! (Пс. 150:5-6)

О, преславно чудо! На Седмочислениците Бог изля славното действие на чудесата, за да избавят от мъки бесноватите и страдащите от болести, и всички от скверни грехове. О, колко велики са Твоите чудеса, Владико! Чрез тях, Христе, спаси нашите души, защото единствен си Добър.

Слава, глас 4: на св. Пантелеймон

Днес просия паметта на мъченика, елате, верни, да се възвеселим ду­хов­но и да го венчаем с песни, защото той със силата на кръста мъжествено победи невидимия враг и не се убоя от безмерните мъки на мъчителите, прие законна почит на вишното звание и сега с ангелите вечно почива. Но, о, мъче­ниче Христов – Пантелеймоне, лекар на болните и пристанище на нами­ращите се в буря, не преставай да се молиш на милостивия Бог да се спасят нашите души!

и сега, Богородичен: От всякакви беди запази твоите раби, благословена Богородице, за да те славим, Надеждо на нашите души.

или Кръстобогородичен (ако е сряда или петък), по Яко добля:

Като видя Човеколюбеца Христос да се разпъва на кръст, пречиста, и ребрата Му проподени с копие, заплака: какво е това, Сине мой? Какво Ти въздадоха безблагодатните хора за доброто, което им стори? И бързаш да ме оставиш без чадо, Най-любезни, удивлявам се, Добри, на Твоето доброволно разпятие.

Велико славословие

(По гласа на славата)

Тропар на св. Седмочисленици, глас 1:

С хвалебни венци да увенчаем славните Седмочисленици Кирил и Методий, Климент и Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, изгрели като светила и благовестили ни Триединия Бог. Вие, непоклатими стълбове и боговдъхновени поборници за нашата реч, прогонили езическото бесовско учение, молете се на Христос Бог да утвърди нашата Църква и да дарува на душите ни велика милост.

НА ЛИТУРГИЯТА

Блаже́нны от канона на светиите, песни 3-а и 6-а.

Прокимен, глас 1:

Устата ми ще изговорят мъдрост, и размишленията на сърцето ми – знание.  Пс.48:4 Стих: Чуйте това, всички народи; внимавайте в това всички, които живеете по вселената. (Пс. 48:1)

Апостол към Евреите, зача́ло 318.

Аллилу́ия, глас 2: Устата на праведника изказват премъдрост и езикът му изговаря правда. (Пс. 36:30)

Евангелие от Иоан, зача́ло 36.

Причастен: Радвайте се, праведници, в Господа: на праведници прилича да славословят. (Пс. 32:1)

  • Текстовете за светите Седмочисленици са взети от книжката „Служба Святыхъ Седмочисленникъ“, Пловдивъ, Печатница на Хр. Г. Дановъ, 1903. Оригиналът е на йеромонах Григорий Мосхополит, живял през 18 в. в албанския град Мосхо̀полис или по алб. Воскопоя. Службата е от сборник от 1741 г. Преводът на славянски език е извършил йеросхимонах Калистрат Зографски, родом от Струга.
  • Текстовете за свети Пантелеймон са от руската уеб енциклопедия ru
  • Съчетаването на двете служби извърших аз, свещ. Траян Горанов. Ако не сте съгласни в нещо – приемам критика.

„Официалната канонизация на светите Седмочисленици се свързва с пределите на Охридската архиепископия и конкретно с дейността на архиепископ Йоасаф (1719–1745 г.). Първите богослужебни отбелязвания на общата им памет са в старопечатни гръцки издания именно от това столетие, но показват неустановена дата на техния църковен помен. Например т. нар. Бератска служба е под 26 ноември (изданието е без година, но по косвени данни се приема, че излиза във Венеция през 1720 г.), а службата от йером. Григорий Мосхополит е поместена на 17 юли в Мосхополското издание от 1741 г. В църковно-славянските издания литургичната почит към св. Седмочисленици навлиза едва в началото на XX в. В Пловдив през 1903 г. е публикуван превод на службата на йеромонах Григорий, а в месецослова на издадения в Цариград служебник през 1908 г. за първи път се споменава паметта им.“ (Проф. Мария Йовчева, dobrotolubieto.com)

 [1] В смисъл – тялото си.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/66x4c 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]