Мобилно меню

4.9530201342282 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (149 Votes)

 Sermon on the Mount Beatitudes IconОт вечерната служба на 11 януари започва седмицата, през която владее пети глас от системата на осмогласието в източноцърковното пеене. Представяме ви в български превод тропарите от третия антифон (т. нар. тропари на Блаженствата) на неделната литургия. Както ще видите, тяхната тема отново е изкупителната смърт на кръста на Господ Иисус Христос, Неговото възкресение и поклонението на жените-мироносици, първите проповедници на Възкресението. Тропарът след краткото троично славословие естествено е посветен на Светата Троица, както и тропарът след втората част на това славословие по правило е посветен на Божията майка, „одушевения Божи храм“ и „врата непроходна“ (т. е. през която никой не е преминал, освен въплътеният Божи Син). Прочетете тези текстове като лична молитва в удобно за вас време в неделния ден.

Тропари на Блаженствата (трети антифон) на неделната св. Литургия – гл. 5

Блажени са милостивите, защото те ще бъдат помилвани.

Разбойникът на кръста повярва, че Ти, Христе, си Бог, и искрено Те изповяда от сърце, като извика: спомни си за мене, Господи, в царството Си.

Блажени са чистите по сърце, защото те ще видят Бога.

Да възпеем единодушно като Спасител и Създател Оня, Който на кръстното дърво направи да разцъфти животът за нашия човешки род и премахна проклятието от дървото.

Блажени са миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии

Чрез Твоята смърт, Христе, Ти унищожи силата на смъртта и възкреси със Себе Си отвека умрелите, които възпяват Тебе, истинския Бог и Спасител.

Блажени са гонените заради правда, защото тяхно е царството небесно.

Дошли на гроба Ти, Христе, почитаемите жени търсеха да помажат с миро Тебе, Животодателя, и им се яви ангел, който каза: Господ възкръсна!

Блажени сте, когато ви похулят и изгонят, и кажат лъжовно против вас каква и да е лоша дума заради Мене.

Когато Ти беше разпнат, Христе, посред двама осъдени разбойници, единият Те хулеше и справедливо беше осъден, а другият Те изповяда (за Бог) и се всели в рая.

Радвайте се и се веселете, защото голяма е наградата ви на небесата.

Когато почитаемите жени стигнаха при събраните апостоли, извикаха: Христос възкръсна като Владика и Творец, нека Му се поклоним!

Слава...

Троице неразделна, всесилна Единице, Която всичко твориш, Тебе възпяваме, Отец, Син и Свети Дух – истинския наш Бог и Спасител.

И сега...

Радвай се, одушевени храме Божи и непроходна врата, радвай се, огневиден и неизгарящ престол, радвай си, майко на Емануил – Христос, нашия Бог.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6whcr 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]